Zdroj: Shutterstock

Málokdo ji zná, ale má vážné následky. Co je spondylóza páteře?

Spondylóza páteře není mezi běžnou populací příliš známá, ale o to důležitější je si na ni dávat pozor. Jedná se o závažné degenerativní onemocnění, které postihuje páteř a má potenciál výrazně a trvale narušit váš každodenní život. Co byste o ní měli vědět, proč způsobuje bolesti páteře a jak jí lze předcházet?

Páteř je základní opěrná struktura lidského těla, která umožňuje pohyb. Její složitá anatomie zahrnuje řadu obratlů, které jsou navzájem spojené meziobratlovými ploténkami a vazy. Zároveň celou páteří prochází mícha.

Obratle jsou rozděleny do různých úseků podle jejich pozice. Podle toho rozlišujeme krční, hrudní, bederní, křížovou a kostrční páteř, z nichž každá plní určitou funkci.

Co je to spondylóza?

Spondylóza páteře se týká degenerativních procesů, které postihují komplexní systém, a to jak meziobratlové ploténky, tak samotné obratle. Onemocnění zahrnuje celou řadu degenerativních poruch páteře, včetně diskopatie a artrózy malých obratlových kloubů, které mohou vést k bolesti a zároveň k výraznému omezení pohyblivosti.

Nejčastěji se onemocnění začíná objevovat ve středním a vyšším věku, což souvisí s tím, že se časem mění poměr vody v ploténkách.

Výsledkem je snížení výšky tzv. disku. Pokud se tak stane v celém segmentu, dochází také k celkovému nepoměru k vazivovým vláknům. Proto hrají důležitou roli preventivní opatření, jako je pravidelné cvičení, ergonomie a pohyb.

Proč vzniká, jaké jsou její příčiny a rizikové faktory

Spondylóza páteře vzniká jako důsledek degenerativních změn páteře, které postihují obratle a meziobratlové ploténky. Je často nevyhnutelným důsledkem stárnutí, kdy tkáně páteře postupně ztrácejí svou pružnost a schopnost hydratace.

V důsledku toho mohou meziobratlové ploténky ztratit svou flexibilitu, což vede ke zvýšenému tlaku na okolní struktury páteře, a tím ke vzniku tohoto onemocnění.

Existuje více rizikových faktorů, které mohou přispívat k jejímu vzniku. Primárním faktorem je věk, riziko se výrazně zvyšuje u osob starších 50 let. Svou roli hrají také genetické predispozice. U osob, které mají spondylózu v rodinné anamnéze, je mnohem větší pravděpodobnost výskytu než u těch, kteří ji nemají.

Problémem je také dlouhodobé sezení, opakované zvedání těžkých břemen nebo zátěžové aktivity. To vše přispívá k rychlejšímu opotřebení páteře.

Rozpoznání těchto rizikových faktorů je klíčem k prevenci, ale také ke zpomalení progrese spondylózy. Zároveň může v počátečních stadiích onemocnění probíhat bez jakýchkoli vnějších příznaků, což znesnadňuje její identifikaci.

Shutterstock

Jaké jsou příznaky a průběh spondylózy a jaká je diagnostika

Spondylóza páteře se projevuje řadou nepříjemných příznaků a projevů, které se liší podle toho, která část páteře je postižena.

Typicky se objevuje bolest a ztuhlost v postižené oblasti, která může omezovat pohyb a každodenní aktivity. V případě krční spondylózy může bolest směřovat do ramen, paží a může být doprovázena brněním nebo pocitem slabosti v rukou.

U bederní spondylózy jsou příznaky lokalizovány v dolní části zad. Bolest může vystřelovat do nohou, případně ji doprovází pocit brnění.

Průběh spondylózy je pozvolný, obvykle se onemocnění časem zhoršuje. U některých jedinců může nastat období, kdy jsou příznaky intenzivnější, známé jako exacerbace. Nejčastěji je vyvoláno intenzivnější činností nebo sezením.

Diagnostika spondylózy zahrnuje fyzikální vyšetření a zobrazovací techniky. Patří k nim RTG, MRI a CT, které lékaři umožňují vidět strukturu páteře a identifikovat projevy degenerace. Diagnostika je klíčová pro stanovení vhodné léčby a také pro co nejčasnější potvrzení onemocnění, což zvyšuje šanci na úspěšnou léčbu.

Možnosti léčby jsou široké, ale důležitá je prevence

Možnosti léčby spondylózy jsou různé a zaměřují se na zmírnění bolesti, zlepšení funkce a zastavení progrese onemocnění. Mezi léčebné metody patří protizánětlivé léky a léky proti bolesti, tedy primárně symptomatická léčba.

Důležitou součástí je také fyzikální terapie. Ta se provádí prostřednictvím specifických cvičení. Posiluje svaly podpírající páteř a zlepšující pohyb.

V některých případech může být indikována také manuální terapie nebo aplikace tepla a chladu na postižená místa. U pacientů se závažnějšími příznaky, které se nezmírní konzervativními metodami, může být možností také chirurgický zákrok. Ten je zaměřen na odstranění poškozených struktur a uvolnění stlačených nervů.

Klíčem k co nejvyšší kvalitě života je však prevence. Je důležité zachování aktivního životního stylu a pravidelné cvičení na posílení páteře.

Je třeba také dbát na správné držení těla při práci a zvedání těžkých předmětů. Stejně tak je třeba se vyhýbat dlouhodobému sezení v jedné poloze. Prioritou by samozřejmě mělo být udržování zdravé hmotnosti a vyvážená strava.