Putin bude nadále prezidentem. Rusové mu dali jasně najevo důvěru

AKTUALIZOVÁNO

Podle informací zveřejněných na oficiálních internetových stránkách ruské ústřední volební komise vede po sečtení 99,43 % hlasovacích lístků k dnešnímu ránu favorit prezidentských voleb v Rusku v roce 2024 a současný prezident Vladimir Putin s 87,32 % hlasů.

Na druhém místě je kandidát Komunistické strany Nikolaj Charitonov s 4,32 %, následuje kandidát strany Nový lid Vladislav Davankov s 3,79 %. Kandidát LDPR Leonid Sluckij je čtvrtý se ziskem 3,19 %.

Příslušné údaje zveřejnila Ústřední volební komise Ruské federace (ÚVK).

Volební účast v prezidentských volbách v celém Rusku se vyšplhala na 65 %. Údaje nezahrnují počet voličů hlasujících online.

Celková volební účast na dálkové elektronické hlasovací platformě v ruských prezidentských volbách byla 94 %, uvedlo ministerstvo pro digitální rozvoj ve svém prohlášení. Na platformě hlasovalo celkem 4,4 milionu lidí.

Od začátku roku bylo zaznamenáno téměř osm milionů potenciálně nebezpečných útoků na webové stránky ÚVK, uvedl člen ÚVK Igor Borisov.

»Od 1. ledna bylo na webových stránkách CEC zaznamenáno téměř osm milionů epizod potenciálně nebezpečného dopadu, od středně závažných až po vysoce závažné, včetně čtyř úmyslných DDoS útoků, které trvaly 14 minut,« uvedl Borisov v informačním centru CEC.

Podle něj bylo od začátku hlasování v ruských prezidentských volbách do nedělních 15.00 moskevského času (13.00 našeho času) zaznamenáno více než 19 000 potenciálně nebezpečných útoků střední a vysoké závažnosti, včetně devíti cílených DDoS útoků trvajících celkem 38 minut.

České ministerstvo zahraničí již oznámilo, že volby nebyly demokratické ani transparentní. Současně důrazně odsoudilo konání voleb na Ukrajině. »Česko neuznává konání této nelegitimní volební frašky v Autonomní republice Krym a ve městě Sevastopol a v částech Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti Ukrajiny,« napsala v prohlášení česká diplomacie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský, který odmítá uspořádat volby na Ukrajině, řekl, že Putin je opilý mocí a chce vládnout věčně. Bílý dům podle agentury Reuters v reakci uvedl, že volby zjevně nebyly spravedlivé.

K vítězství ve volbách jako první Putinovi poblahopřál Venezuelský prezident Nicolas Maduro. »Jménem venezuelského lidu prezident Bolívarovské republiky Venezuela Nicolás Maduro blahopřeje prezidentu Vladimiru Putinovi a jeho politickému hnutí k drtivému vítězství ve volbách a ke znovuzvolení prezidentem Ruska na období 2024-30. Vzdáváme hold ruskému lidu za jeho hlubokou oddanost demokracii, která se projevila širokou účastí ve volbách,« uvedl v prohlášení.

(cik, čtk, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy