Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Speedway GP 2024

Philipsen vyhrál v San Remu svůj první cyklistický monument. Jelo se nejrychleji v historii

Jasper Philipsen vyhrál 115. ročník závodu Milán-San Remo a poprvé zvítězil na jednom z pěti cyklistických monumentů. Šestadvacetiletý člen týmu Alpecin-Deceuninck byl po 288 kilometrech a více než šesti hodinách nejsilnější ve spurtu vedoucí skupiny. 

Jasper Philipsen (vpravo) při spurtu na Milán – San Remo
zdroj: ČTK / AP autor: Gian Mattia D\'Alberto

Philipsen na pásce těsně předčil Australana Michaela Matthewse. Třetí dojel velký favorit Tadej Pogačar ze Slovinska, jenž roztrhal peloton při stoupání na Poggio zhruba šest kilometrů před cílem, ale všechny soupeře nesetřásl. Skupinu k němu v klesání dovezl loňský vítěz Mathieu van der Poel z Nizozemska, jenž už v závěrečných stovkách metrů pracoval pro týmového kolegu Philipsena a skončil desátý.

"Monument je něco, o čem sníte. Milán-San Remo je pravděpodobně jedním z mála monumentů, které mám šanci vyhrát. Jsem na vítězství hodně hrdý, zvlášť když mi spurt rozjížděl Mathieu van der Poel," ocenil Philipsen práci úřadujícího mistra světa.

Vítěz loňské bodovací soutěže na Tour de France vyhrál nejrychlejší Milán-San Remo v historii v průměrné rychlosti 46 km/h. Předchozí rekord 45,8 km/h stanovil před 34 lety Ital Gianni Bugno. "Byl to od startu rychlý závod, ale cítil jsem se celou dobu dobře. Měl jsem dobré nohy a doufal jsem, že by to mohl být můj den," dodal Philipsen.

Nejlepší z tria českých účastníků byl na 82. místě Pavel Bittner. Dalšími monumenty cyklistické sezony jsou Kolem Flander, Paříž-Roubaix, Lutych-Bastonge-Lutych a na podzim Kolem Lombardie.

Cyklistický závod Milán-San Remo (WorldTour) – 288 km:

1. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 6:14:44, 2. Matthews (Austr./Jayco AlUla), 3. Pogačar (Slovin./UAE Emirates), 4. Pedersen (Dán./Lidl-Trek), 5. Bettiol (It./EF Education-EasyPost), 6. Mohorič (Slovin./Bahrain-Victorious) všichni stejný čas, ...82. Bittner (ČR/dsm-firmenich PostNL) -4:40, 140. Kelemen (ČR/Tudor), 143. Černý (ČR/Soudal Quick-Step) oba -10:11.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články