‚Skuteční muži jsou pravicoví.‘ AfD na TikToku úspěšně cílí na teenagery, kteří půjdou poprvé volit

V Německu budou v letošních eurovolbách poprvé volit už lidé starší 16 let. Čím dál tím větší část předvolební kampaně se proto stahuje na TikTok, všímá si Deutsche Welle. Nejúspěšnější jsou politici populistické ultrapravicové Alternativy pro Německo (AfD), jejich lídr do eurovoleb se na sociální síti profiluje spíš jako vztahový poradce, který v duchu programu AfD radí mladým mužům, jak získat přítelkyni. Jeho video má přes milion zhlédnutí.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saský zemský předseda Jörg Urban (AfD) při svém úvodním projevu na zemské konferenci strany AfD

TikTok jako bojiště německé AfD. U teenagerů získává hlasy (archivní foto) | Foto: Jan Woitas | Zdroj: Profimedia

Šestnáctiletí a sedmnáctiletí Němci se letos poprvé zařadí po bok svých vrstevníků z Belgie, Rakouska, Řecka či Malty a půjdou volit. Jde o miliony nových hlasů, na které nyní ve velkém cílí německé politické strany, a to hlavně přes sociální sítě – především přes čínský TikTok.

Proč je TikTok populární i přes rizika? Je snadnější tam uspět i mezi cizími, pobaví a víc vyhovuje dětem

Číst článek

Výrazně úspěšnější je pak v této snaze populistická ultrapravicová Alternativa pro Německo. Podle odborníka na vzdělávání Klause Hurrelmanna ani není divu. Mladí voliči podle něj pociťují už několik let nejistotu, zvláště kvůli pandemii a lockdownům.

„Pro mnoho mladých lidí to byl klíčový okamžik, kdy ve věku 12 nebo 13 let, zjistili, že již nemají kontrolu nad svým životem,“ vysvětlil Hurrelmann pro Deutshe Welle.

Podle Hurrelmanna jsou mladí lidé také znepokojeni klimatickou krizí, klesající životní úrovní a mají obavy z chudoby. „To je ideální příležitost pro stranu, jako je AfD, protože upozorňuje na to, že dosavadní vlády v řešení těchto jejich obav selhaly.“

Jak si najít přítelkyni

Kromě toho AfD na TikToku láká potenciální voliče i poměrně bezskrupulózními výroky. Ve videích uvádí, že vláda mladé voliče „nenávidí“ a že „jejich matky budou chudé, až budou staré“.

Lídr AfD ve volbách do Evropského parlamentu Maximilian Krah se pak na TikToku také staví do role vztahového poradce pro mladé muže.

Brusel dal pokutu TikToku kvůli zpracovávání osobních údajů dětí. Zaplatit má přes osm miliard

Číst článek

V duchu hodnot, které AfD vyznává, ve videích hlásá, že „skuteční muži jsou pravicoví, skuteční muži mají ideály, skuteční muži jsou vlastenci“. Takoví muži si pak také podle Kraha najdou přítelkyni, říká ve videu, které má už přes milion zhlédnutí.

Ostatním německým politickým stranám se náskok Alternativy nedaří dohnat. Jejich videa mají až desetkrát méně zhlédnutí. Je to i kvůli algoritmům, na základě kterých TikTok nabízí konzumentům obsah.

Vzdělávání

Vzdělávací instituce usilují kvůli rozmachu politických kampaní na sociálních sítích o zavedení různých workshopů a kurzů, které mají mladé Němce připravit na evropské (a každé další) volby. 

Mladí by podle odborníků měli hlavně pochopit, že zaškrtnutí jména či strany na volebním lístku může reálně ovlivnit jejich život.

ank Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme