Ikonická vozidla Jamese BONDA jsou k vidění v Praze.

Ikonická vozidla Jamese BONDA ovládla Prahu

 

Výstava BOND in MOTION poprvé v Česku představuje přes 75 exponátů nejen z bohatého vozového parku filmového Jamese Bonda, legendárního agenta britské tajné služby MI6. Výstava, která zahrnuje slavnou éru od prvního filmu „Dr.No“ až po zatím poslední snímek „No Time to Die“, probíhá od prosince 2023 do 31. března 2024.

Na celkové ploše téměř 3 000 m2 si v Křižíkových pavilonech B a C na pražském Výstavišti mohou lidé prohlédnout agentova proslulá auta, letadla či plavidla, též filmové plakáty a mnohé další pozoruhodné rekvizity spojené s natáčením filmových bondovek.

Vstupenky na výstavu je možné zakoupit na goout.net.

 Vůbec první exponát dorazil do Prahy na podzim 2023. Šlo o Aston Martin V8 z bondovky „The Living Daylights“ (u nás „Dech života“ z roku 1987), který byl následně k vidění během tiskové konference na britské ambasádě.

Pro české fanoušky je tento díl zajímavý tím, že část filmu se má odehrávat v Bratislavě, resp. i na hranicích mezi Slovenskem a Rakouskem. Ve filmu jsou k vidění např. i žlutobílé vozy značky Žiguli, které používala tehdejší československá „Veřejná bezpečnost“. Mj. ve slavné scéně James Bond v hereckém podání Timothy Daltona a Maryam d´Abo, která se účastnila i zahájení pražské výstavy, ujíždějí přes hranice na futrálu od violoncella.

 

K vidění je zde také řada zmenšených modelů (např. vzducholoď Zepelín padoucha Maxe Zorina  z „Vyhlídky na vraždu“, 1985), které se při natáčení používaly k vytváření speciálních efektů pro některé akční scény nebo kaskadérské kousky.

U všech vystavených kusů se jedná o originály, každý z nich byl tedy v průběhu posledních 60 let skutečně použit jedním z představitelů Jamese Bonda, od prvního – Seana Conneryho až po zatím posledního Daniela Craiga. A často byly používány skutečně intenzivně.

Například Aston Martin DB5 pro bondovku „Není čas zemřít“ (2021) byl pro natáčení vyroben hned v osmi exemplářích. A pro zmiňovaný Aston Martin V8 byly scény na zamrzlém jezeře v Rakousku tak náročné, že byly třeba hned dvě reálné V8 a dalších pět jejich maket. Spotřeba náhradních dílů během natáčení pak byla natolik enormní, že v továrně Aston Martin došly nárazníky a čelní skla.

 

Z dalších vozů jsou mj. k vidění  Lotus Esprit, Jaguar XKR a C-X75, Aston Martin V12 a DB5 nebo DB10, Ford Thunderbird, Land Rover Defender 110, Renault 11, Rolls Royce Phantom III. Na výstavě jsou i motocykly, např. Honda CRF250R, BMW R1200C, Montesa Cota 4RT, Triumph či skútr Royal Alloy.

Tematicky je výstava rozčleněna do 4 sekcí podle živlů: země, oheň, voda a vzduch. Ty nabízejí nejen již zmíněná Bondova auta či motorky, ale také letadla, helikoptéry nebo plavidla a mnoho dalšího.

U každého stanoviště čekají na návštěvníky obrazovky  s vybranými scénami z konkrétních filmů, takže lze daný exponát zhlédnout i přímo „v akci“. K výstavě vychází také zajímavý, pro fanoušky nezbytný katalog, který je možné na místě zakoupit.

Nedílnou součástí výstavy je též fanshop s bohatou nabídkou bondovského merche nejen pro skalní fanoušky. Zájemci se mohou těšit i na komentované prohlídky výstavy.

 

 

 

 

 

Připravil a  foto:  Zdeněk Brázda

 

 

oficiální stránky akce : 

https://bondinmotion.cz/