Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MOL Liga 2023/2024

MacLeodová vybrala tým pro mistrovství světa, ve hře bude třetí medaile

Hned sedmnáct hráček z loňského výběru, které se před rokem zasloužily o obhajobu bronzových medailí na mistrovství světa, bude mít k dispozici trenérka české hokejové reprezentace Carla MacLeodová pro nadcházející světový šampionát ve Spojených státech. Premiéra čeká útočnice Annu Kalovou a Anežku Čabelovou. Čtveřice Klára Peslarová, Viktorie Švejdová, Tereza Radová a Klára Seroiszková se podílela v roce 2022 na zisku první medaile pro český ženský hokej.

České hokejistky na turnaji Euro Hockey Tour
zdroj: X – Hokejový nároďák žen

Evropská část nominovaných hráček se sejde 24. března. Po dvoudenním kempu se přesunou do zámoří, kde se k nim připojí MacLeodová a hokejistky působící v Kanadě a USA. Šampionát v Utice se uskuteční od 3. do 14. dubna. Češky se ještě před jeho začátkem utkají v přípravě v Lake Placid s Američankami.

"Jsem za tuto dohodu velice vděčná. Měla by nám zaručit co nejčastější vzájemnou konfrontaci, a to v podobě společných přípravných kempů a utkání před světovými šampionáty napříč kategoriemi," uvedla generální manažerka Tereza Sadilová.

S hráčkami USA se připravovaly i juniorky před lednovým MS, na kterém získaly stříbrné medaile. "Je skvělé, že na spolupráci můžeme navázat i před seniorským šampionátem v USA. Pokud se chceme i nadále výkonnostně posouvat, jsou pro nás tyto těžké zápasy naprosto kritické," podotkla Sadilová.

V nominaci jsou čtyři z pěti českých hokejistek, které působí v nové zámořské soutěži PWHL – obránkyně Aneta Tejralová a útočnice Denisa Křížová, Kateřina Mrázová a Tereza Vanišová. Chybí zraněná Dominika Lásková, která za Montreal nastoupila naposledy 27. ledna a chyběla i v únoru na turnaji v Liberci.

V týmu jsou tři hráčky, které se v lednu podílely na zisku stříbrných medailí na mistrovství světa do 18 let. Ve Švýcarsku startovaly Adéla Šapovalivová, Tereza Plosová a Čabelová. "Snažíme se do seniorské reprezentace zapojit mladé hráčky, což je součástí dlouhodobé koncepce, která směřuje k zimním olympijským hrám v roce 2026 v Itálii," uvedla Sadilová.

České hokejistky se na MS představí v elitní skupině A a v první části turnaje se postupně utkají s Finskem, USA, Kanadou a Švýcarskem. Bez ohledu na výsledky mají zajištěný postup do čtvrtfinále, kam projdou i tři týmy ze skupiny B.

Nominace:

Brankářky: Klára Peslarová (Brynäs/Švéd.), Blanka Škodová (AIK Stockholm/Švéd.), Viktorie Švejdová (SDE Hockey/Švéd.).

Obránkyně: Sára Čajanová (Brynäs/Švéd.), Daniela Pejšová (Lulea/Švéd.), Tereza Radová (Leksand/Švéd.), Klára Seroiszková (HV 71/Švéd.), Klára Jandušíková (Colby College/USA), Andrea Trnková (Rensselaer Polytech Inst./USA), Aneta Tejralová (Ottawa/PWHL).

Útočnice: Vendula Přibylová, Adéla Šapovalivová (obě MoDo Hockey/Švéd.), Noemi Neubauerová (Brynäs/Švéd.), Tereza Plosová (Djurgaarden/Švéd.), Anna Kalová (RoKi/Fin.), Michaela Pejzlová (IFK Helsinky/Fin.), Tereza Pištěková (Hämeenlinna/Fin.), Anežka Čabelová (Hockey Academy Kelowna/Kan.), Klára Hymlárová (St. Cloud State University/USA), Natálie Mlýnková (University of Vermont/USA), Denisa Křížová (Minnesota/PWHL), Kateřina Mrázová (Ottawa/PWHL), Tereza Vanišová (Montreal/PWHL).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články