Menu
JenProCestovatele
Itálie

Sardinie: Ráj pro milovníky pláží, dobrého jídla i aktivního odpočinku

Prázdné pláže, vynikající kuchyně, prvotřídní víno a klidný venkovský život – to vše a mnohem více nabízí Sardinie, druhý největší ostrov ve Středozemním moři a jeden z italských autonomních regionů. Proč vyrazit na dovolenou právě sem? Co na Sardinii vidět a jaké počasí očekávat v sezóně a mimo ni?

Sardinie má hodně co nabídnout. Představuje ideální dovolenkovou destinaci prakticky pro každého, jelikož se zde nachází jak krásné pláže omývané křišťálově čistou vodou, tak náročné trekingové trasy, které ocení všichni příznivci aktivního odpočinku. Navíc je Sardinie známá svou krásnou přírodou, vynikající kuchyní a skvělým vínem.

Krásné pláže, skvělá kuchyně i kulturní památky

Italská „Sardegna“ je ostrov ve Středozemním moři, který leží jen kousek od francouzské Korsiky. Je proslulá krásnými plážemi, tyrkysovým mořem a velkým množstvím fascinujících skalních útvarů. Díky barvité historii může tento ostrov nabídnout také nesčetně historických zajímavostí a pamětihodností včetně tzv. nuragů, což jsou megalitické stavby nacházející se pouze na Sardinii.

Pokud se vydáte na dovolenou na Sardinii, nezapomeňte ochutnat některé z populárních místních pokrmů. Za zmínku rozhodně stojí fregola s mořskými plody a šafránem, polévka gallurese, pečené prase, špagety s mořskými ježky či plněné těstoviny culurgiones. Ujít si nenechte ani místní víno. Na Sardinii se pěstuje několik odrůd, které byste jinde v Itálii hledali jen těžko, a nachází se tu také několik velmi starých vinařství.

Počasí na Sardinii

Počasí na Sardinii je vzhledem k místnímu subtropickému klimatu obecně velmi teplé – od června do srpna průměrné teploty neklesají pod 28 °C. Léta jsou velmi horká a suchá, zimy jsou mírné a vlhké. Průměrná teplota moře je v létě kolem 25 °C. Největší zima je na Sardinii od prosince do února, kdy se průměrné teploty pohybují kolem 15 °C.

Kdy jet na dovolenou na Sardinii?

Kdy je tedy nejvhodnější doba pro dovolenou na Sardinii? Pokud se rozhodujete podle počasí a zároveň si chcete užít relax na pláži, můžete sem vyrazit v podstatě kdykoliv od května do října. Hlavní turistická sezóna na Sardinii trvá od června do konce srpna, s čímž se pojí přítomnost velkých davů lidí a vyšší ceny zboží a služeb. V případě, že sem vyrazíte v dubnu, květnu, září či říjnu, si stále budete moci užít koupání, vyhnete se však všem negativním jevům spojeným se zmíněnou hlavní sezónou.

Pokud vás lákají spíše pěší či cyklistické výlety na Sardinii, vyhněte se měsícům červenci a srpnu, kdy je zde skutečně velké horko (průměrné teploty se drží kolem 31 °C).

Jestliže se rozhodnete poznávat Sardinii v zimě či na jaře, budete se moct těšit na krásnou krajinu plnou květin a mnoho festivalů, které se zde konají právě v tomto období.

Co vidět na Sardinii?

Na Sardinii si každý najde to své, ať už má jít o luxusní hotel u rozlehlé pláže, nebo skromnější ubytování v tradiční vesničce, kde čas plyne tak nějak pomaleji.

Sardinie je ostrov skýtající překrásné opuštěné zátoky, ukryté liduprázdné pláže, hornatou krajinu ve vnitrozemí, jezera, vodopády i nesčetně historických památek. Dovolenou na Sardinii si zkrátka užijí jak rodiny s dětmi a ti, kteří touží po koupání a odpočinku na pláži, tak příznivci pěších a cyklistických výletů či milovníci historie a kultury.

Nejlepší pláže na Sardinii

Pokud vás lákají kilometry bílých písečných pláží, je Sardinie tou pravou dovolenkovou destinací pro vás. Úžasnými plážemi je ostrov proslulý, dokonce zde lze najít jedny z nejkrásnějších pláží vůbec.

Za zmínku stojí místa jako Cala Bernardu, která jsou těžko přístupná a nabízí tak nejen skvělý zážitek z koupání, ale i dostatek soukromí. Na mnoho míst se dostanete pouze lodí, popřípadě po náročnějších turistických trasách. Pokud takový výlet absolvujete, určitě nebudete litovat.

Samozřejmě zde najdete nesčetně veřejných pláží, jako jsou například Punta Negra, Rena Bianca nebo Poltu Biancu. Během sezóny zde bývá doslova hlava na hlavě, nicméně pokud se na Sardinii vydáte mimo hlavní sezónu, obrovským davům turistů se vyhnete.

Capo Caccia

Capo Caccia patří mezi nejoblíbenější místa na Sardinii. Jedná se o skalnatý mys nabízející překrásný výhled na okolí, který rozhodně stojí za vidění. Okolí Capo Caccia je také oblíbeným místem pro potápění a šnorchlování. Obzvlášť krásnou podívanou si zde užijete při západu slunce.

Neptunova jeskyně

Dalším velkým lákadlem ostrova je Neptunova jeskyně, jež představuje součást místních krápníkových jeskyní. Neptunova jeskyně je zajímavá tím, že se její vchod nachází ve výšce jednoho metru nad hladinou moře a vstoupit do ní lze pouze při odlivu.

Jeskyně své jméno získala na základě legendy, dle níž ji v dávné minulosti obýval bůh Neptun.

Národní park Golfo di Orosei e del Gennargentu

Tento národní park je oblíbený především mezi dobrodruhy. Rozléhá se na velké ploše, díky čemuž skýtá mnoho turistických tras. Kromě toho se tu nachází nejvyšší vrchol Sardinie, který nabízí fascinující výhled na ostrov.

Krásy Sardinie můžete poznávat jak pěšky, tak během více či méně náročného cyklovýletu. Kolo si můžete půjčit v jedné z místních půjčoven.

Cagliari

Za návštěvu stojí také hlavní město Cagliari, ve kterém si můžete prohlédnout různé pamětihodnosti, jako je například místní katedrála nebo bastion Saint Remy. Pokud vás zajímá historie ostrova, oceníte také řadu muzeí, která se ve městě nachází.

Cagliari je zároveň ideálním místem pro nákupy i ochutnávání tradičních pokrmů v místních restauracích.

Nuragy

Nuragy jsou prehistorické stavby, jež jsou roztroušené po celém ostrově. Zajímavé je, že je jinde než na Sardinii nenajdete. Tyto kamenné věže zde zanechali Nuragové, kteří zde žili mezi lety 1 800 a 300 před naším letopočtem. Do současnosti se jich dochovalo zhruba sedm tisíc, přičemž nejvíce jich lze najít v centrální části ostrova.

Trekingové trasy

Sardinie je rájem nejen pro milovníky pláží a koupání v moři, ale také pro příznivce náročných i méně náročných pěších výletů. Skýtá velké množství stezek a tras, z nichž některé jsou jako stvořené pro každého, kdo touží po opravdové výzvě. Podniknout lze totiž nejen odpočinkovou procházku po okolí, nýbrž i vícedenní výlety, na jejichž konci čekají působivé výhledy na vápencové skály a netknutou přírodu.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Sardinie: Ráj pro milovníky pláží, dobrého jídla i aktivního odpočinku