Menu
JenProCestovatele
Španělsko

9 důvodů, proč vyrazit do Valencie: Historické památky, pláže i moderní umění

Valencie, třetí největší město Španělska co do počtu obyvatel, má rozhodně co nabídnout. Baví vás výstavy a objevování historických památek? Nebo si raději dáte dobré jídlo a projdete se po parku či v ZOO? Je pro vás stěžejní především festivalová zábava a noční život? Ať tak či onak, ve Valencii si nepochybně přijdete na své.

Díky své poloze a příjemnému, stabilnímu klimatu je Valencie oblíbeným cílem mnoha turistů. Leží na východním pobřeží jen pár kilometrů od Středozemního moře a je považována za jedno z nejzelenějších měst v celé zemi. Podívejte se na další důvody, proč vyrazit právě do Valencie.

1. Historické památky

Město bylo založeno Římany již v roce 130 př. n. l. a představuje tak jedno z nejstarších sídel ve Španělsku. Po pádu římské říše se zde usadili Vizigóti a později Maurové, kteří Valencii vnukli specifický charakter a kulturu. Až do 12. století, kdy město opět dobyli křesťané, zde vzkvétal obchod s hedvábím, kořením a keramikou.

Za prohlídku stojí především historické centrum. Nachází se zde například katedrála, jež byla ve 13. století postavena na místě bývalého římského chrámu a poté mešity. Kousek dál lze vidět Lonja de la Seda – bývalou burzu hedvábí, která městu během islámské nadvlády přinesla obrovské bohatství. Dnes je součástí seznamu UNESCO a patří k vůbec nejcennějším gotickým stavbám v Evropě.

Při procházce historickým centrem města si nezapomeňte prohlédnout také zvonici El Miguelete a hlavní tržiště Mercado Cetral de Valencia. Odpočinout si můžete například při posezení na náměstí Plaza de la Virgen.

2. Pláže a koupání

Nedaleko Valencie se nachází hned několik pláží, z nichž některé jsou ve Španělsku vyhlášené. Za zmínku stojí například pláž El Saler, kterou najdete zhruba 13 km od města směrem na jih. Jedná se o přírodní rozlehlou pláž se zlatavým pískem, kterou obklopují duny.

Za návštěvu stojí také pláž La Malvarrosa, která je ještě o něco oblíbenější. Je proslulá svou velikostí a čistotou, což jsou také atributy, díky kterým se na ni mnoho místních i turistů rádo vrací.

Do třetice zmíníme pláž Sagunto, v jejíž bezprostřední blízkosti se nachází několik restaurací a barů. Sama pláž má přírodní charakter a je vhodná mimo jiné i pro rodiny s dětmi. Za prohlídku určitě stojí také stejnojmenné město, které představuje starověké římské sídliště. Od Valencie se sice nachází trochu dál, nicméně pokud vám zbyde trocha času, výlet si sem určitě udělejte.

3. Moderní umění

Valencii lze označit za hlavní město evropského designu. Je domovem mnoha osobností z oblasti architektury, grafického designu, oděvního návrhářství i dalších oborů. Ve městě rozhodně není nouze o galerie a muzea, kde si moderní umění můžete dosyta užít.

Nenechte si ujít muzeum s příznačným názvem Město umění a věd (La Ciudad de las Artes y las Ciencias), které je mistrovským dílem architekta Santiaga Calatravy a také symbolem moderní Valencie.

4. Skvělá kuchyně

Jistě znáte ikonický španělský pokrm paella, který se připravuje z rýže a který vznikl právě ve Valencii. Proslulá je především paella z vesnice El Saler, v níž se nachází již zmíněná stejnojmenná pláž.

To samozřejmě není to jediné, co místní kuchyně nabízí. Díky tomu, že je město obklopeno skvěle zavlažovanou zemědělskou půdou, zde ochutnáte tu nejčerstvější zeleninu a ovoce v celém Španělsku. Určitě nezapomeňte ochutnat lahůdky jako esgarraet, což je ryba s pečenými červenými paprikami, nebo flan de calabaza – španělský dezert z mléka, smetany a vajec obohacený o dýni.

5. Spolehlivá veřejná doprava

Nespornou výhodou je, že se všude po městě bez problému dostanete veřejnou dopravou. Místní dopravní síť je na skvělé úrovni a propojuje všechny čtvrti i turistické oblasti.

Valencie je relativně malá, proto není problém se na většinu míst dostat pěšky, popřípadě na vypůjčeném kole, nicméně pro vzdálenější cesty doporučujeme využít metro, tramvaje nebo autobusy. Auto ve Valencii určitě potřebovat nebudete, tedy alespoň za předpokladu, že se nechystáte na některou ze vzdálenějších pláží.

6. Cyklostezky

Všechny nadšené cyklisty jistě potěší, že Valencie je doslova protkaná cyklostezkami. Ty navíc vedou po úplné rovině, díky čemuž si jízdu podél městských ulic, krásných náměstí, parků a historických budov užijí i fyzicky nepříliš výkonní návštěvníci.

Kolo si ve Valencii můžete půjčit buď prostřednictvím služby Valenbisi, nebo v jedné z půjčoven, které se nacházejí prakticky na každém rohu.

7. Party a noční život

Valencie nabízí spoustu zábavy také po setmění. Díky celoročně příznivému počasí si zdejší noční život užijete bez ohledu na roční období.

Nejlepší party atmosféru bezesporu zažijete během víkendů, kdy se město probouzí hned po večeři a žije až do brzkých ranních hodin. Většina barů sice zavírá před čtvrtou ranní, nicméně řada klubů je otevřená až do půl osmé. Pokud milujete zábavu, je Valencie tím pravým místem pro vás.

8. Kulturní tradice

Valencie je v mnoha ohledech svět sám pro sebe. Má svůj vlastní jazyk (dialekt katalánštiny), jedinečnou kuchyni, v níž hrají prim mořské plody, maso a rýže, i řadu specifických kulturních tradic. Koná se zde mnoho festivalů, během kterých se místní oblékají do pestrých hedvábných kostýmů, hraje hlasitá hudba a celé město se zkrátka náramně baví.

Jak se říká, vždy je co slavit, a ve Valencii to platí dvojnásob. Zhruba v polovině března město ovládnou oslavy Fallas, které byly prohlášeny za nehmotné světové dědictví UNESCO, a přibližně v témže období se konají také velikonoční slavnosti. Pokud jste příznivcem tradičních oslav, nenechte si ujít ani svátek Virgen de los Desamparados (vzývání Panny Marie, patronky Valencie) či Valencian Corpus, který se nese v duchu tance, barev, hudby, květin a náboženských průvodů.

9. Parky a ZOO

Valencie je velmi bohatá na zeleň. Najdete tu spoustu veřejných zahrad a parků, kterými se můžete jen tak procházet a odpočinout si od prozkoumávání historických památek a muzeí. Určitě si nenechte ujít místní botanickou zahradu a zahrady Turia, které se táhnou zhruba 9 km podél koryta stejnojmenné řeky.

Ve městě se nachází také moderní zoologická zahrada Bioparc Valencia o rozloze 10 ha, která je unikátní v tom, že nesestává z klasických výběhů. Cílem je dopřát zvířatům život co nejpodobnější tomu, který by měla ve volné přírodě. Nesetkáte se tu tedy s žádnými umělými překážkami a k mnoha druhům se můžete přiblížit doslova na dosah.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

9 důvodů, proč vyrazit do Valencie: Historické památky, pláže i moderní umění