18. března 2024 • 11:16

Medaile pro MS v Praze. Jsou z křišťálu a mají připomínat led

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští a další hokejisté, kteří se v květnu představí na mistrovství světa v Praze a Ostravě již vědí, jak budou vypadat medaile pro vítěze turnaje. Pořadatelé šampionátu odhalili jejich podobu 53 dní před startem vrcholné akce hokejové sezony. O cenné kovy se přitom úplně hrát nebude. Medaile jsou totiž vyrobené z křišťálového skla, tedy signifikantního materiálu pro Českou republiku. Tvarem mají připomínat puk a tělem rozbruslený led. „S finálním výsledkem jsme spokojeni,“ uvedl prezident pražského Organizačního výboru Petr Bříza.



U podoby medailí chtěli organizátoři letošního mistrovství světa v hokeji vsadit podobně jako v roce 2015 na originalitu. „Cenné kovy“ z křišťálového skla, z nichž jeden má hmotnost 250 gramů, mají odkazovat na tradiční české řemeslné umění, příběh hokeje, emoce a samozřejmě i na Česko jako hostitele blížícího se turnaje. Podle Petra Břízy jsou rovněž navržené tak, aby vypadaly dobře také na dresech.

„Podoba medailí je částečně určena regulemi IIHF, které musíme dodržet. Každý organizátor však hledá svou individuální cestu k jedinečným cenným kovům. Pro nás bylo prioritou zvolit jako materiál sklo,“ přibližuje šéf Organizačního výběru pro pražskou část turnaje.

Anketa

Líbí se vám medaile pro hokejové MS 2024

Ano
Ne

Autorkou návrhu medailí je designérka Kateřina Handlová, která podle svých slov sklo zvolila záměrně. „Svým charakterem připomíná led a vybroušené ostré řezy na něm pak symbolizují stopy po bruslích vyjadřující dynamiku a pohyb,“ popisuje. Tělo z křišťálového skla ještě doplňuje kovová obroučka z nerezové oceli, která má odkazovat na mantinely. Stuhy zlaté, stříbrné a bronzové medaile mají dohromady barvy české trikolóry.

Podobu medailí ocenil bývalý vynikající obránce Jiří Šlégr. „Je vidět, že designérka i výrobci se s náročnou výzvou poprali se ctí a odvedli excelentní práci. Pokud si chce český národní tým tyto nádherné medaile odvézt, čeká ho ještě náročnější úkol a dlouhá cesta k vysněnému cíli,“ má jasno mistr světa z šampionátu v roce 2005, který se pro blížící se šampionát ujal role Project Ambasadora.

Medaile pro mistrovství světa v Praze a Ostravě představují vedle Petra Břízy (vlevo) a Jiřího Šlégra (vpravo) také jejich autorka Kateřina Handlová
Medaile pro mistrovství světa v Praze a Ostravě představují vedle Petra Břízy (vlevo) a Jiřího Šlégra (vpravo) také jejich autorka Kateřina Handlová

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud


Články odjinud