Stane se polský Balt pro Čechy novým Chorvatskem?

Když přemýšlíme o letní dovolené a relaxaci u moře, nejčastěji se nám vybaví Chorvatsko, Řecko nebo Španělsko. Slunce vysoko na obloze, písek pod nohama a osvěžující mořský vánek. To vše (a mnohem více) nabízí i Polsko a pobřeží Baltského moře. Na plážích sice neuvidíte slunečníky, zato větrných ohrádek byste se nedopočítali. „Naše rodina na Balt nedá dopustit a rádi se na oblíbená místa vracíme,“ říká redaktorka NašeTéma Renáta Šestáková.

Reklama

Proč vyrazit k Baltskému moři?

Polské pobřeží Baltského moře máme procestované křížem krážem a není místo, o kterém bych napsala, že se mi tam nelíbilo. Poláci jsou vstřícní, milí a co se týká služeb, nemám za ty roky žádné výtky. Téměř všude včetně místních trhů se dá platit kartou, nemusíte si vybírat či měnit na polskou měnu. Ceny jsou stejné jako u nás a ve většině případů i nižší.

Cesta autem ze středních Čech trvá kolem 7 hodin, polské dálnice jsou zpoplatněné prostřednictvím mýtných bran. Hlavní polská dálnice A1 vede přímo do Gdaňsku. Využít můžete i pravidelné spojení vlakem či autobusem. Zvolit můžete také cestu letadlem. Z gdaňského letiště se dostanete do centra vlakem za 20 minut.

Pokud máte rádi klid a přírodu, doporučuji zvolit k ubytování menší letoviska, případně jít pár metrů dál od hlavní promenády, kde jsou široké pláže bez lidí a za vámi borovicový les. Ovívat vás bude mořský vánek a s trochou štěstí můžete v moři potkat i tuleně.

Tipy na polské destinace

Začneme u polského Trojměstí – Gdaňsk, Gdyně a Sopoty. Jedná se o města na kraji Baltského pobřeží, kde si na své přijdou i milovníci historie. Pokud se Poláků zeptáte, co navštívit v Gdaňsku, jejich první doporučení je Evropské centrum Solidarity. Jedná se o muzeum věnované moderní historii Polska a odporu proti komunistickému režimu.

Jednou z hlavních památek je bazilika Panny Marie, která patří k největším zděným kostelům na světě. Kouzelné je hlavní gdaňské náměstí Dlouhý trh, lemované zrekonstruovanými domy. Po královské cestě budete míjet radnici a naproti ní ikonický symbol města, Neptunovu fontánu.

Druhé město Gdyně jsme kvůli tehdejším cyklistickým závodům moc neprozkoumali, nicméně doporučuji navštívit gdyňské akvárium, kde můžete pozorovat krásy podmořského světa, a také nevynechat Jižní molo, které je dlouhé 600 metrů. Vyplouvají zde lodě na vyhlídkové plavby na poloostrov Hel.

Pokud jste se již nasytili měst Gdaňsk a Gdyně, přesuňte se do lázeňských Sopot, které se pyšní nejdelším dřevěným molem v Evropě. To je ideální pro procházky s výhledem na moře. „Nedaleko mola se nachází kdysi vyhlášený luxusní hotel Grand, který lákal díky umístění u pláže a přepychovému zařízení slavné osobnosti, jako je Marlen Dietrichová, Greta Garbo nebo Fidel Castro,“ uvádí na svých stránkách Polish Tourism Organisation. Z českých hvězd byli hosty Grand hotelu například Karel Gott a Helena Vondráčková.

Osobně se mi nejvíce líbí ve městě Leba. Je obklopeno z jedné strany mořem a z druhé jezery. Pláž je široká a čistá, ideální na dlouhé procházky. Nachází se zde jedinečná krajina Sloviňského národního parku s pohyblivými písečnými dunami. Pokud máte malé děti, k písečným dunám vás doveze vláček. Srdcem města je bezpochyby přístav s malebnými výhledy.

Pobřeží Baltského moře je plné majáků a jeden z nich, černo-bílo-červený maják Stilo, je nedaleko od Leby v obci Osetnik. Je přístupný návštěvníkům a nabízí nezapomenutelné výhledy na Baltské moře. Pozor, nahoře na majáku fouká silný vítr.

Kolobrzeg mě moc neoslovil, ale jeden rok jsme měli s sebou pejska a na místních plážích byl vítaný. Promenáda je plná atrakcí a vyhlídek, molo přímo vybízí k obdivování východů a západů slunce. I tady můžete navštívit historický cihlový maják, který je ale otevřen pouze v letních měsících.

Město Miedzyzdroje je ze všech zmíněných letovisek nejkomerčnější. Pláže táhnoucí se kilometry byly v prázdninových letních měsících přeplněné. Za vidění stojí polský chodník slávy, který je obdobou toho hollywoodského. Nicméně večerní romantická procházka po molu s výhledem na Baltské moře, zakončená večeří v některé z místních restaurací nebo místech zvaných „smažalnia“, kde si můžete vychutnat rybí speciality, je nepřekonatelná. Mezi naše oblíbené smažené ryby v Polsku patří losos nebo treska, polsky „dorsz“, s jejich výtečným salátem. V blízkosti se nachází Wolinský národní park, kde ve volném výběhu můžete pozorovat zubry, které se podařilo odchovat přímo na místě.

Wladyslawowo je místo, kam se rádi vracíme i proto, že je zde cyklostezka na Helskou kosu. Ve Wladyslavowu doporučuji navštívit Ocean Park, kde se projdete vedle žraloků a velryb. Navíc se dozvíte i zajímavosti o jejich podmořském životě. Ocean Park je plný atrakcí, včetně rybářské vesnice a vodopádu. K vidění jsou také modely savců a ryb v měřítku 1:1. A pokud vás podmořský svět nezajímá, můžete zajít do muzea motýlů, kde je hmyz z celého světa. Kromě motýlů jsme v muzeu viděli také různé druhy brouků, pavouků nebo štírů. Připravena je také sbírka mincí, hraček a vzdělávací filmy o životě motýlů.

Pokud s sebou nemáte jízdní kolo, doporučuji si ho ve městě půjčit a využít výše zmíněnou cyklostezku. Je dlouhá 36 km a dojedete po ní až na poloostrov Hel. Cesta je příjemná ve stínu borovicových lesů a podél pobřeží Baltského moře. Dovolím si zmínit vtipnou příhodu, kdy jsem první rok dojela na Hel půjčeným polským rowerem a zjistili jsme, že mám píchlou duši u kola. Zpět jsem musela vlakem, a to je vlastně i tip pro vás.

Vlakové spojení z Helu do Wladyslawowa jezdí v pravidelných časových intervalech. Další rok jsme již měli vlastní jízdní kola a pro změnu na mě spadl na cyklostezce dron. Naštěstí jsem měla helmu na hlavě a nic se nestalo. Nejzajímavější atrakcí Helu je fokárium. Jedná se o záchrannou stanici tuleňů. Během návštěvy můžete pozorovat tuleně, jak se krmí, hrají si, a dozvíte se, jaký je jejich život v přirozeném mořském prostředí.

Za vidění stojí 41 metrů vysoký maják Hel a památky opevněné oblasti. Nejpůsobivější vojenskou stavbou na Helu je Šlesvicko-Holštýnská pobřežní dělostřelecká baterie, která patří k nejcennějším památkám tohoto typu v Polsku. Skutečným centrem života na Helu je Wiejská ulice a krásné výhledy jsou z věže bývalého evangelického kostela, z kterého můžete vidět na Pucký záliv, přístav Hel. Za příznivého počasí dohlédnete dokonce až na Trojměstí.

Ubytování u Baltu

Mnoho hotelů u Baltského moře nabízí pobytové balíčky s atrakcemi, jako je bazén či wellness. To je varianta pro ty, kteří hledají komfort, relaxaci a pohodlí. My však patříme k těm, co ocení soukromí, klid, a proto jsou pro nás ideální menší ubytovací zařízení. Před 7 lety, kdy jsme objevili kouzlo Baltského moře, jsme se ubytovali tzv. „na blind“. Popojížděli jsme každé dva až tři dny na jiné místo. Prošli jsme pár ubytování a vybrali si to, kde se nám nejvíce líbilo a kde to pro nás bylo cenově dostupné. Cenově jsme sehnali ubytování do 300 Kč/noc, kde nám nic nechybělo.

Počet turistů i cen však stále roste a loňský rok jsme již byli u Baltu i s dvouletým dítětem a nechtěli jsme riskovat, že bychom ztráceli čas několik hodin hledáním ubytovacího zařízení. Proto jsme si na internetu dopředu našli a zaplatili ubytování na první dny.

Následně, když jsme se domluvili, kam pojedeme dále, zamlouvali jsme ubytování postupně po internetu nebo telefonicky. I to byl celkem oříšek. Moc možností jsme neměli a nebylo z čeho vybírat, protože bylo téměř vše vyprodané.

„Baltské moře bylo vždy oblíbenou destinací některých Čechů, kteří buď nejezdili do Chorvatska rádi, nebo jim prostě vyhovovalo klima u Baltského moře. Upozorňujeme, že pláže u Baltského moře jsou úplně jiné než u Jadranu. A podle toho, co slyším a čtu v novinách, Chorvatsko teď zdražilo, a proto mnoho turistů z Česka volí cestu na sever Polska,“ uvedl loni v červnu Pavel Trojan, ředitel Zahraničního centra Polské turistické organizace v Praze v rozhovoru pro web Glos Live.

U Baltu se nudit nebudete

Počasí u Baltu je velmi nevyzpytatelné a dobrodružné. V deset hodin dopoledne svítí sluníčko, lehnete si na deku na pláži a za 40 minut již vše sklízíte, protože začíná pršet. A jestli si myslíte, že se v Baltském moři nedá koupat, protože je studené, tak se pletete. Odvážlivců se najde dost, navíc v letních měsících je to osvěžující.

A pokud vás přestane bavit relaxovat na pláži, můžete se toulat borovými lesy nebo se procházet po pobřeží a hledat odlehlejší místa k opalování. Polské pobřeží je plné majáků a vydat se můžete i na vyhlídkovou plavbu s rybáři na volné moře. Nudu s dětmi u Baltu nezažijete. Kromě dovádění a stavění hradu z písku na pláži na vás čekají skákací hrady, zábavní parky, malé zoologické zahrady nebo muzea s námořní a vojenskou tématikou.

Baltské moře a jód

K Baltu můžete vyrazit v každou roční dobu, na jaře jsou pláže oázou klidu a pobyt u moře může být výbornou příležitostí k dobití energie po zimním období. Je to ideální čas odpočinout si od každodenního shonu. Můžete obdivovat kvetoucí rostliny, poslouchat zpěv ptáků, respektive chechtajících racků, a také inhalovat jódový vzduch.

„Hlavním zdrojem jódu je moře. To Baltské je na jód mimořádně bohaté. Jód je nejen ve vodě, ale uvolňuje se také do ovzduší. Na množství jódu v mořském vánku má vliv nejen roční období, ale také počasí. Nejvíce jódu je na jaře, na podzim a v zimě a také za větrného počasí, při bouřce a po ní. Jód se doporučuje alergikům, při potížích s lupenkou a osobám trpícím chronickými infekcemi dýchacího ústrojí,“ vysvětluje doktorka Anna Plucik-Mroźeková v rozhovoru pro Polský rozhlas 24.

Nevyšší koncentraci najdeme přibližně 300 metrů od moře. Když jsme u moře, užíváme si pláž, jak jen to jde.

Autor: Renáta Šestáková. Zdroj: Vlastní zkušenosti redaktorky Renáty Šestákové z cestování po polském pobřeží Baltského moře.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama