Hlavní obsah
Lidé a společnost

Joe Lando: fešák Sully svou doktorku Quinnovou miloval i ve skutečnosti. Jane Seymour ho odmítla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AnimeFanS2 z Deviantartu/ licence Wikimedia Commons, CC BY-NC-ND 3.0 DEED

Diváci asi milují příběhy velké lásky. Jeden se odehrál i v seriálu Doktorka Quinnová. Role vlasatého sexy zálesáka Byrona Sullyho katapultovala jeho představitele mezi hvězdy. A své srdce dal „doktorce Mike“ i v reálném životě. Dobrodruh Joe Lando.

Článek

O seriálu Doktorka Quinnová si můžeme myslet všechno možné. Je oblíbený i nenáviděný. Ale bezesporu se stal legendou na poli televizních seriálů. Zčásti je to atraktivním prostředím Divokého západu (seriál se odehrává v době od roku 1867 do roku 1873), nelze také opomenout i skutečné historické postavy a události, které v ději nalezneme. A také je to svým způsobem seriál z lékařského prostředí - byť tak trochu z jiné doby.

Seriál se začal vysílat v roce 1993 a celkem se natočilo šest řad a 149 epizod. Byl vysílán v 98 zemích světa a stále je dokola reprízován. Našel si širokou základnu fanoušků a neméně širokou základnu odpůrců. Ti telenovele vytýkají hlavně naprosté nesrovnalosti v lékařských procedurách, které doktorka aplikuje jako na běžícím pásu. Nesedí doba, čas, není to prostě možné provést, je to naprostá blbost, to by nemohl přežít - a další si dosadíte sami.

Foto: Databáze knih

Příběhy ze seriálu jsou zpracované v mnoha knihách

Jiné antifanoušky naprosto odpuzuje hlavní postava - dr. Quinnová je přechytralá, všechno ví, všude byla, od všeho má klíče, jak bychom řekli u nás. A hlavně se neustále do něčeho montuje. Kdyby si radši hleděla svého, rozčilují se diváci v různých diskusích. Ale i negativní komentáře jsou vlastně vizitkou velké popularity tohoto díla.

Co však diváky na celém světě zaujalo, byla hlavně chemie mezi hlavním párem - Byronem SullymMichaelou Quinn. Vypadalo to totiž, že ti dva spolu skutečně něco mají. Překrásná a nestárnoucí Jane Seymour se ke svému mužskému protějšku také dost měla. Ale ona jen na obrazovce, zatímco on ji miloval tak, že chtěl ze seriálu odejít.

Jaký je jeho život? Docela zajímavý. Ale nebýt seriálu Doktorka Quinnová, nikdo by o něm nevěděl. Joe Lando.

Foto: 1detailfreak/Wikimedia Commons SA 4.0

Joe Lando v roce 2017

Joseph John Lando se narodil 9. prosince 1961 v Chicagu v americkém státě Illinois. Otec Joe a matka Virginie žili v malém městě Prairie View. Jejich předci pocházeli z různých koutů Evropy a Joe Lando má kořeny ruské, irské a polské. Ostatně je mu to tak trochu vidět na vizáži. Prairie View byl dokonalý americký zapadákov, kde znal každý každého. Starší sestra Kathy musela malého bratra neustále hlídat, zatímco rodiče pracovali. Vždy o deset let mladšímu bráchovi pustila televizi a telefonovala s kamarádkou.

A Joe do sebe nasával filmy, hlavně staré a klasické. Jeho idolem byl Humphrey Bogart. Vyrůstal v nudném prostředí, kde bylo vše den za dnem stejné, budoucnost viděl prý tak, že si po škole hned vezme nějakou místní holku, založí rodinu a bude pracovat a vychovávat děti, jak to viděl u rodičů. Jenže na střední škole Stevenson High School potkal Alison La Placa. Začal s ní chodit a vypadalo to, že svou nudnou budoucnost spojí právě s Alisoninou nudnou budoucností.

Alison však byla vše možné, jen ne nudná. A mířila výše. Nesporně talentovaná mladá dívka měla velký sen - stát se herečkou. A také se jí to povedlo.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Prairie View v Illinois… Kostel, škola a nic víc…

Joe Lando se jí jednou svěřil, že by rád hrál také. Vyprávěl o svém Bogartovi a svých snech, které nikdo v rodině nebral vážně. Alison ho vzala za slovo a začali spolu natáčet krátké filmy na osmimilimetrovou kameru. A také zajímavého mladíka s podmanivým vzhledem donutila, aby se přihlásil na konkurs do školního muzikálu. Vyhrál hlavní roli a Alison ho popostrčila - zkus jít za svým snem. Joe na sobě začal usilovně pracovat. Trénoval tělo i hlavu, učil se, celé noci prostál před zrcadlem, zpíval, mluvil, deklamoval, všechny klasické hry i filmy znal zpaměti.

Alison se s ním rozešla a zůstal sám. V jeho snu ho nikdo nepodpořil, sestra se mu vysmála, rodiče zakazovali. Prosil, aby mohl jít na hereckou školu, ale marně. Naštěstí se vynořila babička - rozšafná a zkušená paní Lando vnuka chápala. Dala mu radu, jak si správně prát prádlo, pár dolarů a pusu pro štěstí. V osmnácti letech dal svému nudnému zapadákovu sbohem, sebral uškudlených 400 dolarů a vyrazil naslepo směr Los Angeles.

Foto: 1detailfreak/Creative Commons Attribution - share alike 4,0

Joe v roce 2000

Psal se rok 1980, když Joe dorazil do filmové země zaslíbené. Jenže neuměl nic. Neměl žádné nadání, nebyl muzikální, nehrál nikdy na žádný nástroj. Měl jen tu svou touhu po herectví. Různě se protloukal, pracoval jako kuchař, dělník, vyhazovač. V barech se několikrát popral s opilým hostem, zůstala mu památka v podobě několika zlomených žeber, tří prstů na ruce, klíční kosti - a také měl pětkrát zlomený nos.

Byl však velice pohledný, takže při obrážení konkursů si pár roliček zahrál. Vesměs jen jako křoví, role typu: mladík v pozadí, muž, který jede na motorce - prostě štěky.

Zapsal se do kursů herectví, ale neměl na zaplacení. Pak si někdo všiml, že má svaly a doporučil Joea mezi kaskadéry. Tam se Joe Lando našel. Naučil se jezdit na koni, zlepšil si fyzičku a riskování ho bavilo. Jenže záviděl hlavním hvězdám, za které zaskakoval (doslova).

Foto: Databáze knih

Sullyho příběh byl spíše příběhem Joea Landa

Frustrace narůstala a přemýšlel o tom, že se vrátí do Prairie View, najde si nějakou holku a usadí se, jak bylo původně v jeho „nudném a dlouhodobém plánu“. Jenže zasáhl majitel podniku, ve kterém Joe vařil - jmenoval ho šéfkuchařem.

Lando zůstal v L.A. a dosáhl jisté proslulosti jako kuchař. Sedm let to takhle „pytlíkoval“, než se na něj usmálo štěstí - dostal první roli. Malou, ale přece jen roli, ve Star Treku. A pak v nekonečné telenovele One Life to Live. Na osudovou trefu do černého si pohledný kuchař musel počkat do roku 1992. V ten rok se začal psát příběh Doktorky Quinnové.

Foto: Kerry Perkins/Creative Commons Attribution - share alike 2,0

Obsazení seriálu

Osudy lékařky z městečka Colorado Springs se natáčely na filmovém ranči Paramount Ranch v Agoura Hills, kde se přímo nachází westernové městečko, které známe ze seriálu. Dalšími místy jsou Malibu Creek State Park, ateliéry v Hollywoodu a ulice New Yorku, kde se natáčely scény z Bostonu a Washingtonu. Některé historické události vyobrazené v seriálu se skutečně staly. Například bitva u Washity z roku 1868 nebo masakr u Sand Creeku z roku 1864. Stejně tak některé postavy jsou skutečným historickými osobami - generál George Armstrong Custer nebo „Černý Kotlík“, který byl zabit v bitvě u Washity.

Seriál se stal brzy velmi populárním, a to nejen ve Spojených státech. Získal mnoho cen včetně Zlatého Glóbu a ceny Emmy. Scénář také často řeší a poukazuje na důležité morální otázky, jako jsou například rasová diskriminace nebo homofobie či otázky míru a svobody. Objevila se v něm i řada známých osobností, například Johny Cash. Nabídka na roli Byrona Sullyho, čestného a spravedlivého zálesáka, padla v pravou chvíli. Joe Lando se totiž opět balil zpět do svého rodného zapadákova. Dokonce byl tak otrávený z dvanáctiletého čekání na „něco“, že v první chvíli produkci hodil roli Sullyho na hlavu.

Foto: 1detailfreak/Creative Commons Attribution - share alike 4,0

Byron Sully

Jenže pak si uvědomil, že právě to „něco“ přišlo. Po boku bondgirl Jane Seymour měl hrát konečně postavu, která mluví, má charakter, vyvíjí se, hýbe se. Joe Lando vzpomínal, že byl nadšený pouze z té představy, že bude před kamerou chodit. Mluvení považoval za level o něco vyšší, řečeno s úsměvem. Roli přijal a dobře udělal. Bez něj by totiž sledovanost ani zdaleka nebyla tak velká a Joe se v roli samorostlého dobrodruha s něžným srdcem našel. A našla si ho i široká základna fanynek. Jenže on na všechny ženy kašlal. Už od natáčení prvních dílů pro něj existovala jen jedna jediná - doktorka Mike.

Scénáristé „chemii“ mezi ústřední dvojicí ani nemuseli sáhodlouze psát - najednou si všichni všimli, že Jane i Joe nehrají, ale skutečně mezi nimi něco vzniká. Beth Sullivan, autorka, tomu nechala volný průběh. Lando navíc mimo milostného citu, který mu přerůstal přes hlavu, musel řešit výmysly scénáristů - aby dosáhli co největší autenticity, nutili ho dělat všechno „jako doopravdy“. Kaskadérské kousky zvládal s bravurou, ale když ho poslali do divočiny, aby se živil jak chce, byl poněkud na rozpacích. Zatímco kameraman se ládoval hamburgery, Joe Lando jedl červy a lovil veverky. Ale jak řekl, všechno bylo lepší, než být s Jane.

Foto: Alan Light/Creative Commons Attribution - share alike 4,0

Pořád překrásná Jane Seymour

Nezvládal svůj cit, nevěděl, jak se chovat. Jednou se někde v zákulisí v pauze mezi natáčením nějakým omylem políbili a Joe konečně Jane Seymour řekl, že se do ní zamiloval. Herečka byla vždy velice hodná, žádná primadona, řekla mu, že i ona k němu něco cítí a chvíli spolu chodili. Ale prý nedošlo k ničemu. Jane si ho držela pěkně od těla. Dokonce se mu začalo říkat „Čekač Joe“.

Zamilovaný Lando si maloval budoucnost, mezi protagonisty to skutečně sexuálně jiskřilo. Jenže Jane se rozhodla jinak. Zatímco na obrazovce se vzali a měli dítě, v reálu dostal Joe Lando košem. A ještě se musel dívat, jak se vdává za režiséra Jamese Keache.

Foto: AnimeFanS2/Creative Commons Attributio/share alike 3,0

Fanoušci malují i Sullyho portréty

Dokonce ujel na koni někam do divočiny, kde celý den plakal. Byl úplně mimo, zlomený. To Jane Seymour vyděsilo a v zákulisí spolu vůbec nemluvili, jen před kamerami. Joe Lando dokonce zvažoval odchod ze seriálu - tak strašně moc ji miloval, že s ní nemohl být na jednom místě. Nakonec se vše nějak uklidnilo. Stali se přáteli a jsou doposud. Po dokončení seriálu se Joe věnoval své kariéře, například v seriálu Námořní vyšetřovací služba nebo v různých akčních filmech nevalné kvality. S Jane si zahrál před dvěma lety v komedii Jiskra Vánoc.

Jane i Joe se celá léta stávají šťavnatým soustem pro bulvár - jakoby provokovali všechny okolo. Různě se scházejí v restauracích, na nákupech, k narozeninám jí Joe poslal svou nahou fotku, což vyvolalo na sociálních sítích hotový poprask. Chemie zřejmě funguje pořád. Jane Seymour snad nikdy nezestárne, vypadá i ve svých 73 letech pořád stejně. Joe shodil vlasy, zešedivěl, ale stárnutí mu sluší. Nakonec i on našel svoje životní štěstí a nemusel kvůli němu jezdit zpět do Prairie View - v roce 1997 se oženil s krásnou herečkou Kristen Barlow. Mají spolu čtyři děti, syny Jacka, Christiana a Williama, a dceru Kate.

Foto: Artemisboy/Creative Commons Attribution - share alike 3,0

Joe Lando před pár lety

Joe Lando si soukromí bedlivě střeží, i když občas nechá fanoušky nahlédnout do svého života prostřednictvím sociálních sítí. Časopis People ho zařadil mezi 50 nejpřitažlivějších mužů planety. Jeho manželka musí být asi nesmírně tolerantní, protože nedávno prohlásil: „Chemie je něco, co se nedá vytvořit - a já a Jane ji máme..“ Navíc onu nahou fotku svého manžela fotila ona. Osudové lásky někdy vydrží celý život - někdy veřejně, někdy skrytě a někdy maličko pozérsky.

Joe Lando si rolí Sullyho zajistil popularitu a obdiv fanynek po celém světě. Ale vše by asi hodil za hlavu, kdyby mohl být se svou doktorkou Mike. Když slavil šedesátiny, začalo se mluvit o možném pokračování seriálu Doktorka Quinnová. Co si o tom myslet, neví zřejmě ani skalní fanoušci. Ale zase se o dvojici mluví, takže je docela dobře možné, že to vypustili zase oni sami.

Foto: Joe Lando Official Facebook

Joe a Jane

Joe Lando a Jane Seymour - pár tak trochu nerozlučný.

prameny:

Joe Lando Official Facebook

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz