Čína pracuje na dělu, které vystřelí rakety do vesmíru. Měří 60 km

Čínští vědci pracují na projektu Tengyun od roku 2016, ale nyní se blíží k průlomu, informuje web SCMP. Dělo měří 60 km a má vystřelovat do vesmíru rakety o velikosti Boeingu 737.

Jen před několika dny dosáhl vývoj vědy v souvislosti s výzkumem vesmíru významného milníku, když společnost SpaceX vyslala do vesmíru svůj dosud největší objekt, raketu Starship, která – přestože nepřistála – přinesla řadu přínosů a důkazů o pokroku ve vývoji kosmonautiky v nejširším slova smyslu.

Nyní zase Čína hlásí další průlom ve vývoji technologií používaných ve vesmíru. Hovoří se o projektu Tengyun, jehož jedním z cílů je snížit náklady na vyslání nákladu a lidí do vesmíru. Po letech práce se inženýrům podařilo předložit konkrétní řešení a jak říkají, vědí, jak překonat překážky, které této vesmírné technologii stojí v cestě.

Projekt Tengyun

Rozsah tohoto projektu, který se vyvíjí od roku 2016, je skutečně gigantický. Čínští vědci mají ambice v blízké budoucnosti vypustit do vesmíru hypersonické plavidlo o délce kolem 40 metrů. Pro ilustraci rozsahu tohoto projektu stojí za zmínku, že se jedná o podobnou velikost jako u populárního dopravního letadla Boeing 737-800, zatímco hmotnost čínské rakety má být menší než 50 tun.

Během letu bude zapínat motor, který jí umožní dosáhnout vesmíru, zatímco při sestupu bude její rychlost dvojnásobná oproti rychlosti zvuku. To však není vše, neboť největším průlomem má být dělo, které bude s takto velkými raketami manipulovat.

Číňané hodlají použít elektromagnetické dělo a první krok v tomto směru již byl učiněn. Vědci mají dnes k dispozici 2 km dlouhý vakuový tunel, kde zatím probíhaly testy magnetické dráhy. V něm mohou být těžké předměty urychleny až na rychlost 1 000 km/h. Jak se však ukazuje – takový tunel nemusí být dostatečně dlouhý, Čína plánuje postavit dělo dlouhé až 60 km. Pak by mělo být možné urychlovat zkušební objekty až na 5 000 km/h.

Je třeba poznamenat, že projekt, o němž Číňané hovoří, může být po svém rozvinutí prvním svého druhu na světě. O technologii, která by umožnila vynášení objektů do vesmíru podobným způsobem (pomocí elektromagnetického děla), se zajímají i další země, o čemž svědčí práce prováděné USA již v 90. letech 20. století. Ty však byly kvůli nedostatku finančních prostředků zastaveny.

Zdroj: redakce, scmp.com, Interesting Engineering