Hudební hity roku 1993: Poznáte je v našem kvízu všechny?

Hudební hity roku 1993: Poznáte je v našem kvízu všechny?

Foto: yakub88 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Rok 1993 s sebou přinesl nespočet hitů, které mají své čestné místo na piedestalu hudební scény i nyní. Pojďte si společně s námi připomenout ty nejznámější písně.

Píše se rok 1993, kdy největší událostí ve světě hudby byl rozpad skupiny Pixies. Zpěvák Bruce Dickinson opustil Iron Maiden po posledním vystoupení 28. srpna 1993 v pořadu Raising Hell. Rok 1993 byl také završením kariéry baskytaristy The Rolling Stones Billa Waymana. Česká popová scéna naopak přivítala na svět Ewu Farnou. Pojďte si společně s námi zavzpomínat na tento nezapomenutelný rok a třeba si vyzkoušet svoje znalosti z oblasti hudby v kvízu pod článkem.

Už o rok dříve vydala Whitney Houston svou legendární píseň „I Will Always Love You“, kdy byla nahrána k filmu The Bodyguard. Byla ale natolik úspěšná, že vévodila hitparádám po celém světě i následující rok. Kevin Costner, jenž byl obsazen do hlavní role, si skladbu sám vybral, aby dokreslila nelehký osud hlavních představitelů, kterým láska zkrátka není souzena.

Mohlo by se zdát, že skupina Red Hot Chili Peppers je poměrně mladou rockovou kapelou. Ovšem těmto třem „klukům“ bude letos 50 let a působili mimo jiné i v devadesátkách. Právě roku 1993 spatřila světlo světa píseň „Soul to Squezze“, která byla původně nahraná v roce 1991, ale vydána o dva roky později pro film „The Coneheads“. Ta měla odkazovat na drogovou závislost zpěváka Anthonyho Kiedise, která se zhoršovala společně s narůstající oblibou skupiny.

Na domácí scéně pak zazářilo debutové album „Kosmopolis“ zpěvačky Ilony Csákové. Mnoho hudebních kritiků dlouho nedokázala pochopit zpěvaččin odchod z Laury a jejich tygrů a propůjčení jedinečného hlasového projevu popovým melodiím. Album ale slavilo velký úspěch, bylo oceněno objevem roku v roce 1993 ve výročních cenách Akademie české populární hudby a stalo se prvním krůčkem k samostatnosti úspěšné dráhy zpěvačky. Z alba pak můžeme zmínit například skladbu „Tanec v čase“, „Kosmopolis“ nebo třeba „Bybylon“. V témže roce vydává své nové album s názvem „The Broadway Album“ i Helena Vondráčková.

Hudba ze slavných devadesátek v mnohých z nás rezonuje dodnes. Možná to bude celkovou uvolněností a spontánností té doby. Jak jste si v kvízu zaměřeném právě na toto hudební období vedli?

Reklama
Zdroje článku:
Reklama