Hlavní obsah
Lidé a společnost

Eliška Balzerová měla spoustu milostných románků. Chtěla utéct do Švédska, zkrotil ji až manžel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0 Deed/Jindřich Nosek

Muže měla vždycky ráda

Herečka Eliška Balzerová už ve 14 letech odešla na internát a dodnes vzpomíná, že její maminka měla hodně odvahy, když k tomu svolila. A jako studentka JAMU prožila bouřlivé mládí se vším všudy.

Článek

Muže měla vždycky ráda a oni měli rádi ji. Eliška Balzerová byla nejen krásná, ale také velmi charismatická žena, který nezkazila žádnou legraci. Střídala partnery a nikdy to netajila. „Jako studentky jsme si urvaly z večírku nějakého hezkého kluka a hotovo,“ vzpomínala před časem.

Potkala pana dokonalého

Mnoho lidí ji dnes má zřejmě spojenou hlavně s půvabnou lékařkou Alžbětou Čeňkovou ze seriálu Nemocnice na kraji města. A nutno říct, že herečka ze své noblesy a šarmu neztratila prakticky nic. Byť některé věci se v jejím životě samozřejmě změnily - už například neprohání muže.

Když se v pětadvacet vdávala, dobře věděla, do čeho jde. Byla vybouřená a když potkala známého producenta Jana Balzera, který má „na svědomí“ například legendární snímek Vrchni, prchni, byla to láska jako trám. „Byla jsem taková zarputila moravská palice. On mě naučil dívat se na věci s nadhledem a humorem. Zasmát se sám sobě je někdy to nejlepší, co člověk může udělat,“ tvrdila herečka. V roce 1976 se jim narodil syn Jan a herectví šlo pro Balzerovou na druhou kolej. V roli maminky se našla, naplňovala ji.

Málem si vzala Švéda

Málokdo ale ví, že k tomu vůbec nemuselo dojít. Ve svých divokých letech, které trávila i po boku stejně nespoutané Jany Švandové, se totiž Balzerová seznámila s pohledným Švédem. Schylovalo se dokonce ke svatbě a mladá žena řešila, jak uprchnout ze země, který byla okupována „spřátelenými“ vojsky. V té době se jí velmi líbilo, že by mohla žít ve svobodě na severu Evropy.

Nakonec k tomu ale nedošlo. „Uvědomila jsem si, že to nemohu udělat. Hlavně kvůli mámě. A také šlo o to, že jsem dělala divadlo, které jsem milovala. A hrát v jiném jazyce už bych nemohla.“ No, a osud tomu chtěl, že v roce 1974 jí do cesty vstoupil již zmíněný Jan Balzer.

Žádný skandál se nekonal

Paradoxní je, že právě v době, kdy Balzerová možná už ani nedoufala, že dostane nějakou zásadní nabídku, protože se věnovala hlavně rodině, přišla Nemocnice na kraji města. Režisér Jaroslav Dudek si ji osobně vyhlédl, okouzlila ho ve Vinohradském divadle, kde spolu působili.

Mimochodem, Dudkova manželka Jana Štěpánková z náklonosti manžela k Balzerová příliš radost neměla. Na druhou stranu je třeba říct, že se zachovala jako profesionálka a nikdy nedošlo k žádné veřejně propírané nevraživosti.

Z Bartošky „udělaly“ herce

Balzerová sama to nikdy příliš neřešila. Snad i proto, že jako začínající herečka sdílela na Vinohradech šatnu s legendární Karolínou Slunéčkovou. A ta jí poradila, aby si mezi kolegyněmi kamarádky raději nehledala. Přesto se pár výjimek našlo, velmi dobře si rozuměla třeba s Hanou Maciuchovou.

Faktem ale zůstává, že parťáky hledala spíš mezi muži. Viktor Preiss, Petr Kostka a samozřejmě Jiří Bartoška. Ti všichni patřili (a patří) mezi okruh jejích přátel. Nakonec, vždyť poslední jmenovaný se stal hercem v podstatě díky ní a Janě Švandové. Podaly za něj totiž přihlášku na JAMU a „donutily“ ho, aby to zkusil. Jak to dopadlo, dnes samozřejmě všichni víme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz