Strašák jménem sekundární neplodnost. Co dělat, když další dítě nepřichází? 

S neplodností se během reproduktivního věku života podle dat WHO setká 1 ze 6 páru (tedy kolem 17,5 %). Problémy s početím se netýkají jen bezdětných párů. Čím dál častěji s neplodností bojují také lidé, kteří už jedno nebo více dětí mají. Řeč je o tzv. sekundární neplodnosti. Co je její příčinou a jak je možné přistupovat k potenciální léčbě?

Většina párů automaticky předpokládá, že pokud se jim už jedno dítě podařilo, další děti nebudou problém. Marné pokusy o další přírůstek do rodiny mohou proto být velmi překvapivé a o to více zdrcující. Přestože se nejedná o ojedinělý problém, mnoho lidí o něm neví a páry si tak problémy bohužel dlouho nepřipouští. Bez lékařské pomoci ale s přibývajícími roky dál ztrácí šanci k početí a donošení zdravého dítěte. 

Se sekundární neplodností mám osobní zkušenosti, a proto vím, jak to může být pro páry psychicky náročné a jaký to představuje nápor na partnerský vztah jako takový. Z prvního manželství mám dvě děti. Poté jsem se podruhé oženil a chtěli jsme miminko. To nám ale nešlo. Díky IVF nám už 17 let dělají radost dvojčata,“ popisuje svou zkušenost přední česko-slovenský embryolog Daniel Hlinka z IVF centra. „Rozhodně bych párům doporučil o problémech s početím otevřeně mluvit, vyhledat si informace o své situaci, možnostech léčby či alternativních řešení,” dodává.

Co to je sekundární neplodnost a kdy o ní začít uvažovat?

O sekundární neplodnosti se hovoří ve chvíli, kdy pár není schopen počít druhé nebo další dítě. Typicky na problém naráží například pár, který má děti z jiného vztahu a snaží se o další dítě společně. Není ale výjimkou, že sekundární neplodnost potká také ty, kteří se snaží o své druhé nebo třetí dítě, informuje studie.

O neplodnosti by měli partneři začít uvažovat přibližně po roce neúspěšných snah. V případě, že je jeden z partnerů starší 35 let, doporučil bych konzultaci s lékařem již dříve – například po 6 měsících,” uvádí Daniel Hlinka. „V tomto odvětví platí pravidlo ‘čím dříve tím lépe’. Rozhodně proto doporučuji vyhledat odbornou pomoc hned, jakmile pojmete první podezření. Kromě jiných faktorů hraje v léčbě neplodnosti důležitou roli také čas,” dodává.

Nejčastější příčiny aneb neplodnost není jen “ženský problém”

Příčin, proč se otěhotnění nedaří, může být celá řada, pravdou ale zůstává, že velmi často je sekundární neplodnost spojená s věkem. Průměrný věk prvorodiček se nyní pohybuje kolem 29. roku – tedy o čtyři roky více než v roce 2000. Třicátiny přitom představují pomyslnou hranici, od které začíná výrazně klesat reprodukční schopnost žen. Dále mohou být na vině například komplikace spojené s prvním porodem, zdravotní problémy (endometrióza, PCOS), hormonální nerovnováha nebo i nezdravý životní styl.

Přestože dříve byla neplodnost považovaná především za problém žen, není tomu tak. Přibližně 40 % problémů s plodností je na straně mužů. I proto je potřeba, aby vyšetření postoupili oba z páru. U mužů bývá většinou na vině snížená kvalita nebo množství spermií. To může být zapříčiněno nízkou produkcí testosteronu, nadváhou nebo jinými zdravotními problémy (zvětšená prostata, varikokéla). 

Léčba neplodnosti je náročná ale vyplatí se!

Páry by se měly připravit na to, že léčba neplodnosti může být opravdu psychicky náročná. Možnosti léčby se vždy navíc  odvíjí od konkrétního problému, který sekundární neplodnost způsobuje a neexistuje jednoduchý recept, který by pomohl všem. Není výjimkou, že i v průběhu procesu dojde ke změně strategie léčby.

Zdroj: RMA Network, titulní obrázek: Pixabay.com / Engin_Akyurt