Hannah Rose Dalton a Steven Raj Bhaskaran z Montrealu společně stvořili módní značku, která se vymyká všem, které jste doposud viděli. Matières Fécales neboli Fekálie. Tak si říkají. Není to zrovna elegantní název. Oblečení na pomezí uměleckého díla a mimozemského těla tvoří od roku 2016.

Spojil je odpor k dětské práci

Seznámili se ještě ve škole, oba studovali módu, a tehdy vykrystalizoval jejich odpor k tomu, jak to v módním průmyslu funguje. Dětská práce, plýtvání, používání barev, které škodí životnímu prostředí. Nechtěli za sebou nechávat ničivou stopu. Začali tvořit oblečení, které je velmi originální a jedinečné a především ctí myšlenku, že si ho koupíte, protože se vám opravdu líbí, ne proto, že se jedná o světoznámou značku a vy se v ní chcete ukazovat před ostatními, abyste stoupli na ceně. Přece jen, když se vás někdo zeptá: „Božínku, odkud máš tu skvělou bundu,” a vy řeknete, že je od Fecal Matter, nezní to prostě jako Dior.

Zdroj: Youtube

V davu se neztratí

Vizuální stránka je stejně šokující, jako název. Chceme slyšet pravdu, co vás jako první napadne, když si prohlížíte jejich příspěvky na Instagramu? V Londýně, tam se jim prý lidé často smějí a zírají. Zároveň se ale tu a tam najde někdo, kdo se s nimi rád vyfotí. V konzervativnější Paříži na ně plivou a nazývají je ďáblem. Potkat je takto nastrojené v metru, určitě to bude největší zážitek celého všedního dne. Nebo i měsíce.

Než se potkali, vypadali úplně jinak a oba dnes přiznávají, že bojovali se svojí pravou identitou. Na škole navíc nosili uniformy. Kdyby se takto měl prezentovat každý sám, těžko říct, zda by na to měli dost kuráže. V tandemu jsou ale silnější a navzájem v sobě cítí oporu. „Seznámili jsme se před 10 lety, kdy jsme se oba báli žít své životy autenticky. Navzájem jsme si pomáhali čelit svému strachu a přijmout své pravé já. Byla to cesta plná vzestupů a pádů, ale ať se děje cokoli, vždycky máme jeden druhého. I když v nás nikdo nevěřil, když nám šikana na ulicích i na internetu neustále ubližovala, když jsme neměli kde spát a neměli jsme peníze na jídlo, nebo dokonce když nás naši nejbližší odmítali, drželi jsme se za ruce a nikdy jsme se nepustili,” napsala dvojice na Instagram dojemný vzkaz ke svému výročí.

Nedostatkem už netrpí

Jejich oděvy významně ctí siluety a ženskost, zároveň si netypicky hrají se střihy a materiály. Když pominete jejich výstřední projev, najdete u nich v kolekci vskutku krásné kousky, jako originálně řešené trenčkoty nebo dlouhé večerní šaty, a většina hlásí vyprodáno. Nejvíc je proslavily kozačky na platformě, které vypadají jako zmutovaná lidská noha s výrůstkem místo jehlového podpatku. Původně si takto deformovali chodidlo na fotkách pomocí protéz, až z hrůzné manifestace vyrobili skutečnou botu.

Kdo jest fanouškem kontroverzního návrháře Ricka Owense, toho jistě nepřekvapí, že si dvojici pozval jako modely pro svoji nedávnou kolekci představenou v rámci Paris Fashion Weeku. Perfektně do jeho divoké prezentace zapadli. Navrhli také některé z kostýmů a líčení pro velkolepou berlínskou show Falling In Love, jejímž kurátorem je módní fenomén Jean Paul Gaultier. „Naše láska většině lidí nedává smysl a upřímně řečeno, někdy ji ani my nechápeme. Jasné je jen to, že nás pojí pouto, které překračuje hranice a limity. Spojení, kterého si vážíme každý den. Ctěte a važte si lásky, kterou sdílíte s lidmi kolem sebe, jde opravdu o to nejdůležitější v tomto životě,” dodává nevšední dvojice.

Zdroj: iGlanc.cz, Instagram, Brand Mentions, Fecal Matter

Související články