Drahý Evane Hansene, zapletl ses do lží. V Brně nastudovali oceňovaný středoškolský muzikál

Městské divadlo Brno nastudovalo broadwayský středoškolský muzikál (zdroj: ČT24)

Městské divadlo Brno uvede v české premiéře broadwayský muzikál Drahý Evane Hansene, za nímž stojí tvůrci z oscarového La La Landu. Navzdory komickým situacím nelehký příběh ze střední školy ověnčilo šest divadelních cen Tony a jedna cena Grammy. V hlavní roli sedmnáctiletého Evana alternují Jan Brožek a Marco Salvadori.

Americký muzikál Drahý Evane Hansene v současnosti patří k nejúspěšnějším počinům z oblasti hudebního divadla. Na Broadwayi měl premiéru v roce 2016. Jeho spoluautory jsou Benj Pasek a Justin Paul, držitelé Oscara za nejlepší píseň z filmového muzikálu La La Land.

Šikana i sebevražda

„Není klasickým pozlátkovým muzikálem, který má jen pobavit a rozveselit. Nese v sobě i spoustu závažných témat, jako jsou sociální úzkosti a sebevraždy mladých lidí nebo obava z toho, jak mohou internet a sociální sítě ovlivnit naše vědomí,“ uvedl dramaturg Miroslav Ondra.

Na první pohled vypadá sedmnáctiletý Evan Hansen jako normální americký středoškolák. V životě to ale nemá vůbec jednoduché – šikanují ho ve škole a trpí depresemi. Terapeut mu navrhne psát si dopisy. Když se jedno jeho psaní najde v kapse drsného spolužáka, který spáchal sebevraždu, roztočí se kolotoč lží, z něhož se hlavnímu hrdinovi jen těžko vystupuje.

Muzikál Drahý Evane Hansene v Městském divadle Brno
Zdroj: Městské divadlo Brno

Je lež ospravedlnitelná?

Kritici na muzikálu kromě hudby ocenili i zpracování náročnějších témat. „Byť to na první pohled může být banální příběh sedmnáctiletého kluka, tak nás zavádí do světa, ve kterém kolikrát vládnou lži, dezinformace, v nichž se člověk může utopit, obvlášť když je mladý,“ říká režisér brněnského nastudování Stanislav Moša.

„Silným tématem je polemika, kdy je lež nějakým způsobem omluvitelná, a kdy už ne. Jestli milosrdná lež je něco, co můžeme někomu odpustit, protože nám chtěl udělat radost,“ dodává dramaturg.

Nad lžemi Evana Hansena se můžou diváci zamyslet už během březnových a dubnových předpremiér, premiéra je pak plánována na září.