Reklama:
DNES KONČÍ:
100 % Whey Protein - akce 1+1
Akce nebude prodloužena! Více zde.

Arnold Classic UK 2024
- výsledky a fotografie (den 2.)

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže

Ve dnech 15. až 16. března se v prostorách birminghamského National Exhibition Centre odehrála další velká letošní profesionální soutěž v kulturistice a fitness. Po loňské vynechané sezóně se zde konal v pořadí třetí ročník Arnold Classic UK, kterého se ujal nový tým organizátorů vedený americkým managementem, jenž v současnosti stojí i za severoamerickým Arnold Sports Festivalem. Pořadatelé na závodnících z profesionální ligy IFBB Jima Maniona v žádném případě nešetřili, když pro ně v sedmi vypsaných kategoriích připravili finanční odměny v celkové výši 500.000 dolarů, což by měl být dosud nejvyšší obnos, o jaký se na soutěži v bodybuildingu bojovalo na evropské půdě! Už v pátek proběhly semifinálové i finálové boje v prvních třech kategoriích, a to classic physique mužů, wellness žen a fitness žen, došlo ale i na prejudging v královské kulturistice mužů open. V sobotu potom bylo na programu finále v kategorii těžkotonážníků, kromě toho se závodilo také v kulturistice vozíčkářů, physique mužů a bikiny fitness žen.


Arnold Classic UK 2024 - kulturistika mužů open

Arnold Classic UK 2024
- výsledky a fotografie
(den 1.)

Pozvánku k účasti na Arnold Classic UK v kulturistice mužů open od pořadatelů získalo devět borců. Poté, kdy svůj start na soutěži vzdali Andrew Chinedu s Rubielem Mosquerou, čítalo startovní pole kategorie sedm jmen. Za favority na vítězství mohli být považováni Hadi Choopan s tentokrát domácím Samsonem Daudou, kteří bitvu o zlato svedli už před čtrnácti dny na Arnold Classic v Severní Americe. Oba se ovšem v posledních dvou týdnech potýkali s jistými komplikacemi, a tak zůstávalo to, jakou formu budou schopni na pódium přinést, otázkou. Samson se ze zámoří vrátil nemocný a dostal předepsaná antibiotika, navíc se rozešel se svým trenérem Milošem Šarčevem a v závěru přípravy na britské Arnold Classic se tak spolehl na vedení své manželky Marleny. Nebyl to pro něj ale zároveň žádný krok do neznáma. Marlena mu formu pomáhala ladit už několikrát v minulosti a sama také před lety závodila. Hadi Choopan si pak pro změnu znovu prošel dalšími dlouhými jednáními s úřady ve věci svého víza potřebného pro cestu do Velké Británie. Vše se vleklo déle, než s trenérem Hanym Rambodem očekávali, musel překládat let a do místa konání závodů tak dorazil takřka na poslední chvíli, což pro kulturistu nikdy není příjemné.

Hadi Choopan a Samson Dauda v semifinále Arnold Classic UK 2024 (foto: Instagram.com/arnoldexpouk)


Semifinálová vyvolávání:
1.Hollingshead, Choopan, Dauda, Delarosa
2.Williams, Vaillant, Shaaban
3.Hollingshead, Williams, Delarosa, Vaillant, Shaaban
4.Choopan, Dauda

Průběh semifinále posléze ukázal, že to opravdu budou Samson s Hadim, mezi kterými se bude rozhodovat o vítězi, a také dal odpověď na otázku, kdo se s nepřízní osudu posledních dnů vyrovnal lépe. Zatímco Samson závodil v Birminghamu tvrdší, než tomu bylo začátkem března v Columbusu, Hadi na stage takovou plnost a ostrost, jaká jej zdobila na jeho posledních závodech, nepřinesl. Let ze zámoří a minimální čas na aklimatizaci se na jeho formě přeci jenom negativně podepsaly. Zároveň však stále byl o něco lépe připravený než Samson a měl lepší záda. Jeho hlavní soupeř nicméně zase mohl těžit z lepší tělesné stavby, a navíc měl výhodu domácího publika i prostředí. Bylo zřejmé, že to mezi oběma borci bude těsné. Určitě těsnější, než tomu bylo nedávno na tradiční soutěži Arnolda Schwarzeneggera ve Spojených státech! Není potřeba snad ani dodávat, že Dauda s Choopanem dostali od hlavního rozhodčího Steva Weinbergera šanci hned v prvním semifinálovém vyvolávání. V něm pózovali uprostřed čtyřčlenné řady, na jejích krajích potom souboj o bronz sváděli Jonathan Delarosa s Jamesem Hollingsheadem. Na Jamese ovšem v další části soutěže pořádně dotíral Akim Williams a podobně, jako nebylo jisté, kdo zvítězí, nebylo snadné ani předpovídat, jak se Jonathan, Akim a James srovnají na třetím až pátém místě.

První semifinálové vyvolávání v kulturistice mužů open na Arnold Classic UK 2024


Finálová vyvolávání:
1.Williams, Choopan, Dauda, Delarosa
2.Hollingshead, Vaillant, Shaaban
3.Williams, Delarosa
4.Choopan, Dauda

Páteční semifinále a sobotní finále dělilo čtyřiadvacet hodin a to je dost času na to, aby se formy závodníků viditelně proměnily. Jak Hadi, tak i Samson k finále nastoupili o něco plnější a oběma to svědčilo. Samson přitom navíc nic neztratil ze své vylepšené tvrdosti, kterou předváděl den předtím, a vypadal skvěle. Pokud to dnes nebyl vůbec zatím ten nejlepší Samson Dauda, tak se k tomu alespoň hodně blížil! Díky tomu, že v jednotlivých kategoriích nezávodilo mnoho závodníků, finále rychle odsýpalo. Samson s Hadim v něm podali bojovný výkon a znovu to v něm mezi nimi vypadalo vyrovnaně. Když přišlo později na řadu vyhlašování výsledků, začínalo se od šestého místa. To bral Mohamed Shaaban před v tu chvíli již jistě sedmým Antoinem Vaillantem. Akim Williams stejně jako na Arnold Classic v Columbusu závodil ve druhé polovině soutěže lepší než v té první a už podle toho, v jakých vyvoláváních dostal během finále příležitost, bylo patrné, že se minimálně před Jamese Hollingsheada ve výsledkové listině vtěsná. Ostatně byl to právě James, kterého moderátor události Bob Cicherillo vyhlásil na páté příčce. A když v souvislosti se čtvrtým místem padlo jméno výbornými zadními postoji disponujícího Jonathana Delarosy, znamenalo to, že se Akim probojoval dokonce k bronzu! Nutno říci, že zaslouženě. Byl mohutný, dobře pózoval a hlavně v sobotu předvedl na své poměry nadstandardní formu. Svými radami mu k ní pomohl zkušený specialista na předsoutěžní přípravu Chris Aceto.

Šestice nejlepších účastníků Arnold Classic UK 2024 v kulturistice mužů open (foto: Instagram.com/arnoldexpouk)

Mělo zaznít jméno kulturisty na druhém místě a napětí v sále by se dalo krájet. Stříbro z Arnold Classic UK si odnáší... Samson Dauda! Znamená to, že své šesté vítězství mezi profíky vybojoval šampión Mr. Olympia z roku 2022 Hadi Choopan, který tak potvrdil, že to s ním Derek Lunsford, který mu vloni na Olympii sebral titul, letos na podzim na dalším ročníku této soutěže vůbec nebude mít jednoduché. Ale jako o případném kandidátovi na vítězství z Mr. Olympia se po Arnold Classic UK jistě stále bude mluvit i o Samsonovi. V Birminghamu naznačil, že je v jeho silách posunout svou připravenost na další úroveň, a zatímco na severoamerickém Arnold Classic před čtrnácti dny Hadimu jasně podlehl, tentokrát tomu tak nebylo. Byť jich stále byla menšina, našli se totiž i rozhodčí, kteří ho na Arnold Classic UK měli prvního a jeho íránského soupeře dali až druhého. Ve výsledkové listině britské profesionální show v součtu hodnocení obou kol Daudu s Choopanem dělí šest bodů, na zámořském Arnold Classic to bylo bodů deset.

Finálové boje v kulturistice mužů open na Arnold Classic UK 2024

Stojí za zmínku, že to vypadá, že se Hadi Choopan z loňského ročníku Mr. Olympia, kde emočně nezvládl porážku, kterou mu Derek uštědřil, poučil. Alespoň v posledních několika týdnech totiž ukazuje vystupování hodné velkého šampióna. V přítomnosti hvězd minulosti, jakými jsou Arnold Schwarzenegger, Ronnie Coleman, Jay Cutler nebo Phil Heath, z něj vyzařuje nesmírná pokora a respekt. Po triumfu z Arnold Classic UK se netajil svým respektem ani k Samsonovi Daudovi, ocenil jeho progres, řekl, že je vzorem pro mnoho mladých lidí, a poděkoval mu za podporu. Pozornost si zaslouží také historka ze čtvrtečního Meet & Greet, kterou dal k dobru Jonathan Delarosa. Ten na Hadiho adresu po vzpomínaném setkání s fanoušky uvedl: "„Po pravdě řečeno, nemám tady ve Velké Británii mnoho fanoušků. A když mě Hadi viděl, jak tam sedím u svého stolku a trpělivě čekám na kohokoli, kdo by mě poznal a chtěl by si se mnou pořídit fotografii, poslal za mnou jednoho ze svých přátel, aby mě požádal, abych se postavil po jeho boku a pozdravil s ním jeho fanoušky!" Samozřejmě, že pravým testem toho, zda Hadi už dokáže ve vypjatých situacích krotit svou horkou hlavu, bude až takový moment, kdy soutěž nedopadne podle jeho představ. Zdá se ale, že je i v tomto aspektu kariéry špičkového profesionála na dobré cestě!


Výsledky Arnold Classic UK 2024 - kulturistika mužů open

    1. Hadi Choopan*
    2. Samson Dauda
    3. Akim Williams
    4. Jonathan Delarosa
    5. James Hollingshead
    6. Mohamed Shaaban
    7. Antoine Vaillant

* kvalifikace na Mr. Olympia 2024


Závodníci kvalifikovaní na Mr. Olympia 2024 k 16. březnu:

jméno stát soutěž um.*
Derek Lunsford USA Mr. Olympia 2023 1.
Hadi Choopan Írán Mr. Olympia 2022 1.
Samson Dauda Velká Británie Mr. Olympia 2023 3.
Theo Leguerrier Francie Japan Pro 2023 1.

* um. = umístění dosažené na příslušné soutěži
Pravidla pro kvalifikaci na Mr. Olympia 2024 najdete zde.


Arnold Classic UK 2024 - kulturistika vozíčkářů


Semifinálová vyvolávání:
1.Andriulli, Hewitt

V kulturistice vozíčkářů pozvánku k účasti dostali čtyři borci, z nichž přípravu nakonec nedokončili Anand Arnold a Oscar Gonzalez Gil. Došlo tak na souboj zkušeného Gabriela Andriulliho a domácího Nicka Hewitta, jenž se na letošním Arnold Classic UK mezi profíky představil teprve podruhé. Spolu s Bobem Cicherillem závodníky na pódiu uváděl Nick Scott, výkonný ředitel a prezident společnosti Wheelchair Bodybuilding, Inc., jenž se dá považovat za duchovního otce kategorie. Nick jako vždy publiku vysvětlil příčinu a povahu hendikepu daného závodníka a připomněl, že to kulturisté s výše umístěným poraněním mají v tréninku i v běžném životě obtížnější.

Ron Partlow, Tyler Manion, Gabriele Andriull, Joseph Baena, Nick Hewitt a Steve Weinberger
na Arnold Classic UK 2024 (foto: Instagram.com/arnoldexpouk)

Gabriele Andriulli na stagi prodal své zkušenosti, byl mohutnější i kvalitnější než jeho soupeř a bez sebemenších potíží zvítězil. Šampiónem Arnold Classic UK jej dekorovali Steve Weinberger, Tyler Manion a nemanželský syn Arnolda Schwarzeneggera Joseph Baena. Není přitom bez zajímavosti, že šestasedmdesátiletého Arnolda před čtrnácti dny na závodech v Columbusu doprovázel jeho syn Christopher, a tentokrát to tedy byl Joseph. Možná, že se tato legenda kulturistiky své v současnosti už dávno dospělé děti postupně snaží zapojit do rodinného byznysu, což by pro budoucnost Arnold Classic bylo jenom dobře. Dodejme, že Gabriele Andriulli v Birminghamu vybojoval už své celkově páté vítězství mezi profíky a na Arnold Classic UK dokázal navázat na svůj triumf z roku 2022. Na kontě má také zlato ze severoamerického Arnold Classic, které bral předloni.


Výsledky Arnold Classic UK 2024 - kulturistika vozíčkářů

    1. Gabriele Andriulli*
    2. Nick Hewitt

* kvalifikace na Wheelchair Olympia 2024


Závodníci kvalifikovaní na Wheelchair Olympia 2024 k 16. březnu:

jméno stát soutěž um.*
Karol Milewski Polsko Wheelchair Olympia 2023 1.
Harold Kelley USA Wheelchair Olympia 2018 1.
Josue Fabiano Brazílie Wheelchair Olympia 2023 3.
Rajesh John Indie Sheru Classic India Pro 2023 1.
Gabriele Andriulli Itálie Arnold Classic UK 2024 1.

* um. = umístění dosažené na příslušné soutěži

Kulturistika vozíčkářů - kvalifikační žebříček pro rok 2024 k 16. březnu:

p. jméno stát body
1. Eugenio Molino Itálie 10
1. Nick Hewitt Velká Británie 10
3. Anand Arnold Indie 9
4 MohamadReza Tabrizi Nouri Kanada 8
5. Gaylon Grigsby USA 7

Pravidla pro kvalifikaci na Wheelchair Olympia 2024 najdete zde.


Arnold Classic UK 2024 - physique mužů


Semifinálová vyvolávání:
1.Montenegro, Hillman, McSpadden, Chaves, Almaghrabi, Morris

Ve physique mužů pořadatelé od pozvaných závodníků museli přijmout hned pět omluvenek, když přípravu nedokončili Adeyemi Awoyemi, Jeffrey Darko, Emanual Hunter, Elton Mota ani Emile Walker. Vypomohl jim naopak Clarence McSpadden, jenž dodatečně rozšířil startovní pole, které tak čítalo šest jmen. V jediném semifinálovém vyvolávání od prvních chvil souboj o vítězství sváděli šampión nedávného zámořského Arnold Classic Diogo Montenegro a Corey Morris, jenž překvapivě zastiňoval i po Diogovi dalšího skvělého Brazilce ve startovním poli Vitora Chavese. Byl to nakonec právě Corey, který se v Birminghamu senzačně probojoval k vítězství, kterého si díky tomu, že překonal i Dioga s Vitorem, může opravdu vážit. Corey závodil v pěkné formě, k úspěchu mu ale pomohl i lepší střed těla, než jakým se prezentoval jeho dnešní největší soupeř. Montenegro se tentokrát musel spokojit se druhým a Chaves se třetím místem.

Účastníci Arnold Classic UK ve physique mužů 2024 (foto: Instagram.com/arnoldexpouk)


Výsledky Arnold Classic UK 2024 - physique mužů

    1. Corey Morris*
    2. Diogo Montenegro
    3. Vitor Chaves
    4. Clarence McSpadden
    5. Mahmood Almaghrabi
    6. Kadeem Hillman

* kvalifikace na Men's Physique Olympia 2024


Závodníci kvalifikovaní na Men's Physique Olympia 2024 k 16. březnu:

jméno stát soutěž um.*
Riccardo Croci Itálie British Championships 2022 1.
Isai Kesek Indonésie Moe's Muscles Pro 2023 1.
Joven Sagabain Filipíny Philippines Pro 2023 1.
Carlos DeOliveira Brazílie Hurricane Pro 2023 1.
Emile Walker Velká Británie FA Poland Muscle Fest 2023 1.
Mehdi Kabbadj Maroko Musclecontest Brazil Pro 2023 1.
Ryan Terry Velká Británie Men's Physique Olympia 2023 1.
Brandon Hendrickson USA Men's Physique Olympia 2018 1.
Erin Banks USA Men's Physique Olympia 2022 1.
He Juxian Čína World of Monsterzym Pro 2023 1.
Miroslav Juríček Česká republika Romania Muscle Fest Pro 2023 1.
Kadeem Hillman USA Ben Weider Natural Pro 2023 1.
Victor Ramirez Kostarika Atlantic Coast Pro 2023 1.
Benquil Marigny USA Sheru Classic India Pro 2023 1.
Jo Uezato Japonsko Japan Pro 2023 1.
Kaique Santos Brazílie Mercosul Pro 2023 1.
Farouq Ishimoto Japonsko Taiwan Pro 2023 1.
Carlos Asiedu Ocran Čína China DMS Pro 2024 1.
Diogo Montenegro Brazílie Arnold Classic 2024 1.
Corey Morris USA Arnold Classic UK 2024 1.

* um. = umístění dosažené na příslušné soutěži
Pravidla pro kvalifikaci na Men's Physique Olympia 2024 najdete zde.


Arnold Classic UK 2024 - bikiny fitness žen


Semifinálová vyvolávání:
1.Malavaze, Auguste, Teixeira, Fernandez, Hagan, Grier, Duchesneau
2.Ndour, Lanovenko, Reith, Kongthun, Marchisio, Mazza
3.Malavaze, Lanovenko, Fernandez, Hagan
4.Auguste, Teixeira, Grier, Duchesneau

Bikiny fitness žen se stalo nejpočetněji obsazenou kategorií soutěže, když se v něm do boje o přízeň rozhodčích zapojilo třináct závodnic. Mohlo jich být přitom i více, ale Kristina Brunauer, Tamekia Carter, Ivanna Escandar, Alessia Facchin, Elisa Pecini, Priscila Rodrigues a Cristobalina Pajares Torres pozvánku k účasti z různých důvodů nevyužily. O vítězství bojovaly Tara Grier s Vaniou Auguste, přičemž o tom, že si trofej pro šampiónku soutěže odnese Vania, nakonec rozhodl jediný bod! Pro Vaniu Auguste se jedná už o její čtvrté zlato v Manionově profesionální lize a jistě zatím o to nejcennější. Druhé místo připadlo Taře, bronz si z Velké Británie odváží Kanaďanka Marie-Ève Duchesneau. Jen těsně za medailovými příčkami zůstala šampiónka Bikini Olympia z let 2017 a 2018 Angelica Teixeira, která se letos vrátila k závodění po více než tříleté odmlce.

Nejlepších šest účastníc Arnold Classic UK v bikiny fitness žen 2024 (foto: Instagram.com/arnoldexpouk)


Výsledky Arnold Classic UK 2024 - bikiny fitness žen

    1. Vania Auguste*
    2. Tara Grier
    3. Marie-Ève Duchesneau
    4. Angelica Teixeira
    5. Eli Fernandez
    6. Phoebe Hagan
    7. Lucia Malavaze
    8. Tatiana Lanovenko
    9. Lisa Reith
    10. Nittaya Kongthun
    11. Ottavia Mazza
    12. Ndeye Ndour
    13. Alice Marchisio

* kvalifikace na Bikini Olympia 2024


Závodnice kvalifikované na Bikini Olympia 2024 k 16. březnu:

jméno stát soutěž um.*
Xinyi Chen Čína Vietnam Pro 2023 1.
Valerya Fedorenko Ukrajina Fitparade Pro 2023 1.
Wu Bi Čína Kim Jun Ho Classic 2023 1.
Jordan Brannon USA Hurricane Pro 2023 1.
Jennifer Dorie Kanada Bikini Olympia 2021 1.
Maureen Blanquisco Norsko Bikini Olympia 2022 1.
Ashley Kaltwasser USA Bikini Olympia 2013 1.
Luciana Santos Brazílie Musclecontest Fit Pira 2023 1.
Xu Chanyu Čína World of Monsterzym Pro 2023 1.
Alice Marchisio Itálie Romania Muscle Fest Pro 2023 1.
Brittany Shulman USA Ben Weider Natural Pro 2023 1.
Priscila Rodrigues Brazílie Sheru Classic India Pro 2023 1.
Ariana Brothers USA Atlantic Coast Pro 2023 1.
Uyanga Bataa Mongolsko Taiwan Pro 2023 1.
Nittaya Kongthun Thajsko Musclecontest Japan Pro 2024 1.
Wei Jiaqi Čína China DMS Pro 2024 1.
Lauralie Chapados Kanada Bikini International 2024 1.
Vania Auguste USA Arnold Classic UK 2024 1.

* um. = umístění dosažené na příslušné soutěži
Pravidla pro kvalifikaci na Bikini Olympia 2024 najdete zde.




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

17.03.14:00moab - Hm, máš pravdu, ta ramena opravdu vypadají napíchaně.+1
17.03.13:08amoresPE - Ten Choopan ma nejake divne tie ramena. Hlavne stredna hla..+1
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 147 sekundami?



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie