Vance Voetberg

14. 3. 2024

Odborníci vedou diskusi o tom, zda mohou být některé potraviny stejně návykové jako drogy. Někteří tvrdí, že průmyslově zpracované potraviny vedou k obezitě.

Amerika se nachází uprostřed epidemie obezity. Téměř každý druhý obyvatel trpí obezitou, nikoliv pouze nadváhou. Navzdory rostoucímu počtu diet a léků na hubnutí se ručička na váze pořád zvedá.

Stále více odborníků tvrdí, že konvenční léčba neřeší příčinu problému. Uvádí, že obezita není jen o fyziologii, ale i o psychice.

Říkají, že závislost na jídle a zpracovaných produktech vede k nutkavému přejídání, protože narušuje mozkové dráhy odměny. Aby obézní lidé nadobro zhubli, musí se zbavit své závislosti na nezdravých potravinách.

Jídlo jako droga

Závislost na jídle spočívá v přejídání se velmi chutnými, sladkými, slanými a tučnými potravinami nad rámec tělesných potřeb. Má také některé společné znaky s poruchou příjmu potravy, jako je nedostatek kontroly nad určitými potravinami.

Nedávný průzkum ukázal, že přibližně 13 % Američanů ve věku 50 až 80 let vykazovalo v uplynulém roce známky závislosti na pochutinách, vysoce zpracovaných potravinách a sladkých nápojích.

60 procent našich denních kalorií dnes pochází z průmyslově zpracovaných výrobků. Právě tyto potraviny s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů a tuků mohou být příčinou této závislosti, uvedla pro The Epoch Times Ashley Gearhardtová, která má doktorát z klinické psychologie a je profesorkou psychologie na Michiganské univerzitě. Dodala, že tyto potraviny jsou navrženy tak, aby nadměrně aktivovaly mozková centra odměny.

„Takto vytváříme návykové drogy: něco zpracováváme (např. list, ovoce) tak, aby to rychle poskytlo vysokou hladinu odměny,“ řekla Gearhardtová. „S rozšířením průmyslově zpracovaných potravin se tedy stejný návod uplatnil i na naše zásobování jídlem.“

V metaanalýze v časopise British Medical Journal Gearhardtová a její tým tvrdí, že průmyslově zpracované potraviny vyrobené z nepřirozených přísad vyvolávají dopaminovou reakci podobnou návykovému nikotinu a alkoholu.

Jak léčit závislost na jídle

Léčba závislosti na jídle vyžaduje komplexní přístup podobně jako léčba závislosti na drogách nebo alkoholu, řekla pro The Epoch Times dr. Anna Lembkeová, psychiatrička a profesorka na Stanford Medical School.

Poznamenala, že „průmyslově zpracované potraviny matou mozek, protože uvolňují velké množství dopaminu najednou s minimálním počátečním úsilím“ – stejně jako drogy. Tento příval dopaminu pak vyvolává snížení regulace a touhu po dalším jídle.

„Setkáváme se s pacienty, kteří jsou závislí na jídle a užívají ho jako omamnou látku až do bezvědomí, stejně jako jsou lidé závislí na užívání drog a alkoholu,“ řekla. Podle jejího názoru je při účinné léčbě závislosti na jídle nutné řešit základní psychologické a behaviorální problémy a nespoléhat se pouze na sílu vůle.

Přehodnoťte odměňování dětí

Matt Angove, licencovaný naturopatický lékař, se denně setkává s tím, jak závislost na jídle ovlivňuje pacienty. „Závislost na zpracovaných potravinách je zhoubná,“ řekl deníku The Epoch Times.

Rodiče často neúmyslně umožňují vznik závislosti u dětí. „Rodiče mi říkají, že svému dítěti pořídí nezdravé jídlo nebo jídlo z fast foodu, protože to ‚prostě spálí‘ – že aktivní životní styl dětí působí proti účinku zpracovaných potravin,“ řekl. Tyto zpracované potraviny však přesto mají vliv na zdraví dětí.

Mnoho rodičů navíc nabízí nezdravé potraviny jako odměnu za dobré chování, čímž v dětské mysli vytváří nezdravou vazbu mezi těmito potravinami a pochvalou, poznamenal Angove. Ačkoli vyvážení disciplíny a odměn je složité, nedoporučil průmyslově zpracované pochoutky, které příliš stimulují malé mozky.

Podle Angových slov je klíčové řešit základní behaviorální příčiny obezity. „Zkoumání chování, které vede k přibývání na váze, je základem pomoci pacientům dosáhnout duševního a fyzického zdraví,“ dodal.

Závislost na potravinách vyžaduje veřejně zdravotnický přístup

Dr. Lembke i Gearhardtová se zasazují o zařazení závislosti na jídle do Diagnostického a statistického manuálu duševních poruch jako diagnostikovatelné poruchy, které vyžadují specializovaný výzkum, prevenci a léčbu.

Gearhardtová poukázala na historii cigaret, která je pro přístup k závislosti na jídle poučná.

Po desetiletí se vedly debaty o tom, zda je kouření skutečně návykové, nebo zda jde jen o zlozvyk. Nakonec výzkum jasně ukázal, že se jedná o skutečnou závislost, nikoliv o záležitost pouhé vůle.

„Změnili jsme prostředí tak, aby nepropagovalo vysoce smrtící a návykové látky, a to například omezením prodeje těchto výrobků dětem a umístěním varovných nápisů na cigarety,“ uvedla. To vedlo k výraznému snížení počtu kuřáků a souvisejících onemocnění.

„Totéž je pravděpodobně potřeba udělat i v případě současného potravinového prostředí, kterému dominují nepřirozeně intenzivní a uspokojující zpracované potraviny a marketing, který často cílí na děti,“ poznamenala.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Související témata

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."