Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Oblečeni jako Harry Potter. Francie testuje znovuzavedení školních uniforem

Vystavené školní uniformy. Foto: úřad regionu Auvergne-Rhône-Alpes
Vystavené školní uniformy. Foto: úřad regionu Auvergne-Rhône-Alpes

Zhruba před rokem se manželka prezidenta Macrona Brigitte Macron v rozhovoru s francouzským deníkem Le Parisien rozpovídala o nošení uniforem ve školách. Dlouholetá učitelka na soukromých středních školách v Amiens a v Paříži se netají tím, že pečlivě nažehlené košile, tmavé kalhoty nebo skládané sukně by se do tamních vzdělávacích institucí měly zase vrátit. Ve Francii se o tom už nějakou dobu mluví a začalo se to i zkoušet.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Jako studentka jsem uniformu nosila: 15 let sukni a svetr v námořnické modré. Smazává to rozdíly, člověk ušetří čas i peníze,“ prohlásila manželka francouzského prezidenta s tím, že díky uniformám ráno nemusela dlouho přemýšlet nad tím, co si vezme na sebe. „Takže jsem pro jejich nošení ve škole,“ dodala.

O tom, zda by se francouzští školáci měli znovu obléknout do námořnické modré nebo jiných tmavších barev, se diskutuje už dlouho. Ve státních školách nejsou povinné od roku 1968. Na politické scéně ale nepanuje shoda. Ani odborníci a zástupci škol nemají stejný názor. I proto se v zemi nedávno rozběhl nový experiment, který by měl vyjasnit, jaké jsou přínosy uniforem ve školách a zda mají v 21. století své místo.

Do projektu se zapsala asi stovka škol. Pokud se uniformy osvědčí, prezident Emmanuel Macron je zavede po celé Francii od roku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Francie

Školství

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější