Hlavní obsah

Nákupy drog se přesunuly na sociální sítě. Platí se virtuálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pryč je doba, kdy uživatelé drog sháněli potřebnou dávku na ulici, dnes jim stačí se připojit na sociální sítě, kde snadno a většinou bez rizika své zboží seženou a zaplatí kryptoměnou. Na nebezpečný trend upozorňuje zpráva Mezinárodního výboru pro kontrolu narkotik za rok 2023.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych

Článek

„Obchodníci s drogami už nepoužívají jen darknet, ale zcela běžně i sociální sítě nebo nelegální lékárny,“ řekl ve středu český zástupce ve výboru a odborník na regulaci narkotik Pavel Pachta.

Problém šíření drog na internetu je podle něj celosvětový a nevyhýbá se ani Česku. Potvrzuje to národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil „Situace se zásadně mění, protože byznys už se uskutečňuje bez konkrétních lidí, anonymně a přes kryptoměny,“ uvedl Vobořil.

Podle šéfa Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha se mění struktura lidí, kteří s drogami obchodují. Už nejde o klasické dealery z kriminálního prostředí, ale často o lidi bez záznamu v trestní rejstříku. „Dnes už nemusí vstupovat do kriminální subkultury, nemusí se konfrontovat s nikým na ulici a bát se, že dostanou pěstí nebo je někdo okrade, stačí naklikat na internetu,“ řekl Frydrych.

Taxík vezl z Polska tisíce tablet s pseudoefedrinem i léky na erekci. Zastavili ho celníci

Krimi

Jako příklad uvedl maďarského studenta, který si nejdříve objednával na síti kokain pro sebe a kamarády. „Pak si na tom ale postavil byznysplán, a skončilo to tím, že mu dodavatelé z Holandska poslali čtyři kilogramy a aby to mohl splatit, stal se velkodistributorem v pěti státech,“ podotkl Frydrych.

Drogy se šíří snadno na sociálních sítích, jako je Telegram. „Běžně se děje, že prodejce pošle zákazníkům GPS souřadnice a oni si zásilku vyzvednou jako kešku,“ poznamenal Frydrych.

Nedostatek heroinu a fentanylová krize

Často jsou využívána i diskuzní fóra, kde se dealeři s uživateli skrytí za přezdívkami dokážou rychle domluvit. „My to většinou zjistíme, až se to stane,“ řekl Frydrych. Dodal, že pro policii je stíhání dealerů drog na sítích velká výzva. „Musíme se naučit ve virtuálním prostředí pohybovat jako v hmotném světě, využívat skryté vyšetřování nebo agenty,“ podotkl Frydrych.

Když Tálibán ovládl Afghánistán, zakázal pěstování máku a došlo k poklesu výroby heroinu až o pětadevadesát procent.
Pavel Pachta, Mezinárodní výbor pro kontrolu narkotik

Podle zprávy Mezinárodního výboru pro kontrolu narkotik je stíhání drogových zločinců na internetu složité, protože své aktivity přesouvají do zemí, kam policie nedosáhne. „Často mají servery v zemích, které s námi nekomunikují, nebo mají trest smrti za drogy a tam nesmíme dávat informace my, aby nedošlo k nebezpečí, že bude někdo na jejich základě popraven,“ dodal Frydrych. Takovou zemí je například Vietnam.

Zpráva upozorňuje na celosvětové trendy. „Když Tálibán ovládl Afghánistán, zakázal pěstování máku a došlo k poklesu výroby heroinu až o pětadevadesát procent,“ uvedl Pachta. Dodal, že to může vést k problémům v některých státech západní Evropy, jako je Francie nebo Velká Británie, kde je velká komunita uživatelů heroinu, kteří začínají přecházet na mnohem nebezpečnější fentanyl.

S fentanylem, který je až stokrát silnější než heroin, mají obrovské problémy v USA. „Jedno kilo fentanylu zabije půl milionu lidí, což znamená, že jeden gram jich zabije pět set. Proto to nepodceňujeme,“ řekl Frydrych. Loni v Česku kvůli fentanylu umřeli čtyři uživatelé.

Žena ze Zlínska si nalepila náplast s fentanylem a zemřela

Krimi

Reklama

Související témata:
Jakub Frydrych

Výběr článků

Načítám