Hlavní obsah
Lidé a společnost

Soňa Valentová: Po krásce z Kladiva na čarodějnice muži toužili. Manžel choulostivé scény schvaloval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavol Frešo/Wikimedia Commons/CC BY 2.0 Deed

Soňa Valentová v roce 2015

O Soně Valentové se říká, že byla herečkou s těma nejsmutnějšíma očima. Celý život v sobě totiž nosila trauma z hrozné tragédie, která se její rodině přihodila během válečných let.

Článek

Starší sestřičky zemřely v plynových komorách, znala je jen z obrázků

Velká slovenská herečka Soňa Valentová se sice narodila až rok po konci druhé světové války, ale hrozný osud, který její rodinu tehdy potkal, ovlivnil i ji samotnou. Když přišla 3. června 1946 v Trnavě nedaleko Bratislavy na svět, byla již třetí dcerou svých rodičů. Desetiletá Vierka a čtyřletá Emka však zahynuly v plynových komorách v Osvětimi. Rodiče Soni totiž byli židovského původu, a aby své dvě dcery zachránili, umístili je do evangelického internátu, kde měly v utajení přežít právě probíhající druhou světovou válku. Někdo však ukrýt dívek prozradil, a tím je odsoudil k jisté smrti. Soňa tak znala své zavražděné sestry pouze z fotografií, které visely doma na zdi.

Po umělecké kariéře toužila už od dětství

Otec Soni Valentové byl bohatý podnikatel, který však kvůli novému režimu o vše přišel. Jeho dceři se i tak dostalo dobrého vzdělání. Od dětství se učila hře na klavír a navštěvovala hodiny baletu. Láska k umění v ní probudila touhu stát jednou na jevišti, proto se rozhodla ke studiu herectví na bratislavské Vysoké škole múzických umění, kam se později přihlásila ještě na obor divadelní režie. Od roku 1967 působila ve Slovenském národním divadle, jehož se stala dlouholetou a uznávanou členkou.

Poprvé si zahrála kuchařku v oceňovaném filmu Kladivo na čarodějnice

Nadaná Soňa Valentová se brzy objevila také ve filmu. Do svého historického dramatu Kladivo na čarodějnice si třiadvacetiletou půvabnou herečku v roce 1969 vybral úspěšný režisér Otakar Vávra. Soňa ve snímku podle knihy Václava Kaplického ztvárnila roli krásné děkanské kuchařky Zuzany Voglickové, která byla obviněna z čarodějnictví. Film se kromě literární předlohy opíral také o skutečné záznamy ze středověkých soudních procesů s údajnými čarodějnicemi, které nesly určitou podobnost s politickými procesy z padesátých let, proto snímek vadil tehdejšímu komunistickému režimu.

Nahé scény jí schválil novomanžel

Mezi diváky byl však snímek mimořádně populární a získal uznání také ve světě. Natáčel se mimo jiné i ve Velkých Losinách, které jsou spojeny s čarodějnickými procesy z konce sedmnáctého století, kdy zdejší inkviziční tribunál odsoudil k smrti přes padesát nevinných obětí. Hned ve svém prvním debutu před filmovou kamerou se měla Soňa Valentová vysvléknout a ukázat se divákům celá nahá. Jelikož byla čerstvě vdaná za staršího režiséra Pavola Haspru, rozhodla se s ním scény bez oblečení konzultovat. Jako zkušený filmař Pavol Haspra své manželce řekl, že do tohoto filmu její nahé scény patří. Ze Soni Valentové se rázem stal sen mnoha mužů, kteří ji kvůli její kráse obdivovali.

Ve své roli byla vždy perfektní. Hrála hlavně očima

Soňa Valentová se brzy stala jednou z nejpopulárnějších slovenských hereček. Naši diváci ji znají třeba z prvního režisérského počinu Filipa Renče Requiem pro panenku z roku 1991. Film se inspiroval reportáží novináře Josefa Klímy o tragickém požáru z osmdesátých let, během kterého zemřelo 26 chovanek ústavu pro mentálně postižené. Oblíbená umělkyně zde dostala roli kruté a sadistické vychovatelky Věry Volfové, která se podílela na otřesné péči o postižené dívky v ústavu.

Smrt muže ji zdrtila

Velkou ranou v životě Soni Valentové byla smrt jejího manžela, se kterým se herečce narodily dvě dcery. Pavol Haspra zemřel na následky akutní leukémie a jeho žena se o skonu známého režiséra dozvěděla během procházky z telefonního hovoru od lékařů. Vypořádat se s manželovou ztrátou Soně pomohla až hluboká víra v Boha. Doma měla vystavenou Pavolovu bustu a jiného muže už ve svém životě nechtěla, protože nikdo by prý nedokázal jejího úžasného Pavola nahradit, ani kdyby to byl princ na bílém koni.

Aby se vžila do své seriálové postavy, šla na exkurzi do nemocnice

Mezi poslední role velké herecké hvězdy Soni Valentové patřila sestra urgentního příjmu Hana Belánová ve slovenské verzi televizního seriálu z lékařského prostředí. Aby nová posila úspěšného pořadu Ordinácia v ružovej záhrade, který se vysílal na televizi Markíza v letech 2007-2012, nasála atmosféru a blíže se seznámila se svou seriálovou profesí, neváhala Soňa navštívit skutečnou nemocnici a naučit se zde třeba připravovat injekce lékařům nebo změřit EKG. Zanedlouho se bohužel role obrátily a ze známé herečky se stala pacientka, která se léčila z vleklých zdravotních potíží způsobených cévní mozkovou příhodou, ze které se nikdy úplně nezotavila. Obdivovaná Soňa Valentová strávila poslední roky svého života v domově pro seniory. Zemřela 10. prosince roku 2022 ve svých šestasedmdesáti letech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz