Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Na západě Čech se vyskytly první bouřky letního typu, v USA už hlásí tornáda a obří kroupy

Zima v Evropě i na severu Ameriky předčasně v řadě oblastí skončila a začínají se vyskytovat první bouřky již vyloženě letního charakteru. Ty byly hlášeny již na našem území. Po výrazně nadprůměrný teplotách (v Doksanech bylo dokonce lehce přes 20 °C) odpoledne a k večeru několik blesků uhodilo na západě Čech. Podle sítě Blitzortung.org tu uhodilo 105 blesků. V bouřkách spadlo do 10 mm srážek. Ještě častěji bouřilo v sousedním Bavorsku. Silnější bouřky potom zasáhly především sever Francie, kde už uhodilo několik desítek tisíc blesků. Ani zde ale bouřky nepůsobily škody.

Blesky
Množství blesků za dnešek - barevně odlišeny dle času, zdroj: blesky.bourky.cz

O poznání horší byla situace s bouřkami v noci na dnešek v USA. Přes americké státy Ohio, Kentucky, Indiana a Arkansas se prohnalo několik tornád. Srovnalo se zemí domy a podle úřadů během čtvrteční bouře zemřeli nejméně tři lidé. Nejhůře byla zasažena oblast Indian Lake v ohijském okrese Logan, severozápadně od Columbusu, kde byly zdevastovány osady Lakeview a Russells Point.

Srážky
Bouřkový systém v noci na dnešek v USA na mapě srážek, zdroj: ventusky.com

Škody působily také velké kroupy. Největší spadly ve čtvrtek odpoledne ve městě Ada ve státu Oklahoma. Zatím největší nahlášená kroupa měla průměr 13 cm a spadla na jihovýchodě Ada. To je nový rekord pro největší kroupu nahlášenou v okrese Pontotoc od doby, co začaly spolehlivé záznamy v roce 1950 (předchozí rekord byl 8 cm nedaleko Francis dne 26.3.2017). Zdá se také, že jde o největší nahlášenou kroupu ve státě Oklahoma od 23.5.2011 (tehdy tu spadla kroupa o velikosti 15 cm v okrese Caddo).

Kroupy
Zatím největší nahlášená kroupa v noci na dnešek měla průměr 13 cm a spadla na jihovýchodě města Ada, zdroj: facebook.com