V Jihlavě vystavili modeláři přes 450 modelů a připomněli letce RAF z regionu

foto 49. ročník nejstarší kontinuálně pořádané modelářské soutěže v ČR, O štít města Jihlavy, 16. března 2024 Jihlava. Model německého stíhače tanků Ferdinand v měřítku 1:35.

Jihlava - Na soutěžní výstavě O štít města Jihlavy ukázali modeláři okolo 450 plastikových modelů, převážně letadel a jiné techniky z druhé světové války. Najít se v Domě kultury odborů daly také modely soudobých vozidel, která slouží vojákům na Ukrajině. Jedna z expozic připomněla válečné letce z regionu, kteří bojovali v řadách britského Královského letectva (RAF). Akci pořádal Klub plastikových modelářů Jihlava, byl to 49. ročník.

Fotogalerie

Modely hodnotí tři desítky seniorských modelářů. Ředitel soutěže Petr Šourek ČTK řekl, že pro zúčastněné zpravidla není tak důležitá cena jako to, že mohou ukázat, co postavili a že potkají kamarády, kteří mají stejného koníčka. Tradiční součástí výstavy jdou přednášky. "Hodně se snažíme připomínat československou historii z druhé (světové) války a to, že nejsme národ švejků, ale národ, který se umí postavit za správnou věc," řekl.

Expozici věnovanou českým válečným letcům v RAF připravil spolek Čeští RAFáci. "Je to přehlídka základních typů a výstroje, tak, jak se používala našimi v Anglii," uvedl Josef Vochyán ze spolku. Kromě uniforem si návštěvníci mohli prohlédnout třeba i tehdejší leteckou kombinézu, padák, reflexní zaměřovač používaný na stíhačkách, dokumenty a mapy.

Spolek také připomněl stíhacího pilota Jana Douchu (1914 až 1942), který před válkou bydlel v Jihlavě. Od jeho narození letos uplyne 110 let. Bojoval ve francouzském letectvu a pak v RAF. Zemřel v listopadu 1942. Z poškozeného letadla musel vyskočit padákem do kanálu La Manche, kde utonul.

Klub plastikových modelářů ve Velkém Beranově funguje s menší pauzou 40 let, zaměřuje se na letadla a bojovou techniku. V klubovně se setkávají dospělí i děti, řekl Martin Rychlý z klubu. Některé modely se podle něj dají postavit za jeden den nebo za víkend, některé ale zaberou i 300 až 400 hodin. Při stavění modelů se podle něj mládež kromě manuální zručnosti učí číst v plánku a orientovat se v technice. Chybějící díly si umí udělat i na 3D tiskárně.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

16°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď