Hlavní obsah

Zemanovo konzilium vede náměstkyně z Motola, exprezident je při vědomí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Exprezident Miloš Zeman.

Reklama

Lékařské konzilium exprezidenta Miloše Zemana tvoří v současnosti osm lékařů. Vede ho náměstkyně z Motola Lucie Valentová Bartáková.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lékařské konzilium dnes zhodnotilo zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je v péči pražské Fakultní nemocnice v Motole.

Uvedlo, že po prodělané operaci kvůli kritickému nedokrvení dolní končetiny zůstává Miloš Zeman v péči lékařů.

„Po odstranění krevní sraženiny a provedení angioplastiky tepen došlo k obnovení prokrvení a rozvoji takzvaného reperfuzního syndromu, který se projevuje otokem končetiny. Tento stav byl hned v rámci první operace řešen fasciotomiemi,“ popisuje nemocnice detailně, jaký zákrok má exprezident za sebou.

Pan Miloš Zeman je při vědomí, orientován, spolupracuje při zahájení rehabilitace.
Pavlína Danková, mluvčí Fakultní nemocnice v Motole

„Jedná se o naříznutí krytů svalů s ponecháním nářezů do doby, než dojde k ústupu otoku. Tyto nářezy je nutné pečlivě a pravidelně ošetřovat, než je možné je opět uzavřít. Pan Miloš Zeman je při vědomí, orientován, spolupracuje při zahájení rehabilitace. Vzhledem k uvedenému dosavadnímu průběhu nelze délku hospitalizace predikovat.“

Exprezident Zeman si s rodinou řídí veškerou komunikaci s veřejností a všechny mediální výstupy schvalují. Pro Seznam Zprávy to uvedly důvěryhodné zdroje z nemocnice.

Lékařské konzilium exprezidenta Miloše Zemana

MUDr. Lucie Valentová Bartáková, náměstkyně pro léčebně preventivní péči

MUDr. Štěpán Černý, CSc., MBA, přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie 2. LF UK a FN Motol

Prof. MUDr. Miloslav Roček, CSc., MBA, přednosta Kliniky zobrazovacích metod 2. LF UK a FN Motol

Prof. MUDr. Radan Keil, Ph.D., přednosta Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol

Prof. PaedDr. Pavel Kolář, přednosta Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol

MUDr. Radovan Fiala, Ph.D., primář Kliniky kardiovaskulární chirurgie 2. LF UK a FN Motol

MUDr. Jindra Lochmanová, primářka Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol

MUDr. František Mošna, vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 2. LF UK a FN Motol

Zdroj: Fakultní nemocnice v Motole

Lékařské konzilium Zemana je nyní tvořené lékaři z Motola. Vede ho náměstkyně pro léčebně preventivní péči Lucie Valentová Bartáková.

Novinář a blízký spolupracovník exprezidenta Luboš Procházka, který mimo jiné se Zemanem připravuje knihu, uvedl, že bývalého prezidenta v nemocnici navštívila jeho žena.

„Pokud já vím, tak tam byla pouze Ivanka Zemanová, tedy jeho žena. A my vyčkáváme na to, jak dopadne to dnešní konzilium, a teprve pak se začne plánovat i dle jeho nálady a stavu, kdo vlastně za ním bude moct přijít a kdo ho bude moct vidět,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Exprezident Miloš Zeman se v Motole ve čtvrtek podrobil neplánované operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina.

Leží na jednotce intenzivní péče Kliniky kardiovaskulární chirurgie. Po operaci i přes víkend byl podle mluvčí nemocnice Pavlíny Dankové ve vážném, ale stabilizovaném stavu.

Zeman, který před rokem po deseti letech opustil prezidentskou funkci, přijel ve čtvrtek do motolské nemocnice na vyšetření. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček tehdy uvedl, že vzniklé zdravotní potíže souvisí i s cukrovkou, kterou bývalá hlava státu dlouhodobě trpí. Lékaři ještě ten samý den Zemana operovali.

Reklama

Doporučované