Architektonický plán Martina Fišera z pražského studia Třiarchitekti počítá s restaurací o kapacitě 96 míst, polovina hostů si v budoucnu posedí na venkovní terase.
„Kuchyně restaurace je projekčně navržená jako variabilní, včetně různých alternativních rozvodů, aby se postupem času dalo reagovat na případné změny v oblasti gastronomie. Vytápění objektu zajistí tepelná čerpadla s možností přitápění krbem,“ přiblížila asistentka vedení Prachatic Eva Suchá.
Původní plán počítal mimo nové restaurace i s obnovou ubytování pro hosty. Vizi ovšem zkomplikovala skutečnost, že v lokalitě není tolik pitné vody, aby stačila na provoz obou zařízení.
V horním patře tak vznikne pět až šest lůžek pro personál areálu a prostor pro dlouhodobý pobyt správce. Pro návštěvníky budou zatím dva pokoje po dvou lůžkách s vlastním sociálním zázemím.
„Zásadní je přizpůsobit gastro provoz tak, aby fungoval bez křížení. Museli jsme změnit vnitřní dispozici, aby kuchyně a sociální zázemí pro návštěvníky fungovaly bez potíží,“ uvedl Fišer.
Investice na Libíně řeší prachatičtí zastupitelé od roku 2019, kdy schválili koupi tamní horské chaty za 8,6 milionu korun. Na projektovou dokumentaci město vyčlenilo dva miliony. První etapa rekonstrukce si podle odhadů vyžádá 20 milionů, přesná část vzejde z výsledku soutěže dodavatele.
„Budoucí dodavatel musí nejprve zajistit demolici doplňkových staveb, následně přistoupí k úpravám stávající zchátralé horské chaty. Projekt zahrnuje vybudování parkovacích stání pro třináct aut, opravu vnějšího schodiště a zpevnění ploch komunikací a úpravy zeleně,“ vyjmenoval vedoucí odboru investic Jaromír Markytán.
A dodal, že nutností bude i vybudování kompletních rozvodů vodovodu, kanalizace, dále zařízení pro likvidaci dešťových a splaškových vod a vrty pro tepelná čerpadla.
„Dokončení projektové dokumentace a vyhlášení výběrového řízení na dodavatele považujeme za dosažení dalšího velmi důležitého milníku v harmonogramu. Výběr dodavatele by měl být známý v polovině dubna, zahájení samotné stavby je pak naplánované v polovině května letošního roku. Restaurace na vrcholu Libína by mohla začít fungovat v létě 2025,“ upřesnil starosta města Jan Bauer.