Juraj Skovajsa

15. 3. 2024

Aktualizováno 15. 3. ve 14:50 o vyjádření zastupujícího tiskového mluvčí ostravského magistrátu a reakci Michala Juřiny

Vyhlášené čajovně s téměř 26letým provozem v centru Ostravy, kde se již léta potýkají firmy a provozovny s existenčními problémy kvůli okolním „shoppingům“, hrozí po nečekané výpovědi z městských prostor zánik. Zákazníci se se situací nechtějí smířit a organizují iniciativy na její záchranu.

Hned na úvod zmíním, že během několika let, kdy jsem bydlel v centru Ostravy, byla Čajovna u Sýkorova mostu mým oblíbeným podnikem a s provozovatelem Michalem Juřinou mám přátelský vztah. Přesto však, doufám, budu v reportáži objektivní a znalost čajovny a místních poměrů mi bude naopak jako reportérovi díky širšímu rozhledu plusem.

O čajovně a místních poměrech

Čajovnu založil 1. dubna 1998 a dodnes provozuje Michal Juřina, bratr Aleše Juřiny, spoluzakladatele Spolku milců čaje (síť zn. Dobrá čajovna). „Sýkorka“ je mnohými považovaná za jednu z nejlepších čajoven v Česku, k čemuž se díky své oblibě čaje a zkušenostem s jinými čajovnami (v Ostravě, Brně a Praze) přikláním i svým subjektivním názorem. Provozovna se nachází v prostorách Knihovny města Ostravy (KMO) u Sýkorova mostu.

Jako jedna z mála nesází na ekonomický přínos alkoholu či vodních dýmek. Nabízí velmi pestrou škálu čajů, které umí správně připravit (a za příznivou cenu), příjemné prostředí, jídlo (na které chodí i zaměstnanci knihovny) a čas od času pořádá degustace či přednášky. Celkovou atmosféru dotváří sám Michal Juřina a jeho osobitý humor a vztah k zákazníkům typu „jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“.

Poté, co v Ostravě začaly vznikat shopping mally, a obzvláště Forum Nová Karolína v roce 2012, začala obchodní část centra Ostravy upadat a mnohé podniky se, aby nezkrachovaly, přesouvaly do „shoppingů“. Centrum se začalo vylidňovat. Častým heslem politiků před komunálními volbami pak bývalo „oživíme centrum“. Čajovna se navzdory situaci udržela, byť dodnes tu a tam některé výlohy v centru obmění jiný provozovatel.

Výpověď

29. února obdržel provozovatel čajovny od KMO tu nejkratší možnou výpověď – tříměsíční – dle jeho slov bez jakéhokoliv předchozího upozornění či komunikace ze strany KMO nebo úřadů města. Dle Juřiny je takováto krátká lhůta pro případné přemístění čajovny velký problém, nemluvě o finanční zátěži s tím spojené.

Dle informace zveřejněné 8. března na webu KMO je příčinou rekonstrukce o délce až 18 měsíců, na kterou byly získané evropské a městské dotace ve výši přes 36 milionů korun, a současné místo čajovny má sloužit po tuto dobu jako „provizorní půjčovna nejnovějších knižních titulů“.

Tuto informaci deníku Epoch Times v telefonickém rozhovoru potvrdila ředitelka KMO Irena Šťastná, která 1. 9. 2022 vystřídala po 22 letech ve funkci Miroslavu Sabelovou. Dodala, že na tak dlouhou dobu si nemůžou dovolit vydávání knih odstavit, neboť jde o spádovou oblast obsluhující 92 000 osob ročně.

Šťastná dále na dotaz Epoch Times o alternativních prostorách pro výdej knih a zachování čajovny sdělila: „… kdybych je měla, tak je samozřejmě využiji, ale celý zbytek toho objektu, který aktuálně využívá Knihovna města Ostravy, jde do rekonstrukce a nemám žádný další prostor, který by byl k využití.“ V písemné komunikaci dodala, že „i po rekonstrukci prostor [čajovny] užijeme pro potřeby knihovny“.

V budově KMO vedle čajovny sídlí i další příspěvková organizace města, Komorní scéna Aréna, jejíž prostory jsou ale dle ředitelky knihovny „v dalším sektoru“, což znamená, že taková alternativa nepřipadá v úvahu.

Rekonstrukce je velkou investicí, o které muselo vedení KMO vědět dopředu. Šťastná v této souvislosti Epoch Times sdělila, že „přestože se projekt připravuje od 6/2022“, původně se plánovalo s postupnou rekonstrukcí na etapy, „ale při finalizaci té projektové dokumentace jsme dospěli k názoru, že technicky je to pro nás mnohem smysluplnější udělat naráz“.

Přestože tato změna rozhodnutí padla dle ředitelky KMO na „konci roku“, čajovna dostala první informaci až ve zmíněném dopise s tříměsíční výpovědí ve čtvrtek 29. února.

Následující pondělí, tj. 4. března, se provozovatel čajovny obrátil na městský odbor kultury, kde dle jeho slov měla vedoucí pro situaci porozumění, dodnes (k 15. 3.) mu však město nenabídlo alternativní řešení a vzhledem k napjatému času považuje komunikaci za nedostatečnou. Údajně mu bylo nabídnuto prodloužení výpovědní lhůty o měsíc, avšak s nevýhodnými podmínkami.

„Oddělení kultury se rovněž obrátilo na zástupce městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz s žádostí o vytipování vhodných prostor,“ potvrdil pro Epoch Times Petr Havránek, zastupující tiskový mluvčí ostravského magistrátu a dodal, že provozovatel žádal o stejné cenové podmínky podnájmu, poskytnutí prostor bez výběrového řízení a připravenost prostoru v rozsahu sociálního/hygienického zařízení.

Potvrdil také, že město zatím provozovateli alternativní prostory nenabídlo: „Reakci obvodu město prozatím nemá, proto ani pan Juřina nebyl o dalším posunu informován.“

Havránek, který reagoval na základě domluvy s rezortní náměstkyní Lucií Baránkovou Vilamovou jménem města i KMO dále sdělil, že historicky „byl ze strany KMO směrem k provozovateli vždy velmi podpůrný a korektní přístup. Naopak ze strany nájemce byla komunikace nátlaková, provozovatel se domáhal nejrůznějších úlev, zvýhodnění a podpory“ a že „za dobu působení Ireny Šťastné v pozici ředitelky byly ze strany nájemce opakující se problémy s přetížením el. sítě v místě“ či „instalace kamery se záznamem, která snímá i veřejnost procházející pasáží“.

Na to Michal Juřina reagoval pro Epoch Times tím, že problém s přetížením nastal jen před 15 lety, kdy byl technický problém s jističi, a že kamera zabírá pouze vnitřní prostor čajovny a možná velmi nepatrným okrajem pasáž. Zdůraznil, že o kameře či jiných problémech s ním vedení KMO nekomunikovalo a že s paní Šťastnou za celou dobu v její funkci komunikoval (vyjma výpovědi nájmu) snad jen jednou kvůli parkování.

Havránek s důrazem na vyšší veřejný zájem sdělil, že KMO jako veřejnou instituci „ročně navštíví přes 430 tisíc osob“. Šťastná však v samostatném e-mailovém vyjádření pro Epoch Times sdělila: „Návštěvnost zde máme na 92 000 osob za rok.“

Zákazníci volají po záchraně

V mezičase se aktivizovali zákazníci čajovny, kteří nechtějí, aby jejich oblíbený podnik „padl“, a 8. března založili na Facebooku skupinu Neberte nám Čajovnu U Sýkorova mostu.

„Naším momentálním krokem je dotazovat se na důvody, vyslyšet argumenty z úst zodpovědných osob. Obracíme se tedy na zřizovatele KMO i knihovnu,“ informovala po založení skupiny její správkyně Tereza Smetanová.

„Pokud opravdu knihovna nechce čajovnu v areálu a naše iniciativa ničemu nepomůže, pojďme podpořit Michala tak, že v čajovně koupíme čaje a keramiku, ať pomůžeme Michalovi finančně. … a bylo by dobré zjistit osobně, co by mu nejvíce pomohlo. Určitě to budou i dobrovolníci na stěhování,“ napsala jiná členka skupiny.

Členové skupiny uvažují i o petici.

Půjde dál?

V telefonickém rozhovoru s Michalem Juřinou jsme otevřeli i otázku budoucnosti. Provozovatel čajovny má několik let do důchodového věku a zařizovat čajovnu na jiném místě je pro něj otázka těžší než před lety.

Sdělil, že kdyby se našel prostor s vhodnými parametry, do kterého by nebylo potřeba příliš investovat, o zachování čajovny by vážně uvažoval. Na nabídku městských prostor se již zběžně díval, chybí ale u nich informace o podstatných detailech.

Prostor, do kterého by musel investovat vyšší statisíce, pro něj nepřipadá v úvahu.

Umí si ještě představit alternativní možnost malého provozu, který by sloužil jen jako obchod s čajem s posezením pro několik lidí, kteří by měli možnost ochutnat. Tento model by však již zavedenou atmosféru neposkytl.

Specialita podniku

Michal Juřina servíruje „hornický čaj“. (S laskavým svolením Václava Šípoše)

Svéráz regionu přenesl Michal Juřina i do speciality podniku – hornického čaje – což je puer, který zákazník dostane naservírovaný provozovatelem i s „divadýlkem“, které obnáší hornický mundur, helmu a nadsazenou průpovídku s dialektem.

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...