Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
15. března 2024 14:20
Čas čtení 0:45

V Česku řádí klíšťata. V těchto okresech hrozí největší nebezpečí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku řádí klíšťata. V těchto okresech hrozí největší nebezpečí
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

S jarním oteplením se zvyšuje také aktivita klíšťat. Riziko nákazy klíšťovou encefalitidou je vysoké hlavně v Olomouckém kraji.

Největší nebezpečí hrozí podle hygieniků na Šumpersku a Jesenicku, informuje server iRozhlas.cz. Vysoké riziko nákazy je dlouhodobě hlášeno z lesů Žulovské pahorkatiny i Zlatohorské vrchoviny a ze všech níže položených lesů, které se nacházejí v okolí města Šumperk. 

V Olomouckém kraji je největší pravděpodobnost nákazy kromě Šumperska také v okresech Jeseník, Olomouc, Přerov a Prostějov. Infikovaná klíšťata se ve velkém počtu vyskytují také v lesích v předhoří Nízkého Jeseníku a Oderských vrchů. Dávat pozor je nutné také v lesích Zábřežské vrchoviny.

Česko má dlouhodobě nejvyšší výskyt klíšťové encefalitidy v celé Evropské unii. „Infikovaná klíšťata se vyskytují ve všech regionech naší republiky. Za období 2019 až 2023 evidovala Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje se sídlem v Olomouci celkem 208 případů onemocnění v kraji, z nichž více než polovina případů se týkala osob v produktivním věku 35 až 64 let,“ uvedla pro iRozhlas mluvčí olomouckých hygieniků Markéta Koutná. 

Domů
Sdílet
Diskuse