Co spojuje Star Wars, Klicperovo divadlo a zámek Karlova Koruna? Skvělé fotografie Jana Šmídy!

18. březen 2024

Představíme vám fotografa Jana Šmídu z Hradce králové, který už pár let fotí především pro hradecké Klicperovo divadlo a také zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou. Dokumentoval i natáčení filmu Narušitel nebo hudební videoklipy Michala Hrůzy a Jakuba Moulise. Na jeho Instagramu jsem ale našel i pozoruhodnou galerii Hvězdných válek. Tak i na to se zeptám. 

Jak vy byste se osobně představil?
Jsem fotograf a do toho se ještě věnuji izraelskému systému sebeobrany krav maga, historickému šermu a Star Wars. Hvězdné války, to je pro mě taková už letitá srdcovka.

Co nejraději fotíte?
To budou určitě Hvězdné války. Protože tam se opravdu zhruba jednou do roka sejdeme a vymýšlíme nějaké focení. Obzvláště letos, kdy bude výročí 25 let od první epizody, tak si myslím, že by stálo za to něco vymyslet.

Čtěte také

Slavné Hvězdné války George Lucase znají asi všichni, jak vy jste se k nim dostal? Chytly vás už od malička?
Přesně tak, už jako malého kluka mne to chytilo, potom jsem na základní škole začal trošku víc načítat, a jelikož jsem členem celosvětové kostýmová organizace Hvězdných válek, tak jsem se dostal i ke spoustě zajímavých lidí a kostýmů, které určitě stojí za to nafotit.

Ovšem asi není úplně jednoduché nafotit nějaké postavy k Hvězdným válkám. To vše musí projít nějakými schvalovacími procesy a licencemi, ne?
Licence je volná, takže máme povolení kostýmy tvořit za účelem propagace Hvězdných válek. Není to za účelem finančním, v podstatě si tím člověk nemůže a nesmí vydělat. Ovšem každý kostým potom prochází nějakým schvalováním, je to určitý proces, který člověk musí splnit, aby mohl ten kostým projít.

Nejraději fotím Star Wars fotky. To je vyloženě jen zábava a koníček, protože se na tom člověk dokáže neskutečně kreativně vyřádit.
Jan Šmída, fotograf

Vaše fotografie Star Wars, tedy Hvězdných válek, jsou nádherné. Všechno to jsou stylizované snímky, dalo by se říci?
Určitě. Spousta snímků je nějakým způsobem víc kolorovaná, je tam color grading, sem tam montáž, plus nějaké efekty, případně dvojí expozice a podobně.

Čtěte také

K čemu jsou potom tyto snímky používané? Je někdo k nějaké propagaci, nebo je to čistě jen vaše zábava?
Star Wars fotky, to je vyloženě jen zábava a koníček, protože se na tom člověk dokáže neskutečně kreativně vyřádit.

Tak pojďme i k fotografování Klicperova divadla v Hradci Králové. Jak jste se k tomu dostal?
To byla trošku náhoda, protože se znám s Martinem Sedláčkem z propagace divadla. A jednou mi napsal, že by potřeboval trošku vypomoci, jestli bych náhodou neměl čas. A od té doby fotím již tradiční a populární festival Regiony.

Ovšem na divadelním festivalu a vůbec u divadla už se fotografie asi nedá moc naaranžovat. Tam člověk musí najít správný záběr a čekat na okamžik, kdy zmáčknout spoušť. To už je spíše reportážní fotografie, ne?
Je to tak. Tam je to vyloženě reportážní fotografie. Ale zase mě baví na tom zachytit emoce, ať už diváků, nebo herců.

Původní plán byl pořídit si foťák s jedním objektivem, jenže během dvou měsíců byl druhý objektiv a od té doby to roste a bobtná.
Jan Šmída, fotograf

Při digitálním fotoaparátu asi není problém namačkat snímků hodně.
Oproti analogové fotce je tohle trošku výhoda. Ale já fotím analogovým fotoaparátem stále, mám dokonce doma vybavenou temnou komoru. Ale to je opravdu spíše už opravdu jen koníček, když potřebuji trošku utéct od digitálu pryč a nekoukat pořád jen do monitoru.

Čtěte také

A jste také dvorním fotografem zámku Karlova Koruna, viďte?
Ano, pro pana Kinského. Potom jsem fotil všechny čtyři ročníky Oktavián Kinský Memoriál. A také to byla zase úplná náhoda, kamarád dělal na zámku průvodce a sháněli fotografa. Tak jsem přes něj poslal portfolio a nějakým způsobem jsem se tam dostal.

Jak jste se vlastně dostal vůbec k fotografování?
Fotím odmalička, doma vždy byl nějaký foťák, takže jsem začínal na něm, v té době ještě nebyly úplně telefony, které by dobré snímky zvládaly. Ale první zrcadlovku jsem pořizoval v osmnácti z našetřených peněz po první větší brigádě. V té době jsem ale vůbec netušil, kam mě to zavede. Původní plán byl pořídit si foťák s jedním objektivem, jenže během dvou měsíců byl druhý objektiv a od té doby to trošku roste a bobtná.

Co vás ještě baví kromě fotografování?
Kromě focení mám ještě dva nebo tři větší koníčky, když budu počítat Hvězdné války. To je už zmíněný krav maga, izraelský bojový styl, kterému se věnuji už skoro deset let. A k tomu ještě historický scénický šerm. Tedy tvorba choreografií, vystupování nebo i na natáčení.

Čtěte také

Co to je krav maga? Představme tohle bojové umění.
Krav maga je izraelský bojový styl, ať už pro boj beze zbraně, nebo se zbraní, bodnou, sečnou, nože, střelné zbraně. Je tam spousta věcí, které se člověk může stále učit. Prakticky nemáte šanci to vše během života úplně obsáhnout. Tímto stylem si projdou v Izraeli úplně všichni, protože tam je povinná vojenská docházka, povinný výcvik. Já jsem si loni dodělával instruktorské zkoušky, takže momentálně jsem národním instruktorem bojového systému krav maga KAPAP.

A historický šerm?
To už je opravdu jen hobby, ke kterému se teď vracím po pár letech nečinnosti. Momentálně to není tak, že bych byl členem jedné skupiny, ale spíše cestuji mezi dvěma místy. Na jednom se snažím něco předat a na tom druhém se zase snažím něco naučit.

Jaké focení vás čeká v nejbližší době, na co se těšíte?
Letos mám v plánu zatím tři focení. Jedno bude právě festival Regiony, kde už mám potvrzené od Klicperova divadla, že bude opět fotit. Potom mám v šuplíku už asi dva roky jednu fotografickou sérii, takže bych ji chtěl konečně nafotit. A pak je to také už zmíněné focení Star Wars k 25 letům výročí první epizody.

Jan Šmída ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká hradecký fotograf Jan Šmída, kterému moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.