Hlavní obsah

Bude mít Schick a spol. nového trenéra? V éteru kolují zajímavá jména

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jeho Leverkusen baví svěžím fotbalem a vypadá to, že se mu v bundeslize povede utnout dlouhou vládu Bayernu. Devět kol před koncem si hýčká desetibodový náskok a co víc: v této sezoně ještě neprohrál soutěžní zápas. O trenéra Xabiho Alonsa je logicky zájem na slavných adresách, a přestože má smlouvu ještě na dva roky, šéfové Bayeru se už pomalu rozhlížejí po nových jménech. A je to hodně zajímavý seznam.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Trenér Xabi Alonso s Leverkusenem zažívá mimořádně úspěšnou sezonu: má zaděláno na triumf v bundeslize a zatím neprohrál soutěžní zápas.

Článek

Odejde Alonso v létě, nebo zůstane? Tahle otázka zajímá nejen fotbalový Leverkusen, kde hraje české trio Patrik Schick, Adam Hložek, Matěj Kovář. „Já zůstávám klidný a optimistický,“ vzkázal Simon Rolfes, sportovní ředitel Leverkusenu.

Ani tahle slova ovšem nezakryjí jeden holý fakt: z Alonsa se stalo žhavé zboží, hodně se o něm mluví v souvislosti s Bayernem či Liverpoolem. V Mnichově bude nejpozději po sezoně končit nechtěný Thomas Tuchel a ve městě Beatles se v květnu rozloučí populární Jürgen Klopp. V Liverpoolu navíc Alonso hrával, jeho gól pomohl k triumfu v památném finále Ligy mistrů 2005 proti AC Milán (z 0:3 na 3:3 a výhra na penalty).

V kuloárech se špitá o tom, že Alonso má s Leverkusenem ústní dohodu o odchodu po úspěšné sezoně. A o něco blíž má být v tuhle chvíli Bayern. „Udělá cokoliv, aby Alonsa získal,“ napsal na síti X renomovaný novinář Gianluca Di Marzio.

Leverkusen se navenek tváří, že španělského elegána jen tak nepustí, ovšem v zákulisí se už čile spekuluje o jeho potenciálních nástupcích. A podle magazínu Sport Bild si Bayer dává hodně záležet: sportovní ředitel Rolfes a jeho pobočníci shromažďují informace o víc než dvaceti trenérech z celého světa. Kromě herní filozofie, což je logický základ, se klub zajímá o délku smlouvy, výstupní doložku či jazykovou vybavenost.

Nejvíc se skloňují tři jména.

Fabian Hürzeler (31), trenér druholigového lídra St. Pauli. Tým z Hamburku v této sezoně prohrál jen dva zápasy a o sympaťáka s německo-švýcarskými kořeny se zajímá nejen Leverkusen. Bylo by překvapení, kdyby ve druhé bundeslize načal i příští ročník.

Sebastian Hoeness (41), kouč Stuttgartu. „Spolu s Leverkusenem dávají návod, kudy by měl jít moderní fotbal,“ chválí bývalý reprezentant David Jarolím, jemuž na Sport.cz vychází pravidelný komentář Echo bundesligy. Synovec legendárního útočníka Uliho Hoenesse ve Stuttgartu hraje podobným stylem jako Leverkusen, což by mohla být jeho výhoda. Jenže je tu jedno významné ale: Hoeness nedávno prodloužil se Stuttgartem smlouvu do roku 2027.

A ještě Raúl (46), trenér béčka Realu Madrid. Je potřeba legendárního čarostřelce představovat? Bundesligu zná ze štace v Schalke a umí německy. Na rozdíl od Hoenesse mu po sezoně skončí smlouva, ovšem pozor: ligové áčko ještě nikdy netrénoval.

Bude zajímavé sledovat, jak tenhle zamotaný příběh dopadne. „Existuje spousta možných situací, ale ne všechny se musejí stát,“ pravil sportovní ředitel Rolfes.

Tajemnější už být nemohl.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články