Týden očima Petra Schwarze: Nové triky a úspěšná prasnice

16. březen 2024

Finanční správa varovala před novým trikem kyberšmejdů, kteří se v telefonátech a esemeskách vydávají za státní instituce, slibují vrácení údajného – a zpravidla značně vysokého – přeplatku na daních, ale ve skutečnosti se snaží vylákat citlivé údaje, aby mohli vyluxovat oběti účet.

Nákupy v Polsku už nebudou tak výhodné, tamní vláda ruší dosavadní nulovou DPH na některé základní potraviny, v Saúdské Arábii spatřili první srpek nového měsíce, čímž tam začal muslimský svatý měsíc ramadán, bitcoin vystoupal na novou rekordní úroveň téměř jednoho a tři čtvrtě milionu korun, pak zas trochu oslabil, a Guinessova kniha rekordů uznala nejtěžší borůvku na světě, vypěstovanou v Austrálii a velkou jako golfový míček.

Čtěte také

Evropský parlament schválil novou emisní normu pro automobily Euro 7 s mírnějšími limity, než byly v původním návrhu, pro výfukové plyny zůstávají na úrovni Euro 6. Česko vedlo od počátku koalici osmi států, která byla proti původnímu návrhu.

Vláda potřetí za sebou na svém jednání měnila podmínky pro zemědělce, umožnila jim půdu, která měla původně zůstat jako neprodukční, osít například jetelem či vojtěškou, tedy plodinami, na něž se váže dusík, upravila podmínky pro přímé platby, na kterých mají zemědělci letos dostat 20 miliard, snížila jim administrativní povinnosti a upravila podmínky dotací směrem k větší srozumitelnosti. Zemědělci se dále chystají protestovat.

Ať najdeme, co hledáme

Podle průzkumu veřejného mínění agentury Kantar hnutí ANO skokově stoupla přízeň voličů na rekordních 39 procent, model agentury Median provedený jinou metodikou a zveřejněný o pár dnů později ale hnutí ANO přisoudil méně, 31 procent voličských preferencí.

Čtěte také

Slova ministra zahraničí Lipavského v České televizi, že předseda hnutí ANO Babiš „teď najíždí na nějakou pacifistickou notu“ a Lipavskému přijde, že „začíná být bezpečnostním ohrožením této země“, zřejmě vedla expremiéra Babiše k tomu, že v mailu žádal své poradce o vypracování kompromitujícího materiálu na Lipavského, kterého označil velice sprostou nadávkou, a vyptával se i, jestli má Lipavský děti.

Mail ale poslal i na špatnou adresu, takže se dostal na veřejnost a vyvolal prudkou reakci u vládních politiků i části veřejnosti. Za hrubý výraz se Babiš později na sociální síti omluvil, čelným politikům jeho hnutí tázaným médii ale na jeho mailu nepřišlo nic nepatřičného, naopak kritizovali zveřejnění této, podle nich soukromé, korespondence.

Slovenská vláda vytáhla proti veřejnoprávním médiím, podle návrhu zákona z dílny ministerstva kultury je chce zrušit a s novým vedením založit znovu. Návrh vyvolal zděšení u opozice i profesních organizací, podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové může vést ke konci nezávislého zpravodajství veřejnoprávních médií na Slovensku.

Čtěte také

Kandidát na slovenského prezidenta Harabin, kterého se nyní chystá volit přes deset procent Slováků, oznámil, že na svou první cestu by nejel do Prahy, ale do Moskvy, Česko podle něj podporuje hitlerovce a fašisty, zatímco Rusko vpadlo na Ukrajinu oprávněně.

V Rusku se tento víkend koná hold poslušnosti panovníkovi samoděržaví, označovaný tam za prezidentské volby. Jeho povahu trefně vystihl předseda Evropské rady Michel, když ruskému vůdci Putinovi už při zahájení aktu poblahopřál k drtivému vítězství. V Jižní Africe uhynula prasnice zvaná Pigcasso, neznámější umělkyně mezi zvířaty, jejíž díla se prodala za více než milion dolarů.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A úřady v japonské Fukujamě pátrají po kočce, která v místní továrně spadla do nádrže s pokovovacím roztokem obsahujícím toxický šestimocný chrom a pak podle kamerových záznamů odešla do města, kde by lidem mohla způsobit zdravotní komplikace. Ať najdeme, co hledáme, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.