×

Další video: Synchronizace menstruačního cyklu v parlamentu! Kdo to Heleně provedl?

Countdown
Zrušit
×

„Bez mého vědomí chtěla škola mé osmileté dceři promítat film neziskovky Jeden svět o změně pohlaví. Vedení, město i ministerstvo to už rok odmítají vysvětlit.“ – Andrea Berger

XTV dává prostor nejenom známým osobnostem, ale též divákům, pokud se chtějí podělit o své zkušenosti. Andrea Berger je velmi naštvaná maminka školního dítěte z Českého Krumlova. Co se dělo, když odmítla, aby její dítě se školou zhlédlo snímek mj. o vyloučení a genderové problematice?

„Minulý rok mělo jít mé dítě domů ze školy. Volalo mi, jestli ještě chvíli může zůstat venku. Řekla jsem, že ne, protože mají další den opět školu. Ale dcera mi oznámila, že další den školu nemají, protože půjdou na představení Jeden svět (filmový festival; představení pro školy se pořádají v rámci projektu Jeden svět na školách, od svého vzniku v roce 1999 je festival jednou z aktivit společnosti Člověk v tísni, vzdělávací projekt od roku 2001, pozn. red.).“ – popisuje Andrea Berger s tím, že tuto informaci od školy neměla.

„Podívala jsem se na jejich webové stránky a začala jsem si prohlížet náplň jejich práce. Jeden z filmů měl být První touchdown a popisek k filmu byl takový, že hrdiny jsou psychicky narušené dítě, které má problémy s alkoholem v rodině, a dítě, které se chce nechat předělat z holky na kluka.“ – popisuje Andrea Berger, přičemž oficiální upoutávka ke krátkometrážnímu snímku mj. zní: Fotbalové družstvo (čistě dívčího týmu amerického fotbalu) je pro ni (hrdinku, pozn. red.) útočištěm a dává jí možnost ventilovat nahromaděné emoce. Podobně to má Giselle, pro kterou tým představuje první místo, kde mít nadváhu je skutečnou výhodou. Rozehrávačku JD zase trápí úzkosti a deprese plynoucí z problémů s genderovou identitou. Dívky tak společně odehrávají každodenní zápas na hřišti i ve svém soukromém životě.

► Doporučujeme YouTube – Xaver Live.

„U popisku byla krátká ukázka, střih, co má film obsahovat, ale mně se jako matce udělaly takové anténky s tím, že moje dítě tam tedy nepůjde. Snažila jsem se jim volat, ale bohužel už to bylo v pozdních hodinách. Ráno se mi ozvala paní, že měla zmeškaný hovor, tak jsem se ptala, co to je za snímek a jestli ještě někde mohu dohledat nějaké informace. Paní mi asi po dvou minutách, kdy mi řekla, že mi nic sdělovat nebude, třískla telefonem.“ – pokračuje Andrea Berger a popisuje, co se dělo dál.

► Projekt internetové nezávislé televize XTV můžete podpořit zde.

jeden-svetskolafilmovy-festivalneziskova-organizaceclovek-v-tisniprvni-touchdownzakladni-skolamatkadceraskolstvivzdelavaniandrea-bergergendergenderova-problematikusocialismusruske-filmyxtvx-talkxaver
Další videa
Načíst další Paráda! Došli jste až na konec.