Vaše poloha:
Konec hermelínu, jak jej známe: Jak ubývající biodiverzita mění budoucnost plísňových sýrů?
(Foto: canva.com)
Konec hermelínu, jak jej známe: Jak ubývající biodiverzita mění budoucnost plísňových sýrů?
(Foto: canva.com)

15.03.2024

Konec hermelínu, jak jej známe: Jak ubývající biodiverzita mění budoucnost plísňových sýrů?

Pokud milujete plísňové sýry, určitě vás bude zajímat nedávné zjištění vědců týkající se jedné z nejzákladnějších ingrediencí tradičních plísňových sýrů - ušlechtilé bílé plísně Penicillium camemberti. Tento mikroorganismus, který je základem pro oblíbené sýry jako francouzský camembert, jeho bratranec hermelín, brie a další, čelí velkému konci. Jak tento vývoj může ovlivnit budoucnost plísňových sýrů?

 

Úzké genetické zaměření s vážnými důsledky

 

Penicillium camemberti, základní stavební kámen pro výrobu sýrů jako camembert, hermelín a brie, se ocitl na pokraji vyhynutí. Tento kritický stav je výsledkem desítek let závislosti na jediném druhu plísně, která se nevyskytuje ve volné přírodě a není schopna se rozmnožovat. Namísto toho byla plíseň reprodukována v laboratořích metodou, která připomíná „řízkování“. Výzkumníci z francouzského CNRS varují, že dlouhodobé klonování vede ke genetickým mutacím, které ohrožují životaschopnost plísně.

 

Sýrová diverzita v ohrožení

 

Není to jen camembert či hermelín, kdo čelí této krizi. I jiné sýry, jako je roquefort nebo gorgonzola, které jsou závislé na specifických kulturách plísní, jsou ohroženy kvůli stejným principům klesající biodiverzity. Tento fenomén je částečně důsledkem selektivního výběru plísní s esteticky přijatelnými vlastnostmi na úkor genetické rozmanitosti. Výrobci sýrů upřednostňovali plísně s lákavě bílým vzhledem, přičemž zanedbávali další, které by mohly nabízet různorodější genetický základ.

 

Hermelín v akci

Sedlčanský Smetanový hermelín 100g

28,90

Platí pro Praha a střední Čechy

1 prodejce

Více informací

Košík.cz

28,90 Kč -31%

Zbývá 1 den

Platí do: 1.5.2024

Platí v prodejnách

MAKRO

30,80 Kč

Zbývá 7 dní

Platí do: 7.5.2024

Prodejny MAKRO

Albert

34,90 Kč -32%

Zbývá 7 dní

Platí do: 7.5.2024

Platí v prodejnách

* cena s aplikací 29,90

Zobrazit více

 

 

Jak z toho ven?

 

Přestože situace zní alarmující, existují nadějné přístupy, jak zachovat budoucnost plísňových sýrů. Jedním z řešení by mohl být návrat k využívání různorodějších kmenů plísní, jako je Penicillium biforme, který se přirozeně vyskytuje v syrovém mléce a nabízí širší genetickou variabilitu. I když by sýry vyrobené s těmito alternativními kmeny mohly mít odlišnou barvu, chuť či vůni, poskytly by udržitelnější cestu vpřed.

 

Recept na rychlou hermelínovou pochoutku s listovým těstem

Máte rádi hermelín, ale nevíte si rady, jakou dobrotu už z něho vytvořit? Nevadí, protože my jsme si pro vás připravili tento nenáročný a zároveň velmi chutný recept, který se hodí třeba jako pochoutka k televizi nebo pro nečekanou návštěvu.

 

Důraz na zachování diverzity

 

Tato situace slouží jako důležité připomenutí, že biodiverzita je klíčová nejen pro ekosystémy, ale i pro naše potraviny. Ztráta genetické rozmanitosti mezi ušlechtilými plísněmi poukazuje na širší problém v zemědělství a potravinářství, kde preference jednotlivých kmenů může vést k zranitelnosti celých potravinových řetězců.

 

Budoucnost plísňových sýrů je tedy v tuto chvíli nejistá, ale ne beznadějná. Je na výrobcích sýrů, vědcích a spotřebitelích, aby společně hledali cesty, jak podpořit diverzitu a zajistit, že plísňové sýry, které mají tak zásadní místo v naší kultuře a na našich talířích, budou moci být součástí našich životů i pro budoucí generace.

 

 

Sýry v akci

ŠPANĚLSKÉ SÝRY, 150 g

99,90

1 prodejce

Více informací

Lidl

99,90 Kč

Zbývá 5 dní

Platí do: 5.5.2024

Prodejny Lidl

Madeta Madeland tavený sýr 40% 125g

26,90

Tavený sýr

1 prodejce

Více informací

Kaufland

26,90 Kč

Zbývá 6 dní

Platí do: 6.5.2024

Prodejny Kaufland

Zobrazit více

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Opravit nebo vyhodit? Nová pravidla podporují větší udržitelnost domácích spotřebičů

Nová pravidla ohledně domácích spotřebičů se blíží, a přinášejí s sebou revoluci v přístupu k jejich udržitelnosti. Tyto změny nejen podporují opravy a recyklaci, ale také pomáhají minimalizovat negativní dopad na životní prostředí. Jaké konkrétní kroky jsou v plánu a co to znamená pro vás jako spotřebitele?

Nový trend v pracovní době: Evropa uvažuje o čtyřdenním týdnu inspirovaném středověkem

Nová éra pracovní doby se rychle blíží a Evropa se stává průkopníkem revoluce v pracovním životě. Čtyřdenní pracovní týden, inspirovaný středověkou pracovní dobou, začíná získávat na popularitě. Začátek této změny hlásí Německo, které začalo experimentovat s touto novou pracovní dobou. Desítky společností se do této zkoušky zapojily, a pokud se osvědčí, může se tento model rozšířit i do dalších zemí.

Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Chodíte rádi během polední pauzy na oběd do restaurace? Může se to prodražit. V některých regionech ČR stojí zaměstnance stravování v restauracích téměř 10 procent mzdy.

Powerbanka v letadle: Jaké jsou bezpečnostní omezení?

Plánujete cestu letadlem s elektronikou? Mnozí se setkávají s nejasnými pravidly o přepravě powerbankách. Tento článek poskytuje jasný přehled o tom, co můžete očekávat, když chcete vzít svou powerbanku na palubu.

Rizika e-cigaret: Výzkum poukazuje na možné srdeční komplikace

Nadále rozšiřující se popularita e-cigaret a vapování přináší do popředí zájmu i otázku jejich dlouhodobých dopadů na zdraví. Nedávný výzkum upozorňuje na potenciální rizika, která mohou souviset se srdečními komplikacemi. E-cigarety, často nazývané "vapo" nebo "vapování", se stávají stále běžnější alternativou k tradičnímu kouření, avšak zároveň vzbuzují obavy ohledně jejich dopadu na lidské zdraví.

Lesy bez lidí: Nový zákon v Česku plánuje omezit přístup veřejnosti

Návrh novely zákona o myslivosti, který předložilo Ministerstvo zemědělství České republiky, vyvolává živé diskuse a rozporuplné reakce. Tato novela by umožnila vyhlásit v lesích myslivecké obory a zakázat veřejnosti vstup do nich bez předchozího povolení. Tato opatření vyvolávají obavy ochránců přírody ohledně možného zneužití a negativních dopadů na životní prostředí.

Jídlo v Římě: Expert radí, jak se vyhnout méně kvalitním restauracím

Řím, město plné dějin, kultury a v neposlední řadě také lahodných pokrmů. Procházka ulicemi tohoto italského města je jako putování po gastronomickém ráji. Nicméně, v moři restaurací lze někdy zabloudit a ocitnout se v podprůměrném podniku, který nesplní vaše očekávání. Pokud chcete zažít ten pravý chuťový zážitek, je třeba se naučit, jak se vyhnout méně kvalitním restauracím. Zde je pár tipů od místního experta.

Španělské restaurace zavádějí poplatky za posezení ve stínu

Letní dovolená ve Španělsku může být teplá a slunečná, ale pro některé turisty se může stát dražší záležitostí, než očekávali. Nedávné změny v pravidlech umožnily restauracím účtovat zákazníkům více za posezení ve stínu, zejména v jedné z nejteplejších provincií země – Andalusii.

Křupavá a sýrová: Recept na neodolatelnou kuřecí Quesadillu s cheddarem

Znáte ten pocit, když kousnete do něčeho a okamžitě víte, že to bude vaše nová oblíbená pochoutka? Přesně to zažijete s touto křupavou, kuřecí quesadillou s cheddarem. Tato mexická klasika je nejen snadná na přípravu, ale jeho bohatá chuť a textura vás okouzlí na první kousnutí. V tomto článku vám přinášíme recept, který vás provede krok za krokem k dokonalé quesadille, která se stane hvězdou vašeho jídelního stolu.

Shein a Temu čelí ve Francii novým poplatkům: Zákon bojuje proti ultra rychlé módě

Francouzský parlament nedávno zavedl nový zákon, který má cíl potlačit rozmach ultra rychlé módy, což znamená špatnou zpracovanost a levné oblečení. Shein, Temu a další značky, které spadají do této kategorie, se teď budou muset vypořádat s poplatky, které se mohou vyšplhat až na deset euro za kus zboží. Tento krok má bojovat proti negativním dopadům ultra rychlé módy na životní prostředí a spotřebitele.