Snad to pro Spartu neskončí výpraskem, neskrývá obavy Vidlička. V Liverpoolu byl s Libercem. Neuvěřitelné, vzpomíná

Snad to pro Spartu neskončí výpraskem, neskrývá obavy Vidlička. V Liverpoolu byl s Libercem. Neuvěřitelné, vzpomíná

Zastaví Sparta výsledkovou mizérii? Na mistra z Letné čeká pořádně těžký úkol. Už ve čtvrtek se Letenští postaví na Anfieldu v odvetě osmifinále Evropské ligy slavnému Liverpoolu. Ten v Praze vyhrál první duel 5:1 a favoritem je i doma. „Snad to nedopadne tak, že Spartička dostane zase výprask,“ vyhlíží prestižní bitvu Vlastimil Vidlička, bývalý obránce pražského klubu, který od letoška působí v pražské I.A třídě v dresu Radotína.

Málokoho to napadne, ale Vidlička dobře ví, jaké to je, hrát na půdě slavného anglického klubu. „Přišel jsem v osmnácti letech do Liberce ze Zlína a snad za čtrnáct dní jsme hráli v Liverpoolu,“ směje se a přiznává, že to byl pro obrovský skok. „Bylo to něco neskutečného. Stačilo jen přijít na hřiště, vidět ty tribuny. A pak to zažít při utkání, to je prostě svátek,“ říká přesvědčivě, a i po letech je z hlasu znát, jaký ohromný byl zápas zážitkem.

Hvězdami nabitý Liverpool s Gerrardem, Owenem i českými reprezentanty Šmicrem a Bergrem postoupili po výhrách 1:0 a 3:2 v Poháru UEFA. To Sparta pojede k odvetě po domácím výprasku 1:5. „Jenže v poločase to klidně mohlo být nerozhodně 3:3,“ naráží Vidlička na zahozené šance českého mistra v boji s gigantem.

Pro tým Briana Priskeho to byla velká škola. Vidlička je přesvědčený, že z podobných situací v české nejvyšší soutěži byly góly. „Jenže tohle byl Liverpool, kdy vám jeho hráči nedají ani milimetr, takže ty šance brankou neskončily. Sparta hrála otevřenou partii, její hra bavila,“ chválí dvaačtyřicetiletý Vidlička.

Priske: Chceme předvést špičkový výkon a Liverpoolu to co nejvíce ztížit

Podobnou zkušenost hráči Sparty udělají i ve čtvrtek a nikdo prý nemůže počítat s tím, že by anglický tým odehrál zápas na půl plynu. „Bude to jízda, Liverpoolu se daří na všech frontách, je rozjetý, půjde si za vítězstvím a bude chtít dávat góly,“ tuší těžkou šichtu. „Snad to neskončí zase nějakým výrazným rozdílem,“ naznačí obavu. Své bude prý hrát i prostředí. „Teď je kotel na stadionu ještě o dvacet tisíc větší,“ dodává s tím, že hráče Sparty čeká v jakémkoliv případě velký svátek.

Letenští jdou do utkání v pozici outsidera, navíc se musí vypořádat s tím, že se jim v posledních dvou utkáních hrubě nedařilo v defenzivě. Devět inkasovaných branek je pořádným strašákem. V neděli v Plzni Sparta inkasovala hned čtyřikrát. „Přiznám se, že jsem tam vnitřně trochu čekal, že přijde zaváhání. Ono se tam nikdy nehraje dobře a teď je navíc Viktorka rozjetá,“ ohlížel se za nepovedeným vystoupením mistra v Doosan Areně.

Náskok Sparty se tak v čele tabulky smrsknul na jediný bod a ve větší pohodě je momentálně před finišem základní části podle Vidličky Slavia. I ta má ale hodně těžký los, utkání se s Plzní i Slováckem. „ A Sparta v neděli zápas s Hradcem zvládne za tři body, i když bude mít řadu absencí. Tady si to Sparta pohlídá,“ věří Vidlička.