Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vynikající český genetik už díky analýze DNA ví, kdo je skutečným otcem prezidenta Masaryka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons CC0 (autor neznámý)

Prezident Masaryk a Karel Čapek v roce 1931

Už léta se snaží někteří čeští historici a  genetici zjistit, kdo je skutečným otcem prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Odpověď na tuto otázku už nyní zná první z nich.

Článek

Tak, jako v případě Boženy Němcové, je i Masarykův původ je dodnes předmětem mnoha spekulací.

I těm nejserióznějším badatelům se totiž nezdá, že by skutečným otcem tak mimořádně inteligentního muže byl negramotný čeledín, jak zmiňují oficiální zdroje. Různé indicie naopak naznačují, že by jím mohl být samotný císař František Josef I. Tuto hypotézu například ve své knize „Císařův prezident“ podporuje i novinář a spisovatel David Glockner.

Vyřízeno!

Zveřejnil v ní celou řadu zajímavých a dosud neznámých informací. Zjistil například, že se Masarykova matka Theresia Kropaczek vdávala již těhotná za podstatně mladšího muže a v císařově deníku se poté objevila poznámka: „Kropáčkova vyřízeno“. Za podezřelý navíc považuje fakt, že se chlapec z prosté rodiny těšil nebývalé péči lidí z okruhu císařského dvora, kteří ochotně řešili i jeho četné průšvihy. Glocknerovi odpůrci se nicméně snažili jeho výbušnou knížku zpochybnit s tím, že nepředložil žádné důkazy, jenže jiní tak odmítaví nejsou. Renomovaný religionista Otakar Funda navíc objevil ve vídeňských habsburských archivech řadu cenných dokumentů, rovněž podporujících teorie o tom, že by otcem T. G. Masaryka mohl být rakouský císař.

Strážci tajemství

Století trvající dohady o Masarykově skutečném otci došly tak daleko, že se jim začala věnovat i veřejnoprávní televize v investigativním pořadu „Reportéři ČT“. Známý novinář David Vondráček natočil před sedmi lety rozhovor s několika českými historiky, kteří přiznali, že byli seznámeni s určitými dokumenty o původu TGM. Zároveň však oznámili, že je nemohou sto let ukázat a že se stali tzv. „strážci tajemství“. Vysvětlují to tím, že naše veřejnost není na jejich zveřejnění připravena, že by mohly být politicky zneužity a že je nelze dát k dispozici „senzacechtivým médiím a tupému davu“. Tím ovšem nechtěně mnohé naznačili.

Neuctivá pravda?

Autorům pořadu se navíc společně s forenzním genetikem Davidem Vaňkem podařilo shromáždit několik vzorků DNA, které by mohly spekulace potvrdit, či vyvrátit. Mimo jiné získali biologický materiál jak prezidenta Masaryka, tak jeho syna Jana. Jednalo se například o nikdy nepraný oblek či kartáček na zuby. Vondráček se ještě snažil obstarat povolení, aby mohly být pro testy DNA využity také vlasy posledního rakouského císaře Karla I. Jenže Masarykova žijící pravnučka Charlotta Kotíková zakázala, aby byl test DNA proveden. Podle ní by to prý bylo neuctivé vůči Masarykovi i českému národu.

Zatím zakázáno

Od té doby však pátrání pokročilo, což tento týden v České televizi potvrdil právě David Vaněk. Ten připomněl, že genetická genealogie pomohla odhalit i po desítkách let řadu nevyřešených případů, například vraždu Otýlie Vranské. V magazínu ČT „Sama doma“ se pochlubil, že je ten první, kdo se v takové situaci dozví pravdu: „Já jsem třeba nositelem té informace, kdo byl tatínkem Tomáše Masaryka. A nikdo jiný to neví.“

Uvedl však, že to prozatím nemůže říci, protože tuto informaci zjišťoval pro Českou televizi a zároveň zmínil, že se ji dozvíme, až vydá rodina povolení. „Zatím nám to bylo zakázáno,“ přiznal.

Adéla Hofmanová

Zdroj: České televize Reportéři ČT, Sama doma

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz