Dvojice, která šokovala Kanadu: Případ Paula Bernarda a Karly Homolky

Dvojice, která šokovala Kanadu: Případ Paula Bernarda a Karly Homolky

Foto: AndrewLozovyi / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na přelomu 80. a 90. let docházelo v kanadském městě Toronto a jeho okolí k sérii sexuálních zločinů, znásilnění a vraždám. Na první pohled se Paul Bernardo a Karla Homolka zdáli jako normální mladý pár. Nikdo by nečekal, že se do historie kriminalistiky zapíší jako zabijáci Ken a Barbie.

Dospívání vraždící dvojice

Paul Bernardo se narodil 27. srpna roku 1964 v kanadském Ontariu do stabilní rodiny střední třídy. Blízcí a známí na něj vzpomínají jako na „vždy šťastného mladého chlapce, který se hodně smál“. K jeho prvnímu střetu se zákonem došlo v roce 1975, kdy byl obviněn z obtěžování dětí. V jeho 16 letech se od matky dozvěděl, že byl ve skutečnosti výsledkem mimomanželské aféry. Poté se jeho vnější chování začalo měnit. Krátce na to zahájil studium v Torontu. Během svých studií využil své pohlednosti, kterou využíval k manipulaci žen. Od května 1987 vedlo jeho chování k mnohem temnějším událostem.

Karla Homolka se narodila v Ontariu roku 1970 a byla nejstarší ze třech sourozenců. Známí ji popisovali jako „pohledné, upravené, chytré a populární dítě“ s laskavostí pro zvířata. To ji vedlo po dokončení střední školy k práci na veterinární klinice. Stejně jako u Bernarda, ani zde nic nenaznačovalo zvrácenému a sadistickému chování. Karla Homolka údajně navázala s Bernardem vztah na podzim roku 1987, když jemu bylo 23 a jí 17 let. V roce 1991 se z nich stal manželský pár.

Zločinecké působení

Tenhle pár mezi lety 1987 a 1992 znásilnil, zneužil a napadl nejméně 18 žen ve Scarborough, Peel a St. Catharines. Jejich skutečný počet mohl být, podle výpovědi Homolky u soudu, vyšší a mohl dosahovat až 30 obětí. Během páchání svých zločinů v St. Catharines a Burlingtonu připravil tři ženy o život. Jednou z obětí páru se stala i patnáctiletá sestra Homolky Tammy. Všechny činy Bernardo prováděl se souhlasem Homolky.

Všechny jejich oběti byly ve věku 15 až 21 let. Útoky zahrnovaly bití, intenzivní slovní zneužívání a hrozby, které měly napadené ženy odradit od nahlášení na policii. Brzy se útočníkovi začalo přezdívat „Scarborough Rapist“. Ženy byly často přepadány a unášeny z okolí autobusových zastávek. Jediná Tammy se stala jejich obětí ve vlastním domě. Během vánočního večírku 23. prosince 1990 jí vlastní sestra přidala do nápoje zvířecí anestetika, které odcizila z kliniky, kde pracovala. Celý incident si pár natáčel. Tammy se však brzy začala dusit zvratky, pár vše uklidil a až poté zavolal lékařskou pomoc. V nemocnici byla dívka prohlášena za mrtvou.

Incident jejich chuť v násilí ještě stupňoval. V roce 1991 Homolka nalákala další dívku, aby ji mohl její partner zneužít a celý incident si opět natočit. Dívka útok přežila a probudila se bez vzpomínek na celou událost. Další útok provedli téměř rok po jejich svatbě, kdy unesli a zabili patnáctiletou dívku, jejíž tělo následně ponechali podél silnice. Po téhle vraždě si policie spojila skici podezřelého s Bernardem. V lednu 1993 Karla Homolka opouští svého manžela. Bernard je koncem února 1993 spojen pomocí DNA s násilníkem ze Scarborough.

Soud vrahů

Vrahové Ken a Barbie byly při soudním řízení postaveni proti sobě. Soudní proces s Karlou začal v roce 1993, kdy se přiznává ke dvěma případům zabití. Bernardův soud byl zahájen až o dva roky později v květnu 1995. Homolka je po uplynutí 12letého trestu propuštěna z vězení v roce 2005. Bernardo byl odsouzen k doživotnímu vězení bez podmínečného propuštění na nejméně 25 let za únos a vraždu dvou dospívajících dívek, stejně jako za zabití a znásilnění Tammy.

Reklama
Reklama