Muž z Tollundu byl nalezený v tak dobrém stavu, že mu vědci byli schopní snímat otisky prstů

Muž z Tollundu byl nalezený v tak dobrém stavu, že mu vědci byli schopní snímat otisky prstů

Foto: Chocho8 / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

​​​​​​​Muž z Tollundu je archeologický a historický objev. Jedná se o jedno z nejlépe dochovaných těl. Jelikož tělo muže z Tollundu se nacházelo v bažině, jde o druh „těl z bažiny“.

Smyčka kolem krku

Smyčka kolem krku, kterou měl objevený muž z Tollundu, vyvolala vlnu dalšího zkoumání. Výzkumníci se domnívali, že se zmíněný muž stal obětí lidského rituálu obětování.

Kdo tělo v bažině našel?

Bratři Viggo a Emil Hojgaard pobývali na Jutském poloostrově v Dánsku. Zabývali se tam řezáním rašeliny. Při této činnosti narazili na tělo muže. Na místo objevu dorazila okamžitě policie. Nedávno se totiž ztratil školák z Kodaně a tělo nalezeného muže nebylo vyšší než 162 cm.

Kdy asi objevený muž zemřel?

Podle jeho rysů se mohlo zdát, že jeho smrt nastala nedávno. Avšak podle oblečení výzkumníci uvažovali jiným způsobem. Měl špičatou čepici vyrobenou z ovčí kůže a z vlny. Zapletenou oprátku kolem krku měl vyrobenou ze zvířecí kůže. Vlasy, nehty i jeho pokožka byly opálené do hnědého odstínu.

Závěr pátrání

Nejednalo se o oběť vraždy, ale o tělo z bažiny. Mrtvé tělo je přirozeně mumifikováno a zakonzervováno v rašeliništi po tisíce let. Mnoho archeologů vychází z toho, že se jednalo o rituální vraždu. Někteří se domnívají, že lidé v době železné používali rašelinu jako léčivo a také že mrtvoly v bažině se staly lidskými obětmi pro bohy. Ačkoliv měl muž z Tollundu na krku oprátku, zdá se, jako by spal v míru.

Tollund

Tollund je jméno vesnice v Dánsku, která leží v blízkosti tohoto objevu. Všicni dodnes žasnou nad skutečností, že tělo je tak dobře zachovalé i po dvou tisíciletích.

Reklama

Historie muže z Tollundu

Ostatky muže z Tollundu sahají do let cca 405 a 380 před n. l. Tedy více než 2000 let, což bylo zjištěno podle uhlíkového datování. Ve Skandinávii to byla doba předřímská železná. Muži bylo kolem 40 let, když zemřel oběšením.

Rysy v obličeji i vnitřní orgány, jako je srdce, plíce a játra byly velmi dobře zachovalé, ačkoliv kůže na jeho pažích a rukou byla již přeměna na ztvrdlou tkáň a kost. Tělo se nacházelo v pozici plodu, muž měl zavřené oči a jeho ústa byla povolena do nepatrného úsměvu.

Otisky prstů

Muž z Tollundu byl nalezený v tak dobrém stavu, že vědci byli schopní mu snímat otisky prstů. I jeho orgány byly velmi dobře zachovalé. Z analýzy žaludku se zjistilo, že jedl své poslední jídlo před smrtí 12 až 24 hodin. Podle ingrediencí to vypadá na druh kaše nebo na ovesnou kaši ze lněného semínka a ječmene.

Místo nalezení „těl z bažiny“

V severní Evropě byla nalezena většina těl z bažiny podobných jako je muž z Tollundu. Pocházejí z doby bronzové a železné.

Oběť pro bohy

Pravděpodobně byl tento muž obětován bohům. Podle profesora Petra Vilhelma Globa byli lidé obětováni bohyni Nerthus, která je také známá jako Matka Země a který byla spojovaná s mírem a prosperitou.

První nalezená těla bažiny se datují do sedmnáctého století. Jedno z nich bylo objeveno v roce 1640 v Německu.

Reklama
Reklama