Mysteriózní thriller Smršť s Annou Geislerovou v hlavní roli míří do kin

Stejnojmenný knižní bestseller slovenského autora Jozefa Kariky byl předlohou pro nový film Smršť režiséra Petera Bebjaka, který vznikl ve slovensko-české koprodukci, sdělila redakci NašeTéma Eva Albrechtová z Bontonfilmu.

Reklama

Jedná se už o druhý celovečerní snímek natočený podle Karikovy knihy. Tím prvním byla Trhlina, která se hned po svém uvedení do kin zapsala do dějin slovenské kinematografie, když se stala nejnavštěvovanějším slovenským titulem během premiérového víkendu.

„Úspěch filmu Trhlina potvrdil, že tento žánr diváky zajímá, stejně jako je zajímá i prostředí, ve kterém se odehrává. Příběh musí působit uvěřitelně, aby divák měl reálný pocit, že něco takového se opravdu může stát. Že i s ním si občas, tak jako s hrdiny našeho příběhu, může mysl zahrávat,“ říká režisér Peter Bebjak.

Thriller: Smršť

Video: Se souhlasem BontonFilm

Zásadní pro příběh je tzv. halný vítr, tedy teplý nárazový vítr, který způsobuje značné škody a může mít vliv i na člověka, a také přízrak Větrnice. „Fenomén halného větru i přízrak Větrnice nebo větrné ženy hrají zásadní roli jak v mé knize, tak ve filmu. Nejde ale o nějaký tuctový duchařský příběh, ani zdaleka. Jednoduše je to třeba vidět,“ řekl autor knižní předlohy Jozef Karika.

Halný vítr nemění jen přírodu, ale ti, kteří ho zažili, věří, že mění i lidi. Je právě halný vítr příčinou smrti několika lidí, nebo se na něj údajný pachatel jen vymlouvá? Když krajem fouká halný vítr, roste počet nehod, sebevražd a trestných činů. Proč a kdo je jejich skutečným pachatelem?

Nadčasový mýtus plný smrti, temnoty a osudovosti zasáhne manželský pár nečekaně během lázeňského pobytu, který má zmírnit hlubokou partnerskou krizi. Manželé Pawla (Anna Geislerová) a Martin (Tomáš Maštalír), který pracuje jako forenzní psycholog, čelí v mysteriózním thrilleru svým největším strachům.

„Vnímám všechno, čím si Pawla prochází. Selhání, smutek, bolest, sebehnus, nemoc, žárlivost. A obrovský nesnesitelný pocit viny. Dá se říct, že si vytáhla černého Petra na celý život. Soucítím a je mi jí líto,“ uvedla ke své postavě herečka Anna Geislerová.

Filmový scénář, jehož autorem je Peter Balko, byl knihou jen inspirován. „Námět a tajemno legendy, která ovlivňuje hrdiny příběhu a odráží jejich bolestivá tajemství, ale zůstaly zachované. Příběh byl upraven se souhlasem autora knižní předlohy, a protože se jeho atmosféra nezměnila, dokáže zaujmout a nabídnout překvapivé rozuzlení jak novým divákům, tak věrným fanouškům knih Jozefa Kariky,“ doplnila Eva Albrechtová.

V dalších rolích se objeví například Éva Bandor, Michal Režný, Ladislav Bédi, Adrian Jastraban, Ivan Letko, Eva Máziková, Marek Geišberg a Maxim Rozenberg. Film Smršť se natáčel v lázních Sliač a v bratislavských ateliérech. V českých kinech bude k vidění od 4. dubna.

Autor: Magdalena Boukhemisová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama