Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak už doopravdy? Zbrojovka má mít nového majitele v dubnu, Bartoněk zůstane

  5:58
Přestože se už zdálo, že jednání o prodeji Zbrojovky Brno narazila definitivně do zdi, jejich hlavní aktéři se od ní tento týden „odrazili“ k dohodě, která by v příštích týdnech skutečně ke změně majitele klubu měla vést. Jeho novým vlastníkem se má tedy v dubnu stát brněnský podnikatel Pavel Svoreň.
Pavel Svoreň na setkání s fanoušky fotbalistů Zbrojovky Brno

Pavel Svoreň na setkání s fanoušky fotbalistů Zbrojovky Brno | foto: Jiří Punčochář, MF DNES

Nové datum změny vlastníka brněnského klubu, nahrazující původně domluvený 1. březen, kdy se jim předchozí dohoda naplnit nepodařila, oznámili aktéři bezmála roční tahanice o Zbrojovku ve středu odpoledne ve společném prohlášení.

„Zainteresované strany se shodly na všech parametrech modifikované obchodní dohody, která bude finálně vypořádaná k 26. dubnu 2024, tedy ke dni finalizace dokumentů potřebných k získání profesionální licence pro soutěžní ročník 2024/2025,“ vyslali do světa zprávu současný vlastník klubu Václav Bartoněk, kupující Pavel Svoreň a Čeněk Absolon, ředitel Regionální hospodářské komory Brno.

Majitel brněnského fotbalového klubu Václav Bartoněk.

Pavel Svoreň měl mít ve Zbrojovce od dubna 2024 hlavní slovo.

Čeněk Absolon, ředitel Regionální hospodářské komory Brno

Prohlášení zveřejnila Zbrojovka a na síti X ji na svém účtu potvrdil Svoreň. To je znatelný posun oproti chaosu, vzniklému před dvěma týdny, kdy sice vedení brněnský klub posun v tomto duchu na svém webu avizoval, ale kupující podnikatel se od informace distancoval.

Na síti X reagoval ve středu Svoreň na dotaz, zda věří, že tentokrát bude dohoda ze strany majitele Zbrojovky dodržena, více než optimisticky: „Řekl bych, že je to pravděpodobnost, rovnající se jistotě. Všichni jsme se v mnohém poučili.“

Jak by tedy nové uspořádání vlastnické struktury Zbrojovky mělo vypadat?

Svoreň – se svojí společností Portiva v zádech – převezme sice oproti původní dohodě menší, ale stále nadpoloviční většinu akcií Zbrojovky, dostatečnou k tomu, aby byl hlavním majitelem on. Také Bartoňkovi zůstane menší podíl než dříve plánovaných 34 procent. Zbytek akcií získají další firmy z regionu, které Bartoněk a Svoreň teprve představí.

Bude Zbrojovka tvoje? Doufám, že ano, řekl Svoreň brněnským fanouškům u piva

Klíčovou roli při pokusu postavit zbídačený klub na nohy by vedle Svoreně měla sehrát Regionální hospodářská komora Brno. Přímo sice drží „jen“ pět procent akcií Zbrojovky, ale sdružuje pod jednou střechou sílu zhruba čtyř set firem se slušným finančním potenciálem.

„Jsme přesvědčeni, že se nám společně podařilo překonat období nejistoty a společně uděláme maximum pro restart a pozitivní rozvoj našeho klubu na všech úrovních,“ sdělili zainteresovaní.

Společně se dohodli, že k prohlášení, zveřejněnému na webu Zbrojovky, nebudou zatím poskytovat další komentáře. Svoje další kroky plánují představit až v dalších dnech.

Nový záblesk naděje na uklidnění situace ve Zbrojovce, která byla v posledních týdnech kvůli krachům jednání o prodeji klubu více než napjatá, přišel jen čtyři dny po masivním protestu fanoušků proti stávajícímu majiteli Bartoňkovi. Rozzlobení přiznivci mu na sobotní zápas proti Táborsku přinesli smuteční věnec, během utkání ho nez ustání zasypávali urážkami a na závěr se střetli s těžkooděnci.

Zároveň se shodli na tom, že pokud se jednání mezi Bartoňkem a Svoreněm nepodaří znovu nastartovat, zopakují protest v televizním utkání 29. března proti béčku Sparty.

Podle zdroje iDNES.cz to byl jeden z faktorů, které Bartoňka vrátily k jednomu stolu se Svoreněm. Přestože se dlouhodobě Zbrojovky vzdát nechtěl, čelit odporu veřejnosti už také neměl chuť. „Tlak byl najednou z více stran. Od fanoušků, od partnerů, od zástupců města i od Svoreně, který zájem o Zbrojovku neztratil, přestože byl v únoru vzdor závazným dohodám víceméně odmítnut. Byl to takový mix víc věcí, co se na obratu podepsaly,“ popsal zdroj iDNES.cz, pohybující se v blízkosti jednání.

Zápas fotbalistů Zbrojovky Brno proti Táborsku v 18. kole druhé ligy provázely protesty brněnských fanoušků proti majiteli klubu Václavu Bartoňkovi. Považují ho za hrobaře Zbrojovky, proto mu přinesli smuteční věnec. (9. března 20024)

Všechno nasvědčuje tomu, že telenovela o převodu Zbrojovky na nového majitele, běžící od loňského července, kdy byl Svoreň jako její budoucí vlastník poprvé představen, by tímto měla skončit.

Na začátku týdne se podle téhož zdroje Svoreň vrátil do představenstva brněnského klubu, ze kterého minulý týden na základě neshod s Bartoňkem vystoupil. Jeho záměrem zůstává přivést jako ředitele slovenského manažera Viktora Blažka. Sám denní chod klubu řídit nemíní.

„V průběhu jara dojde k oddělení výkonné a vlastnické části. Klub bude na denní bázi veden profesionálním managementem, jenž bude rovněž součástí představenstva klubu, přičemž akcionáři klubu do jeho chodu nebudou v oblasti operativy zasahovat. V tříčlenném představenstvu klubu bude pouze jeden zástupce nejsilnějšího akcionáře,“ oznámila také včera Zbrojovka.

Kapoun? Nedorozumění, nebo zákulisní hra

Od konce února kolovala fotbalovým prostředím v Brně zvěst, že by se měl o Zbrojovku zajímat také Petr Kapoun, šéf „kosmické firmy“ TRL Space Systems. Také ona patří do portfolia Regionální hospodářské komory Brno a mluvilo se o tom, že si Kapouna jako svého spoluinvestora přivedl k jednáním zájemce o koupi fotbalového klubu Pavel Svoreň. Ukázalo se to jako „falešná“ stopa. V době, kdy je Kapoun služebně v zahraničí, se proti spekulaci jeho firma ohradila v odpovědi na otázky iDNES.cz.

„Petr Kapoun z pozice místopředsedy představenstva RHK Brno, která je pětiprocentním vlastníkem fotbalového klubu Zbrojovka Brno, a která současně moderovala novou akvizici, byl ze své pozice u jednání mezi Václavem Bartoňkem a Pavlem Svoreněm.

Firma TRL Space, ve které je ředitelem, spolupracovala s brněnským fotbalovým klubem na zavedení datové analýzy, mimo jiné, za použití družicových dat. Projekt měl na starost Petr Boháček, Manažer strategie TRL Space, který současně zastává funkci v dozorčí radě klubu, jež měla přispět k zavedení nové technologie do fungovaní FCZB.

To jsou veškerá oficiální spojení, která s klubem existují a ostatní konspirace naše společnost odmítá,“ uvedl Michael Sido, zástupce firmy. (jip)

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Slovácko - Sparta 2:4, obhájce se strachoval o výhru, uklidnil ho Krejčí

5. května 2024  17:10,  aktualizováno  21:16

Dvakrát přišli o dvoubrankové vedení, soupeři ale vyrovnání nepovolili a nakonec slaví. Sparťanští...

Sparta se na úvod nadstavby nadřela, ale drží náskok. Na dně je Zlín a Karviná

4. května 2024  14:30,  aktualizováno  5.5 21:09

Týden před derby oba týmy dělí čtyři body. Sparťanští fotbalisté zvládli náročný zápas na Slovácku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Proč je pro Slavii nevýhodný triumf Dortmundu? Nepomůže ani místo navíc

2. května 2024  14:06

Na první pohled to mohlo pro český fotbal vypadat nadějně. Borussia Dortmund díky středečnímu...

Slavia - Baník 5:0, exhibici řídili Chytil se Schranzem, hosté dohrávali v deseti

4. května 2024  17:16,  aktualizováno  19:59

Slávističtí fotbalisté se na úvod nadstavbové části první ligy rivalovi ze Sparty důrazně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladý sparťan utrpěl v druhé lize vážný úraz hlavy, klub podal protest na sudího

6. května 2024  16:25

Fotbalový talent Roman Horák, jeden z nejnadanějších současných sparťanů, leží po operaci s vážným...

Jízda Dortmundu nekončí: Wembley, jsme zpět. Letos už to vyjde, věří Reus

8. května 2024  7:29

Jako jediní hráči ze současného kádru Borussie Dortmund pamatují neúspěšné finále Ligy mistrů z...

PSG - Dortmund 0:1, hostům pomohlo i břevno, do finále je poslal Hummels

7. května 2024  20:45,  aktualizováno  23:48

Po jedenácti letech si opět zahrají finále Ligy mistrů ve Wembley. Fotbalisté Dortmundu zvládli i...

Amatér v reprezentaci? V Uruguayi ho našel svéráz Bielsa, Núňeze ale nepotká

7. května 2024  16:27

Až na konci měsíce vyběhnou uruguayští fotbalisté v Kostarice k jednomu z přípravných zápasů před...

Ten Hag by měl skončit, kritizují experti. Jsem ten pravý, hájí se kouč po debaklu

7. května 2024  13:30

Tlak se stupňuje. Už dlouho se v Manchesteru United necítili hůř. V pondělí vytrpěli rekordní...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...