Průmysl stagnuje, ale stavebnictví se dál propadá

Analýza
Tuzemské stavebnictví i nadále chřadne. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) se v lednu stavební produkce meziročně propadla o 5,9 procenta. O něco lépe se dařilo průmyslu, který aspoň „pouze“ stagnoval. Analytici ve svých vyjádřeních pro Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) nezakrývají skepsi, současně ale někteří z nich věří v letošní obrat.
Stavebnictví nečeká ani letos zásadnější obrat k lepším časům. Ilustrační foto: Pixabay.com

Špatnou zprávou je, že propad stavebnictví se první měsíc roku ještě prohloubil. Jak upozornil Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol, ještě v prosinci stavebnictví klesalo o 4,6 procenta, přičemž v lednu to bylo o 1,3 procenta více.

„Za celý loňský rok stavebnictví v Česku kleslo meziročně o 2,6 procenta, když počet vydaných stavebních povolení byl nejnižší od roku 2015. Naopak v Evropské unii loni stavební produkce podle Eurostatu rostla o 2,4 procenta,“ uvedl Korec pro FAEI.cz.

Dodal, že české stavebnictví v lednu zachraňovala hlavně bytová výstavba. Stavět se začalo 3 498 nových bytů, což je meziročně o 29,9 procenta více. Dobře z tohoto pohledu vstoupila do nového roku i Praha, kde ČSÚ eviduje celkem 931 bytů zahájených v rámci zcela nové výstavby. Je to nejvíce ze všech krajů.

Další stavební chaos

„Obávám se, že letošní rok v neblahém trendu žádnou změnu nepřinese. České stavebnictví zásadně brzdí neuvěřitelně složitá stavební legislativa. V polovině letošního roku má vstoupit v účinnost nový stavební zákon pro všechny nové stavby. Podle informací, které mám, ale přinese spíše další chaos,“ konstatoval Evžen Korec z Ekospolu.

PSALI JSME:
Stroukal: Normy ve stavebnictví jsou nesmyslné. Chráníme občana proti jeho vůli

Připomněl, že antimonopolní úřad už podruhé zrušil zakázku na digitalizaci řízení, stále nejsou dokončeny prováděcí předpisy a vázne i školení zaměstnanců stavebních úřadů. „Obávám se proto, že by v druhé polovině roku mohlo dojít dokonce k paralyzaci celého povolovacího procesu,“ upozornil Korec.

Novou výstavbu ve velkých městech včetně Prahy podle něho komplikují a v mnoha případech dokonce znemožňují zastaralé a dlouhá léta neaktualizované územní plány. „Ty stávající se prakticky vyčerpaly a novou potřebnou výstavbu není kam umísťovat. Dokud se tyto významné překážky neodstraní, české stavebnictví se ode dna jen tak neodrazí,“ varoval.

Rozmrzání nemovitostního trhu

Jana Steckerová z Komerční banky připomněla, že v meziměsíčním srovnání byla v lednu stavební produkce v plusu – o jedno procento. „Příslibem oživení na nemovitostním trhu je lednová statistika nově zahájených bytů. Těch bylo o téměř třicet procent více než ve stejném období loňského roku, a to díky kategorii bytových domů,“ řekla ekonimka pro FAEI.cz.

Rozmrzání nemovitostního trhu podle ní potvrzuje také objem poskytnutých hypoték. Ten v únoru meziměsíčně vzrostl o 21 procent, po sezónním očištění o necelých deset procent. Steckerová uvedla, že celkově vypadá situace pro české stavebníky v letošním roce o něco lépe, než tomu bylo loni.

PSALI JSME:
„Šílená čísla.“ Krize stavebnictví trvá, přinese letošek oživení?

Podle prognózy Komerční banky by stavební produkce měla vzrůst o 1,7 procenta. Pozitivně by se měl projevit očekáváný pokles úrokových sazeb, oživení české ekonomiky i pokračující příliv peněz z EU. „Naopak bariérou i nadále zůstane nedostatek pracovníků i některých vstupních surovin,“ dodala Steckerová.

Podle Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma Trinity Bank, nepomohl v lednu stavebnictví ani vlídný, tedy teplotně nadprůměrný průběh letošní zimy. „V letošním roce bude stavební výroba bojovat alespoň o mírný růst,“ sdělil FAEI.cz ekonom, podle něhož by to mělo být 0,8 procenta.

„K této ‚černé nule‘ by jí měl pomoci zejména letošní znatelný pokles úrokových sazeb, jejž umožní již nyní vydatně klesající inflace. Pokles úrokových sazeb zvýší dostupnost financování a investic do nemovitostí, což se projeví zejména v pozemním stavitelství. S poklesem sazeb hypoték lze také předpokládat pozitivní impuls v oblasti rezidenční výstavby,“ uvedl Kovanda.

Nevyužitých 72 miliard

Inženýrské stavitelství podle Kovandy brzdí důraz vlády na konsolidaci veřejných financí, ale také loňský rekordní přebytek hospodaření krajů a obcí, přesahující 72 miliard korun. „Pokud by tyto prostředky byly ve výraznější míře využity v oblasti inženýrského stavitelství, například na výstavbu či renovace silničních komunikací, pochopitelně poskytnou růstový impuls,“ tvrdí Kovanda.

PSALI JSME:
Index: Další zlevnění hypoték přijde na jaře

Dodal, že pozemní stavitelství se letos jako loni bude potýkat s dopady vysokých úrokových sazeb, které ochromují investiční aktivitu ve stavebnictví či developmentu, ale také poptávku po nemovitostech, například prostřednictvím nadále poměrně vysokých sazeb hypoték.

„Průměrná sazba hypoték ani letos nepoklesne pod úroveň čtyř procent. To je na poměry let před válkou a před covidem stále vysoká úroveň,“ poznamenal Lukáš Kovanda. Naopak pomáhat by letos stavebnictví měly klesající ceny energií či stabilizace v oblasti cen stavebních materiálů. „Na výraznější růst to ale stačit nebude,“ dodal.

Zklamání z průmyslu

Jako zklamání pak označil aktuální data o vývoji průmyslové produkce. „Oproti prosinci 2023 se propadla o 2,3 procenta. Meziročně vykázala stagnaci, zatímco trh počítal se nárůstem o dvě procenta,“ sdělil FAEI.cz Lukáš Kovanda z Trinity Bank.

Upozornil, že růst ve výrobě aut totiž nebyl natolik silný, aby kompenzoval propad zejména v těžebním a těžkém průmyslu či ve výrobě stavebních hmot. V případě výroby aut odeznívá efekt dokončování dříve rozpracovaných zakázek, který poskytoval celému autoprůmyslu silný, ale dlouhodobě neudržitelný růstový impuls.

PSALI JSME:
Naději pro český průmysl střídá opětovný pesimismus

„Zakázky se v autoprůmyslu nahromadily coby důsledek zpřetrhaných mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězců, které byly narušeny už od doby pandemie. Efekt nahromaděných a dokončovaných zakázek bude letos tedy postupně dále slábnout, takže autoprůmysl bude mít i slabší sílu vytahovat celkovou průmyslovou výrobu do černých čísel,“ sdělil Kovanda.

Automobilový tahoun

Podstatná část ostatního průmyslu podle něho stále trpí poměrně vysokými cenami energií a útlumem německé ekonomiky, zprostředkovaně tedy také ekonomiky čínské. Zároveň ji nesvědčí ani nadále poměrně vysoké úrokové míry, tedy vysoké náklady financování a investic, které rovněž omezují zakázky – jak domácí, tak zahraniční.

„Za celý letošní rok se tak průmyslová výroba v Česku mírně propadne a to o 0,2 procenta,“ odhadl Kovanda. Ekonom Kevin Tran Nguyen z Komerční banky potvrdil, že silná výroba aut významně kompenzuje nižší produkci v ostatních odvětvích a zabraňuje tak hlubšímu poklesu celkové průmyslové výroby.

PSALI JSME:
Český průmysl je na tom nejhůře od covidu. Vyhrabe se z krize?

Ale letošek také nevidí příliš optimisticky. „Nadále skleslá nálada průmyslníků spolu se slabou zahraniční poptávkou zejména v souvislosti s nevýkonností německé ekonomiky naznačuje, že průmyslová produkce bude na začátku letošního roku spíše slabší,“ sdělil FAEI.cz Nguyen.

Situace zůstává vratká

Podle Radomíra Jáče, hlavního ekonoma Generali Investments CEE, různé průzkumy ukazují, že situace v tuzemském průmyslu zůstává vratká. „Což ostatně odpovídá obdobnému obrázku pozorovanému v Německu a v průmyslu eurozóny jako celku,“ konstatoval pro FAEI.cz Jáč.

Cesta k obnovení trvalejšího růstu v tuzemském průmyslu bude podle něho zřejmě pozvolná. Vliv bude mít přetrvávající slabost průmyslu v eurozóně včetně Německa, kde lze čekat též jen pomalý rozjezd. „Přesto ale pro letošní rok očekáváme alespoň mírné obnovení růstu jak tuzemského průmyslu, tak české ekonomiky jako celku,“ uvedl Jáč.

Dodal, že pro letošek předpovídá Generali Investments CEE růst tuzemské průmyslové výroby zhruba v rozmezí 1,5 až 2 procent poté, co v roce 2023 vykázala výroba celoroční pokles o 0,8 procenta.

PSALI JSME:
Loňský rok si Česko za rámeček nedá

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Ekonomika

Týden ve znamení předstihových indikátorů

Ve světě bylo klíčovou událostí týdne zveřejnění amerického hrubého domácího produktu (HDP) za první kvartál letošního roku. Ten vzrostl v mezičtvrtletním anualizovaném vyjádření o 1,6 procenta, zatímco trh očekával …

Konec půstu, vstříc růstu

Zdá se, že s jarními měsíci, či možná spíše s poklesem inflace a jejím návratem k cíli České národní banky (ČNB), se nehledě na nadále napjatý trhu práce nálada tuzemských domácností začíná viditelně zlepšovat.

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

E-shopy se odrazily ode dna, lidé už se nebojí ani neověřených prodejců

Průzkum
Po dvou letech propadu se tuzemským internetovým obchodům opět zvyšují tržby. Jak Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) sdělila společnost Heureka Group, v prvním letošním čtvrtletí se potvrdil pozitivní trend z konce loňského roku, oblast e-commerce tak meziročně vzrostla o čtyři procenta. Podle Asociace pro elektronickou komerci se lidé nebojí ani neověřených e-shopů.