Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vyrazte za fetiši, podivuhodnými zvířaty, zmineralizovanými lívanci i masturbačním strojem. Švankmajerovi vystavují v Kutné Hoře

Jan Švankmajer na zahájení výstavy Disegno interno v kutnohorském GASKu. Foto: Blanka Musílková
Jan Švankmajer na zahájení výstavy Disegno interno v kutnohorském GASKu. Foto: Blanka Musílková

Dílo Jana Švankmajera a jeho manželky Evy působí jako rozbuška, která v mysli diváků dokáže odpálit explozi imaginace. Ponořit se do jejich surrealistického světa plného obrazů, objektů, filmů, divadla, textů a především různých kreativních hříček, je možné až do 4. srpna na jejich společné výstavě Disegno interno v kutnohorské Galerii Středočeského kraje.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Výtvarník a režisér Jan Švankmajer na podzim oslaví devadesáté narozeniny a už toho letos stihl opravdu hodně. Poté, co pokřtil monografii věnovanou své manželce Evě Švankmajerové a uspořádal výstavu se synem Václavem, zahájil 1. března velkou retrospektivu Disegno interno v Galerii Středočeského kraje (GASK) a osobně jí provedl první návštěvníky.

I ve svém věku je umělec (ač to označení sám nemá rád) plný elánu a nových nápadů, srší vtipem a neúnavně pracuje. Jeho nejnovější díla vznikla teprve několik dní před zahájením výstavy.

V Kutné Hoře jsou poprvé vystaveny nejen čerstvé objekty Eros a Tanatos nebo Odpočívající masturbant, ale také řada exponátů ze Švankmajerova osobního kabinetu kuriozit, který si vybudoval na Šumavě z bývalé sýpky. Právě toto místo mapuje i Švankmajerův dosud poslední, přes hodinu dlouhý film, který je možné na nové výstavě také zhlédnout.

Společná výstava Jana a Evy Švankmajerových s názvem Disegno interno není retrospektivní přehlídkou díla obou manželů. Je koncipovaná jako kunstkomora, v níž jsou exponáty řazeny tematicky.

„Název jsme si vypůjčili z 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější