Pokud se chystáte trávit dovolenou na Sicílii, udělejte si výlet na Liparské ostrovy. Prohřejte se v bahenní koupeli na ostrově, který už svým jménem naznačuje, že v nevelkých hlubinách pod ním se odehrává sopečná činnost.

Tam, kde prdí čerti

Seděl jsem v teplé vodě, která byla prohřívaná jak slunce, tak vulkanickým podzemím. Důkazem toho druhého byly unikající bublinky nepříjemně páchnoucího sirovodíku. Puch zkažených vajec kolem a kusy žluté síry na úbočích ostrova byly důkazem, že dole pod námi žije sopka. „Mami, proč to tady tak smrdí,“ zaslechnu v češtině otázku asi šestiletého klučiny, které se v teplé vodě vyhřívá kousek ode mne. Se svou českou maminkou tráví na Liparech část prázdnin. Už jsem se těšil, jak si poslechnu lekci z vulkanologie a kluk se dozví, že ostrov je vlastně vrchol sopky a zápach je vlastně plyn unikající z teplého podzemí.

Řetízky bublin byly ve vodě krásně zřetelné. Mohlo dojít i na to, že plyn je lehčí než voda a proto stoupá nahoru. Možná se dozví i to, že původně nešlo o jeden, ale dva ostrovy, Vulcano a Vulcanello, ale v 16. století došlo proudem lávy k jejich spojení. Jenže klučina zůstal vulkanologickými znalostmi nedotčen. „Proč to tu smrdí? Protože tam dole prdí čerti,“ shrnula matka původ zápachu do jedné věty a klučina si od proudu bublin rychle odsedl. Škoda, že ho maminka nepoučila o tom, že ostrov byl v minulosti považován v římské mytologii za sídlo boha ohně a kovářství Vulkána.

Liparské ostrovy (Isole Eolie)

Liparské ostrovy (Isole Eolie) se nacházejí v Tyrhénském moři u pobřeží Sicílie. Leží v aktivním vulkanickém pásmu mezi Etnou a Vesuvem. Ve skutečnosti se jedná o vrcholky sopek vyčnívající nad hladinu.  Název ostrovů je odvozen od boha větrů Aiola, jenž je součástí  řecké mytologie. Právě ten měl mít ostrovy, které jsou proslulé větrným počasím, za své sídlo.

Bahenní lázně

Právě v místě, kde došlo ke spojení ostrovů se dnes nacházejí bahenní lázně. Obecně je vulkanickému bahnu pro vysoký obsah minerálů přičítána celá řada léčivých účinků. „Bahno má pomáhat při kloubních potížích, kožních a dýchacích onemocněních. Koupání se doporučuje provádět před ranním a večerním jídlem, čímž se také vyhnete intenzivnímu polednímu horku; máčení by však nemělo trvat déle než 20 minut,“ radí European Natural Soaking Society. Léčivé bahno coby největší přednost ostrova zmiňuje i Lenka Smětáková ve své diplomové práci zaměřené na Liparské ostrovy a český turismus. „Sirnatého bahna sopečného původu má léčebné účinky. Tyto přírodní léčivé zdroje jsou velmi prospěšné k léčbě dermatologických problémů a snižuje příznaky kloubních onemocnění,“ popisuje Smětáková.

Zdroj: Youtube

Zatímco dnes jde o jeden z nejnavštěvovanějších ostrovů Liparského souostroví, tak do 18. století vulkanická činnost odrazovala většinu osadníků. Kdo by chtěl žít na ostrově u něhož se neví, zdali vám nevybuchne pod nohama? Podle některých zdrojů je považována za rizikovější, než nedaleký vulkán Stromboli. Proto je pod neustálou kontrolou seismologů. Jednou z TOP míst, které byste neměli minout je pláž z černým lávovým pískem. Po nějakém času a zápach síry přestanete vnímat.

Zdroje: European Natural Soaking Society, Smětáková L.: Liparské ostrovy a průzkum jejich atraktivity pro českou klientelu.