NEDĚLNÍK: O knihách, které by nás minuly

Článek od: Jan Procházka - 17.03.2024

Od chvíle, kdy se lidé naučili mluvit, začali si vyprávět příběhy. Ty první byly zřejmě jen lovecké historky u táborových ohňů, až mnohem později začaly vznikat legendy a pohádky. S příchodem psaného slova se příběhy dostaly na vyšší level a díky knihtisku přestalo být čtení výsadou vyvolených. Mohlo by se zdát, že čtenářství je koníček osamělých. Zalezete si s knihou někam do ústraní a ponoříte se do příběhu. Znám jen málo lidí (čest výjimkám), kteří si v rodinách navzájem předčítají. Ale člověk je tvor družný a má potřebu se o své dojmy z četby dělit. Proto je na sociálních sítích čtenářských skupin víc než třeba spolků filatelistických. Jen skupin, v nichž se debatuje o různých odvětvích fantastiky je na Facebooku nejmíň pět. Je to přirozené, že se družíme s lidmi, kteří sdílí naše zájmy. Lovec mamutů by si asi těžko pokecal se sběračkou bobulí. Ale jednou za čas (a teď se konečně dostávám k jádru pudla) stojí za to opustit na chvilku svoji tlupu a poslechnout si příběh někoho, kdo jaksi neloví ve stejných vodách jako já.

Abych to převedl zpátky na knihy, fantastika je fajn a miluju jí. Ale mám (díky všem literárním bohům) ve svém okolí pár lidí, kteří loví i v jiných řekách než jsou fantasy, sci – fi a horor. Třeba díky Borisi Hokrovi jsem se onehdy dostal ke skvělé knize o šachách - Nesmrtelná hra, díky Štěpánu Kopřivovi a Jiřímu Pavlovskému jsem začal poznávat detektivky (a nezřízeně si to užívám) a Přemysl Krejčík mě svou monografií Budovat ráj – Bourat peklo zavedl do vod literární historie. Jasně, teď se můžete ohradit, že všichni výše jmenovaní přeci taky kopou za fantastiku a budete mít pravdu. Kopou, ale také se snaží hledat dobré a zajímavé knihy i v jiných vodách. A jak nedávno trefně podotkl nestor české fantastiky Vlado Ríša: „Člověk hned získá trochu toho odstupu a nadhledu. A navíc se dozví třeba i něco nového, co neznal.“ A to platí jak pro nás čtenáře, tak pro vás autory.

V žádném případě vás (chraň Tolkien) nechci vyzývat k tomu, abyste fantastiku pustili k vodě, ale zkuste jednou za čas věnovat pár chvil knihám jiných žánrů, uvidíte, že vás to obohatí. A nevymlouvejte se, že vám doma leží tuny fantastiky, kterou jste ještě nestihli přečíst. Jsem na tom stejně.

Komentáře

Z detektivek Erben - Vražda pro Zlatého muže, z historických námořních sérii Aubrey a Maturin od O´Brienazajímavá je též publikace muzea v Děčíně "Námořníci českých zemí" sestavená Aloisem Bělotou.

Přidat komentář