Hlavní obsah
Lidé a společnost

Změna senátního obvodu neprošla. Obce budou dále spadat tam, kam nechtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obce na Liberecku zcela nelogicky spadají pod českolipský senátní obvod. Liberecký senátor Michael Canov se pokusil o změnu, avšak neuspěl. I kvůli tomu, že dané slovo neplatí.

Článek

Senát České republiky se od samého počátku svého vzniku potýká s nedůvěrou značné části občanů, kteří pochybují o jeho smyslu. Toto tvrzení se dá vyvodit zcela jednoduše. Stačí se podívat na volební účast při senátních volbách, zvláště v jeho druhém kole. Je žalostná, bídná, tristní, nedůstojná a dosti vypovídající. Chodí k nim jen opravdu ti nejskalnější političtí příznivci a kamarádi či příbuzní jednotlivých kandidátů. Jeden z důvodů tohoto stavu - i když určitě ne ten hlavní - je, že některé senátní obvody jsou podivné. Zahrnují oblasti, které jsou v jiných krajích, a nemají spolu mnoho společného. Například liberecký a českolipský senátní obvod.

Malý kousek od Liberce - pouhých devět kilometrů - leží šestitisícové městečko Chrastava. Je silně napojené na krajský stotisícový Liberec, ve kterém mnozí Chrastavané pracují, studují či sem jezdí za nákupy. Při volbách do Senátu ČR ale najednou zjišťují, že spadají do České Lípy vzdálené téměř 50 kilometrů. Pikantní je, že senátorem za Liberec je od roku 2016 Michael Canov, místopředseda Starostů pro Liberecký kraj. Dle mého je to kvalitní a pracovitý senátor. Je však také starostou. Už od roku 2002. Právě Chrastavy. Při volbách do Senátu však Chrastavští svého starostu volit nemohli.

Dýka do zad od předsedy senátního klubu

Canov nelenil a pokusil se tuto nelogičnost změnit. Nejen u své Chrastavy, ale dalších sousedních sedmi obcí ležících blízko Liberce, ale spadajících pod českolipský senátní obvod. Jde o Hrádek nad Nisou, Chotyni, Bílý Kostel nad Nisou, Janovice v Podještědí, Kryštofovo Údolí, Novou Ves a Rynoltice. Byl vyzbrojen téměř jednomyslnými usneseními zastupitelstev všech osmi obcí. Se změnou souhlasil i senátor za Českolipsko Jiří Vosecký. Podpořil ho i bývalý liberecký senátor a svého času předseda Senátu ČR Přemysl Sobotka. Přesto neuspěl.

Jeho pozměňovací návrh v Senátu neprošel. I díky změně postoje Zdeňka Nytry, předsedy největšího senátního klubu ODS a TOP 09. Ten nejdříve Canovovi svůj hlas přislíbil. V rozhodující chvíli mu však vrazil dýku do zad. Těsně před hlasováním na mikrofon prohlásil, že svoji podporu bere zpět. Nejen však to. Dokonce senátory důrazně varoval před přijetím pozměňovacího návrhu. Mezi důvody tohoto kroku uvedl, že by liberecký senátní obvod měl moc lidí.

Fakt se musím smát. To by tedy byla tragédie. K senátním volbám skoro nikdo nechodí a teď by prý hrozilo moc lidí. Nedivím se, že je senátor Canov z tohoto postoje a výsledku naštvaný. A nejen on. V reakcích na tento krok se lze dočíst o aroganci moci či o tom, jak má volič slibům politiků věřit, když dané slovo neplatí a podrazy jsou na denním pořádku. Lidé z uvedených obcí se teď jistě k senátním volbám pohrnou ve velkém množství, radostně a s písničkou na rtech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz