Hlavní obsah

Medaile pro hokejové MS jsou ze skla. Snad je uvidíme na českých dresech, přeje si Bříza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to věc, po níž prahne každý z hokejistů, kteří dorazí na světový šampionát. A 53 dnů před startem toho, který se odehraje v květnu v Česku, organizátoři zveřejnili podobu medailí, o něž bude bojovat. A podobně jako v roce 2015 jsou vyrobeny ze skla. „To je pro naši zemi signifikantní,“ vysvětluje designérka Kateřina Handlová.

Video: Sport.cz

 
Článek

Medaile váží 250 gramů a její podoba je částečně daná regulemi Mezinárodní hokejové federace IIHF. Musí tam být třeba logo organizace či popis, o jaký šampionát se jedná. Pak už je to ale jen na tvůrcích.

„Medaile symbolizují ledovou plochu, dějiště hry. Sklo bylo jasnou volbou a jsou do něj vybroušené ostré řezy, které zase symbolizují stopy po bruslích vyjadřující dynamiku a pohyb. Chtěla jsem vyjádřit hokej, aniž bych musela použít hokejky,“ popisuje designérka Handlová.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Autorka a designérka medailí Kateřina Handlová.

Výroba medaile je pak rozdělena do několika fází. V té první se mezi dvě skleněné tabule nasype soda a společně se spečou při teplotě 860 stupňů Celsia. Následuje řezání na vodním paprsku, pak je sklo po obvodu vybroušeno do přesného tvaru a dodají se i zmiňované řezy. „Nakonec se na sklo nanáší technikou malování drahé kovy, které se posléze vypálí v peci za teploty 560 stupňů,“ doplňuje Handlová.

Druhou část medaile tvoří kovová obroučka, která je z nerezové oceli a symbolizuje hokejové mantinely. Na ní je vypálen oficiální název šampionát a pak pozlacen/stříbřen… „Design stuhy byl navržen v typické české trikoloře – červené, modré a bílé barvě, která je však zpozorovatelná pouze při pohledu na kompletní sadu,“ říká designérka.

Předseda pražského organizačního výboru Petr Bříza pak přiznal, že pořadatelé oslovili přes výběrové řízení několik dodavatelů. A vítězný návrh je uchvátil. „Budeme si přát, aby jedna sada medailí byla vidět i na českém dresu. Snad se to povede, ale není to v našich rukách.“

Jiří Šlégr, ambasador šampionátu a hokejová legenda, přidal: „Medaile se mi líbí, je to moc hezká práce.“

Jak se líbí vám?

Líbí se vám medaile k hokejovému MS 2024?
Ano
89,4 %
Ne
10,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1167 čtenářů.

Reklama

  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články