Zdraví

Jak usínat s pomocí vojenské techniky?

Trápí vás insomnie? Snažíte se před spaním zklidnit svou mysl a počítat ovečky, ale nic vám nepomáhá a trávíte dlouhé minuty zíráním do stropu? Vyzkoušejte techniku americké armády.

Technika pro rychlé usnutí speciálně vyvinutá pro vojáky

Vojáci rozhodně nemají na růžích ustláno a jejich profese je psychicky i fyzicky velmi náročná a vyčerpávající. Jakmile se jim naskytne možnost vychutnat si pár hodin spánku, okamžitě ji využijí. Aby neplýtvali zbytečně časem, používají speciální techniku, díky které do pár minut usnou. Naštěstí tato technika není nijak tajná a můžete ji před spaním praktikovat i vy.

Jak metoda vznikla a kdo ji vymyslel

Metoda pro rychlé usnutí pochází z období druhé světové války a za jejího vynálezce je považován Llyod Winter, který se živil jako trenér na univerzitě v San José a během druhé světová války vypomáhal v americkém námořnictvu. Tam měl na starost válečné piloty. Aby mohli podávat co nejlepší výkony, bylo důležité, aby si dopřáli řádný odpočinek. Technika rychlého usnutí údajně zajišťovala, že většina pilotů byla schopná usnout do dvou minut a čas, který měli vyhrazený na spánek, tak skutečně využili na maximum.

Vyzkoušejte si vojenskou techniku usínání

Zajímá vás, v čem tato zázračné metoda usínání spočívá? Vyzkoušejte si ji i vy. Jak na to?

  1. Lehněte si do postele, nejlépe na záda, zavřete oči a uvolněte celý obličej. Začnete nejprve čelem, poté víčky a takto postupujte až k bradě. Zaměřte se skutečně na každý sval ve vašem obličeji. Nezapomeňte na ani na jazyk a nechte ho položený na spodním patře..
  2. Ve chvíli, kdy budete mít obličej uvolněný, zaměřte se na další části vašeho těla. Po krku se přesuňte k ramenům a oběma rukám. Nezapomeňte uvolnit také jednotlivé prsty.
  3. Během celého procesu dýchejte pomalu a zhluboka. Soustřeďte se na každý nádech i výdech a nikam nespěchejte.
  4. Jakmile uvolníte poslední prst, zaměřte se na hrudník. Zhluboka se nadechněte, vydechněte a uvolněte ho.
  5. Nyní nastává čas přesunout se k spodní části těla. Soustřeďte se na to, že uvolníte obě nohy od stehen až po konečky prstů.
  6. Nápomocné může být, když si během celého procesu budete představovat, jak se pomalu boříte do postele.
  7. Až uvolníte celé své tělo, pokuste se uklidit ve své mysli. Po dobu přibližně 10 sekund jenom dýchejte a snažte se na nic nemyslet.

Jak si uklidit ve své mysli?

Následně si vyberte jednu z technik, která se vám zdá nejsnazší:

  • Představte si, že ležíte v kánoi na klidném jezeře a díváte se nahoru na oblohu.
  • Pokud se vám nelíbí představa kánoe na jezeře, představte si místo toho, že ležíte v černé houpací síti, která je sametová a nikde vás netlačí, ale naopak váš příjemně objímá. Síť je zavěšená v tmavé místnosti a vy jste obklopeni pouze tichem a naprostou tmou.
  • Nedaří se vám vizualizace ani jednoho? Nezbývá vám nic jiného, než se vydat třetí cestou a dokola si v duchu opakovat „Nemysli!”.

Jak rychle si lze techniku usínání osvojit?

Odborníci se shodují na tom, že osvojení techniky usínání trvá několik týdnů. Armádní piloti americké armády během druhé světové války to zvládli za šest týdnů. Podobně dlouhou dobu to tedy pravděpodobně zabere i vám. Je-li pro vás 6 týdnů příliš dlouhá doba, uvědomte si, že po jejím uplynutí na vás bude čekat zasloužený odpočinek.

Trápí-li vás nespavost a nedokážete se před spaním dostatečně zklidnit, vyzkoušejte tuto vojenskou metodu usínání. Pokud budete trpěliví, uvidíte, že během několika týdnů ji dovedete k dokonalosti a budete usínat uvolnění a bez toho, aniž by vám hlavou vířily neustále myšlenky.

Zdroj textu: www.healthline.com, www.dreams.co.uk

Zdroj foto: www.pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button