Tři české dobrovolníky z Ukrajiny přepravili letounem do Prahy. Mají středně těžká až těžká poranění

Tři Čechy vážně zraněné na Ukrajině přivezli po leteckém přesunu do Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Jedná se o humanitární pracovníky z organizace Team4Ukraine. Informaci serveru Novinky potvrdil pro Radiožurnál mluvčí ministerstva obrany David Polák.

Praha (Aktualizováno: 20:59 16. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústřední vojenská nemocnice, ilustrační foto

Zranění Češi jsou hospitalizováni v Ústřední vojenské nemocnici v Praze | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Češi zajišťovali humanitární pomoc na Ukrajině v rámci organizace Team4Ukraine. Utrpěli středně těžká až těžká poranění.

„Jiné vozidlo večer z protisměru vjelo v plné rychlosti do našeho pruhu a čelně se srazilo s naší dodávkou. Celá posádka vozu je živá, nicméně nehoda způsobila různě závažná zranění,“ informovala organizace na síti X.

Iniciativa také poděkovala českým diplomatům, ministryni obrany Janě Černochové (ODS) a jejímu úřadu za pomoc při repatriaci.

Do Řešova byl pro Čechy vyslán armádní letoun Casa.

„Můžeme potvrdit, že Armáda České republiky dnes (v sobotu, pozn. red.) během letu z polského Řešova přepravila tři české občany, kteří byli zraněni při dopravní nehodě na Ukrajině. Dotyční jsou mimo ohrožení života,“ doplnil mluvčí ministerstva obrany Polák.

Do Střešovic pak byli Češi transportováni dvěma sanitkami, napsal server Novinky. Nyní jsou v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Na řešení konzulárního případu se podle Mariany Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí podíleli diplomaté ze zastupitelských úřadu v Kyjevě, ve Lvově a Varšavě, mimo jiné zajišťovali převoz zraněných přes Ukrajinu.

„Při nehodě byl zraněn také čtvrtý dobrovolník – ukrajinský občan, který zůstává v zemi,“ dodala Wernerová.

krk, eza, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme