RADAR: Příští týden se ochladí, ráno udeří přízemní mrazíky. Podívejte se, kde má pršet

Ranní mrazy (Ilustrační foto)

Počasí (17.3.2024 7:17)

Na mnoha místech v Česku se teploty po ránu přiblížily nule a řidiči často museli seškrabávat námrazu. Ranní mrazíky se podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) objeví i v následujícím týdnu. Oproti předchozím dnům se celkově mírně ochladí.

Nejchladněji bylo po ránu na jihozápadě. „Například v Konstantinových lázních bylo až -2 °C,“ upřesnil meteorolog ČHMÚ Josef Hanzlík pro CNN Prima NEWS. Pod bod mrazu klesala teplota i na horách. Jinde se ranní teploty pohybovaly mezi 4 až 0 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Zděsili byste se, kdybyste věděli to, co já. Země se ještě nikdy tak neohřívala, varuje expert

Během neděle bude jasno až polojasno, od jihozápadu se budou postupně objevovat mraky. Na horách na severovýchodě území mohou při větší oblačnosti přijít ojedinělé přeháňky, v polohách nad 800 metrů mohou být i sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 8 a 12 °C, na horách okolo 1 °C.

Noční teploty z neděle na pondělí spadnou rovněž pod nulu, na severu a severovýchodě naměří až -4 °C. I přes den bude poměrně chladněji než v předchozích dnech. „V nočních hodinách bude od západu postupně přibývat oblačnosti. Kvůli tomu budou v jihozápadní polovině Čech teploty vyšší než na ostatním území,“ vysvětlil Hanzlík. Teploty by se měly srovnat v odpoledních hodinách, nejčastěji budou dosahovat 7 až 11 °C. V jihovýchodní části území bude svítit slunce po většinu dne. Naopak na jihozápadě si slunečného počasí moc neužijí. K večeru by tam mohlo i zapršet.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Úterý přinese polojasno až oblačno. Ojediněle se objeví i přeháňky. Noční teploty klesnou až k -2 °C, na severu a severovýchodě může být ještě chladněji. Denní teploty se budou pohybovat ve stejném rozmezí jako v pondělí, tedy mezi 6 až 10 °C. Během dne na východě mírně zesílí vítr.

Na středu hlásí meteorologové jasno až polojasno. Na severovýchodě se mohou ojediněle objevit přeháňky. Ranní teploty spadnou až k -4 °C. Přes den se vyšplhají na příjemnějších 7 až 11 °C.

V závěru týdne bude převážně polojasno až oblačno. Meteorologové očekávají i ojedinělé přeháňky, později na horách i sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi -2 až 2 °C. Přes den pak teploměry naměří 8 až 13 °C.

Tagy: