Menu
Přihlásit se

V úterý dojde na další důkaz toho, že v české politice není opravdu nic nemožné. Vládní koalice disponující většinou 108 hlasů totiž svolala mimořádnou schůzi s názvem Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku. Hlavním a jediným tématem budou výroky Andreje Babiše a jeho uniklý mail, jehož obsah je víceméně notoricky znám.

Petr Bošnakov
Publikováno 18/03/2024
Doba čtení 3 min.
Mimořádné jednání Poslanecké sněmovny k migračnímu paktu EU. Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia

S vysvětlením, proč je mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, kterým se vládní koalice doposud docela sveřepě a úspěšně bránila, pro demokracii životně nezbytná, přišla ve čtvrtek v pořadu Interview ČT24 také poslankyně hnutí STAN Barbora Urbanová.

Pro osvěžení paměti, jedná se o zákonodárkyni hnutí, jehož bývalý ministr školství Petr Gazdík skončil v červnu 2022 ve vládě i ve vedení STAN. Vyšlo totiž najevo, že se čile stýkal s Michalem Redlem, bývalým věrným spolupracovníkem krále českého organizovaného zločinu Radovanem Krejčířem; Redl byl v té době navíc nesvéprávný. Michal Redl je pak spolu s bývalým náměstkem pražského primátora rovněž z hnutí STAN, Petrem Hlubučkem, obviněn v kauze kolem pražského dopravního podniku Dozimetr.

Zábavná poslankyně

Podle slov paní poslankyně je pro Česko bezpečnostní hrozbou rétorika Andreje Babiše a politiků, kteří zpochybňují, zdali jsme součástí NATO. Kromě toho zpochybňují pana Řehku a nechali by padnout Ukrajinu.  Na dotaz moderátora, kde přesně padl výrok z úst politika ANO, který by zakládal podezření, že hnutí ANO chce hned teď přestat podporovat Ukrajinu, odpověděla: „Určitě je to všeobecné, chceme mír, nechceme válku.“ Podle jejího názoru nás ještě ohrožuje to, že v prezidentské debatě Andrej Babiš řekl, že by v případě napadení, Polska nešlo Česko svému sousedovi na pomoc. To je bezpečnostní hrozba.

Dále pak uvedla, že když Lipavský řekne názor a nějak ho pojmenuje, Andrej Babiš zadává kompro. Paní Barbora Urbanová také prozradila, že u 198 poslanců neví, jestli mají děti a nechce to vědět. Andrej Babiš by se jí sice hypoteticky mohl zeptat, jestli má nebo nemá děti a pevně doufá, že se to nikdy nedozví.

Musím přiznat, že jsem se dlouho u politiky tak nepobavil, kvůli paní poslankyni jsem dokonce přišel o úvod zápasu Slavie – AC Milán.

Bezpečnostní hrozba nehrozí

Rád přenechám argumentační sílu poslankyně STAN na posouzení čtenářům a přejdu do přece jen serióznějšího módu. Podle webu diplomaticka-akademie.cz se pod termínem bezpečnostní hrozba skrývá: Terorismus, organizovaný zločin, kybernetické hrozby, extremismus, bezpečnost civilního letectví a korupce. Bezpečnostní hrozby ohrožují každodenní fungování státu a bezpečí obyvatel, narušují stabilitu ekonomiky, podkopávají demokratické hodnoty a mohou způsobit zánik právního státu.

Přestože jsem si Babišův mail několikrát pečlivě přečetl, nenašel jsem v něm nic, co by jen náznakem splňovalo alespoň část kteréhokoli výše uvedeného atributu bezpečnostní hrozby. To, že Andrej Babiš neumí po letech příliš dobře česky je všeobecně známo, ale nejedná o terorismus. Ano, je mu docela často vzdálena slušná mluva, ale určitě tím neohrožuje každodenní fungování státu. Nevím, co myslel v mailu pod pojmem „příběh Izrael“, neboť ministr zahraničí Jan Lipavský byl prvním zahraničním politikem, který navštívil Izrael po napadení židovského státu loni 7. října. Nicméně případnou nevědomostí nepodkopává demokratické hodnoty. Za extremismus nelze označit ani Babišovu touhu znát počet Lipavského dětí a jazykové znalosti šéfa diplomacie. Nevím ale, jestli neschopnost bývalého a možného budoucího premiéra poslat mail na správnou adresu, nelze označit za kybernetickou hrozbu.  Snad se to dozvím na mimořádné schůzi.  

Humor spásou světa

Netuším, koho jako prvního napadlo svolat v souvislosti s Babišovým mailem na úterý mimořádnou schůzi, nicméně její akceptování vládní většinou se rovná střelení do vlastní nohy. Jsem si totiž jist, že i politicky silně neukotvení voliči, kterých přibývá, by mnohem raději, než kolik má Jan Lipavský dětí, věděli, jak to bylo například s necelým milionem premiéra Petra Fialy v Podnikatelské družstevní záložně. Praní špinavých peněz, kvůli kterému čelila záložna v minulosti vyšetřování a pokutě, má totiž k organizovanému zločinu nesrovnatelně blíže než Babišova rétorika.

A vsadím se o cokoli, že běžného občana zajímá podstatně více rozpočtové určení daní, sociální dopady krize či migrační pakt EU než to, jak vnímá Andrej Babiš ministra zahraničí. Mimořádné schůze na uvedená témata ovšem koalice nepřipustila. Koaliční ledy prolomil až mail odeslaný nesprávnému Rovenskému.  Opozice je si toho vědoma a chystá se rozehrát na toto téma vlastní hru. Bude to dlouhé a zábavné. Každopádně, pokud se diskuze přihlásí paní poslankyně Urbanová, moc rád si její příspěvek poslechnu. Humor je přece spásou světa.    

Komentáře (15)

  1. Tohle už není ani Absurdistán, na ani Kocourkov. fraška kterou tato bezvládná vláda opět sehraje se bude jednou vyučovat, ale hezké to nebude

  2. Těm už neni pomocí.Budou se ztrapňovat až do svého hořkého konce.A pořád u toho
    budou kázat o hodnotách, které sami nedodržují,viz náš chorobně lhavy Fiala.
    Moralizovat a peskovat ostatní ano,ale
    něco věčně řešit ne.Kdyz na to prostě někdo nemá,tak to nakonec vždy vyjde na
    světlo boží.

  3. Když jsem si přečetla vyjádření paní poslankyně Urbanové, okamžitě jsem si vzpomněla na zlomyslnou poznámku, kterou nás kluci občas počastovali: „Ženské a slepice jedno jsou.“ Jen si nejsem jista, zda proti paní Urbanové není ta slepice úplný Einstein.

Napsat komentář