Roztomilý klučina

Jeden z nejznámějších českých režisérů se narodil 29. září 1973 v Praze. Diváci ho mohli vidět v úspěšné české pohádce Lotrando a Zubejda. Ačkoliv se ihned zařadil mezi talentované herce, u herectví nakonec nezůstal. 

Rozhodl se vystudovat pražskou FAMU obor režie, kde zakončil studium v roce 1999. Ještě než školu dokončil, stihl natočit krátkometrážní film s názvem Svědectví. Ten pak použil také jako absolventský film. 

Nejúspěšnějším režisérovým projektem jsou oba díly pohádky Anděl Páně. První díl vznikl roku 2005 a druhý o 11 let později. Oba díly trhly rekord návštěvností v kinech a sledovaností v televizi. 

Do hlavních rolí tehdy obsadil talentované herce Ivana Trojana a Jiřího Dvořáka. Ti jsou dodnes jeho nejobsazovanějšími herci.

Oslava životního jubilea

Člověk, který nejvíce formoval život původně dětského herce, byla jeho babička. Ta určila další směr jeho životní cesty i jeho hodnoty.

Třetí díl Anděla Páně je v Božích plánech:

Zdroj: Youtube

„Prostá žena z venkova, nicotného vzdělání, zato velké moudrosti, ta mi asi předala největší výbavu do života. Nejen víru, ale i prostou lidskost a vědomí, že velikost člověka nedělá počet titulů před jménem ani bezpočet mezinárodních ocenění, ani materiální bohatství, ale soucit a velikost srdce,“ uvedl režisér.

Zkrátka ho ale drželi i rodiče. „Ti mě doma drželi dost zkrátka – vždycky, kdyby mi náhodou vyletěl nos pýchou nahoru, mě přes něj pleskli. Za každý pohlavek, který mi od tatínka přistál, mu dnes chodím na hrob děkovat,“ uvedl režisér.

Loni v září oslavil režisér své 50. narozeniny. Ačkoliv si na luxus příliš nepotrpí, tentokrát se rozhodl udělat výjimku. Mezi hosty, které režisér na svou oslavu pozval, nechyběly osobnosti jako Jiřina Bohdalová, Dagmar Havlová nebo exkardinál Duka.

Oslava se konala na salónní lodi Nepomuk v Pražských Benátkách. Ačkoliv den předtím kvůli pracovním povinnostem Bohdalová zmeškala oslavu 79. narozenin bývalého prezidenta Miloše Zemana, oslavu životního jubilea svého přítele si ujít nenechala.

Atmosféra oslavy byla naplněná radostí a pohodou. Hosté si pochutnávali na bohatém rautu. Během večera se vzpomínalo, prostorem se ozýval smích a samozřejmě nebyla nouze o historky z natáčení. 

Už víte, kdo je klučina na archivním snímku? Jeho první rolí byl malý akvarista ve snímku Vyhrávat potichu z roku 1984. Poté natočil ještě řadu snímků, přičemž například v komedii Páni Edisoni z roku 1987 ztvárnil jednu z hlavních rolí. Řeč je o úspěšném režisérovi Jiřím Strachovi.

Zdroje: www.vlasta.cz, www.csfd.cz, cs.wikipedia.org